Rīgas parkos šogad iestādīts teju divreiz vairāk koku, nekā nācies nozāģēt

KRIMAS LIEPAS. Ar Ukrainas vēstniecības un Latvijas Dendrologu biedrības atbalstu SIA Rīgas meži darbinieki kopā ar vēstniecības un biedrības pārstāvjiem Kronvalda parkā stādīja trīs Krimas liepu dižstādus © F64

Rīgas pašvaldības SIA Rīgas meži Dārzu un parku daļa šogad īpašu uzmanību veltīja koku stādījumiem Rīgas parkos, dārzos, skvēros un alejās – koku dižstādu stādīšanai un esošo koku kopšanai.

Šogad parkos iestādīti vairāk nekā 143 koku dižstādu. Tikmēr lūzuši vai nācies nozāģēt gandrīz divreiz mazāk - 87 kokus.

Daudzi no šogad iestādītajiem kokiem bijuši unikāli un dendroloģiski retumi. Šogad apritēja 140 gadu, kopš Rīgas pilsētas apstādījumu veidošanai un uzturēšanai ir dibināta Dārzu un parku direkcija. Par godu gadadienai, SIA Rīgas meži iestādīja ozolu un trīs liepas Ēbelmuižas parkā Pārdaugavā. Bet Uzvaras parkā Dārzu un parku daļas dārznieki un arboristi papildināja pirms septiņiem gadiem ierīkotos sakuru koku stādījumus, iestādot 15 jaunas Prunus sargentii un Prunus subhirtella ‘Accolade’ šķirnes sakuras. Savukārt ar Ukrainas vēstniecības un Latvijas Dendrologu biedrības atbalstu SIA Rīgas meži darbinieki kopā ar vēstniecības un biedrības pārstāvjiem Kronvalda parkā stādīja trīs Krimas liepu dižstādus. Māras dīķa apstādījumos, ieskandinot Pasaules talku, septembrī iestādīts Latvijā reti sastopamais tulpju koks.

Bet oktobrī Rīgas apstādījumi kļuva par vēl vienu skaistu kokaugu vairāk - Pārdaugavā, Arkādijas parkā, iestādīta egle ‘Virgata’ (Picea abies ‘Virgata’), sava spokainā izskata dēļ tautā nereti dēvēta par čūskegli. Šie koki vairos Rīgas parku dendroloģisko daudzveidību un vērtību.

Tāpat veikta vainagu sakopšana 405 kokiem, izgriežot bojātus un sausus zarus. Tieši pateicoties šiem darbiem, šogad, par spīti stiprajam vējam vai pat vētrām, Rīgas parkos ir maz lūzušu koku vai zaru.

Papildus tam vēl 364 kokiem Dārzu un parku arboristi veikuši dekoratīvo kopšanu - ikgadējos liepu vainagu kopšanas darbus Brīvības bulvārī un laukumā ap Brīvības pieminekli. Liepu aleja Brīvības bulvārī veidota augsta dzīvžoga formā, bet ap laukumu tika veikta koku vainagu cirpšana ar polardēšanas metodi - mākslīgu, bet kokam veselīgu vainaga veidošanas paņēmienu ar regulāru zaru apgriešanu vienā un tajā pašā vietā, veidojot bumbai līdzīgu zara paresninājumu, kas arī bezlapu periodā izskatās dekoratīvi. Ar līdzīgu paņēmienu tika veidoti liepu vainagi Ziedoņdārza parkā, kā arī citu koku vainagu dekoratīvās uzlabošanas pasākumi Kronvalda parkā, Esplanādē, Mežaparkā un citās Rīgas apstādījumu teritorijās.

Bez koku dižstādiem 2019. gadā Rīgas pilsētas apstādījumi kļuvuši arī par 534 krūmiem, skujeņiem, vīteņu kokaugiem un rododendriem bagātāki. Nozīmīgs notikums bija 119 Latvijas pašvaldību kopā ar Rīgas domi, SIA Rīgas meži un Latvijas Pašvaldību savienību, kā arī Vispārējo Dziesmu un deju svētku un Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatoriem - Latvijas Nacionālo kultūras centru un Valsts izglītības satura centru - iestādītie 124 rododendri Mežaparka Lielās estrādes teritorijā.

Latvijā

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.