Kas jāzina par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā?

© Dāvis Ūlands/F64

Rīgas esošā atkritumu apsaimniekošanas sistēma ir novecojusi, un tai ir nepieciešami būtiski modernizācijas pasākumi. Šobrīd atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus nodrošina četri pakalpojuma sniedzēji – katrs darbojas pēc sava grafika, saviem ieskatiem. No blakus esošām mājām atkritumus izved haotiski – dažādās dienās, dažādos laikos, pat nakts stundās, traucējot naktsmieru, turklāt pakalpojuma kvalitāte un cena diviem kaimiņiem var būt krasi atšķirīga.

Kāpēc ir nepieciešama atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizācija?

Vienlaikus Rīgā saražo faktiski pusi no kopējā atkritumu daudzuma valstī, bet sašķiro tikai nelielu daļu - ap 10% atkritumu. Tas savukārt rada ietekmi uz vidi un gaisa kvalitāti kopumā.

Atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizēšana nozīmē vienādus noteikumus un vienu cenu visiem iedzīvotājiem, nekādas diskriminācijas. Iedzīvotājiem pieejama plaša atkritumu savākšanas tīkla izveidi, jaunas, videi draudzīgas automašīnas un atkritumu šķirošanu, atsevišķi nodalot stiklu, iepakojumu (papīru, plastmasu un metālu). Tādējādi samazinot kopējo nešķiroto atkritumu daudzumu pat līdz 50%, kas ļaus iedzīvotājiem ietaupīt par nešķirotu atkritumu izvešanu, jo šķiroto atkritumu savākšana būs bez maksas.

Rīgas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizācijai nepieciešamas lielas investīcijas - vairāk nekā 100 miljonu apmērā, kam šobrīd brīvu resursu nav. Tāpēc, analizējot vairākus iespējamos risinājumus, par piemērotāko tika izvēlēts publiskās-privātās partnerības (PPP) modelis, kur atklāta konkursa rezultātā par labāko tika atzīts a/s Tīrīga piedāvājums. PPP ir ierasta prakse, kad ir nepieciešamas lielas investīcijas, proti, privātais sektors veic investīcijas, bet publiskais sektors saglabā kontroli un uzraudzību. Šāda prakse tiek īstenota arī citur Latvijā, piemēram, Siguldā, kur PPP ir izveidota uz 30 gadiem. Tik garš līguma termiņš ļauj investīciju apmēru ieguldīt pakāpeniski, sadalot investīcijas vairāku gadu garumā.

Kādi būs Rīgas iedzīvotāju ieguvumi?

Rīgas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizācijas projekts paredz, ka turpmāk visiem iedzīvotājiem būs viens atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzējs Tīrīga, kas visiem iedzīvotājiem nodrošinās vienotu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu un vienādus nosacījumus, tostarp vienādu cenu.

Ieguvumi rīdziniekiem

Līdz 15.09.2019. Pēc 15.09.2019.

• Dažādas cenas

• Haotiska izvešana

• 2 šķiroto atkritumu savākšanas laukumi

• <1000 savākšanas punktu

• Katrs operators tikai izved atkritumus

• Liels 4 operatoru autoparks

• Vecrīga bez konteineriem

• Dažāda izmēra un formas konteineri

• Vienota cena bez diskriminācijas

• Efektīva loģistika: 1 maršruts - 1 iela

• 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumu

• 2500 atkritumu savākšanas punktu

• Vienota atbildība par visu pilsētu

• Jaunas, videi draudzīgas 90 mašīnas

• Vecrīga ar pazemes konteineriem

• Vienots konteineru dizains visā pilsētā

Kā veidojas atkritumu apsaimniekošanas tarifs?

Saskaņā ar pašvaldības iepirkuma rezultātiem turpmāk Rīgā būs tikai viens pakalpojuma sniedzējs - tas ļauj visiem iedzīvotājiem piemērot vienotu tarifu neatkarīgi no dzīvesvietas, tādējādi izslēdzot situācijas, ka daļa iedzīvotāju maksā vairāk, bet citi mazāk, jo dažādu operatoru cenas līdz šim bija atšķirīgas.

No 2019. gada 15. septembra maksa par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu visiem Rīgas iedzīvotājiem būs vienāda - 17,38 EUR/m³, neieskaitot PVN.

Kādas būs atkritumu šķirošanas iespējas?

Visiem rīdziniekiem tiks nodrošināta pieeja sadzīves atkritumu šķirošanas konteineriem - iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas nodot stiklu un iepakojuma materiālus (papīru, plastmasu un metālu). Šķiroto atkritumu izvešana būs bezmaksas.

Atkritumu šķirošanas konteineri būs pieejamā attālumā gan pie daudzdzīvokļu mājām, gan privātmāju rajonos, tāpat arī pie birojiem, skolām, bērnudārziem. Šķirošanas konteineru izvietošanas vietas tiks saskaņotas ar pašvaldību, apsaimniekotājiem vai privātmāju īpašniekiem. Privātmāju iedzīvotāji varēs bez maksas izmest šķirotos atkritumus jebkurā publiski pieejamā šķirošanas konteinerā, kā arī, vismaz piecām privātmājām vienojoties par konkrētu vietu, bez maksas novietot šķirošanas konteineru savā apkaimē.

Kādēļ jāslēdz līgums ar jauno atkritumu apsaimniekotāju Tīrīga?

Ikviena iedzīvotāja pienākums ir iesaistīties pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā, noslēdzot līgumu ar pašvaldībā izvēlēto pakalpojuma sniedzēju. Lai saņemtu pakalpojumu, ir jābūt noslēgtam jaunam līgumam ar pašvaldības izvēlēto pakalpojuma sniedzēju, to nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums un Rīgas domes normatīvie akti.

Rīgas pilsētas iedzīvotāji ik dienu saražo vairāk nekā 7000 m3 atkritumu, no vienas dienas laikā saražotiem Rīgas iedzīvotāju atkritumiem varētu uzcelt divus metrus augstu žogu apkārt Vecrīgas teritorijai. Nedēļas laikā tas sasniegtu trīs stāvu mājas augstumu, bet mēneša laikā šī siena būtu tikpat augsta kā Gaismas pils kore. Vai Rīga ir gatava šādam atkritumu kalnam?

Līdzšinējie atkritumu apsaimniekošanas līgumi beidzas 14. septembrī - tas nozīmē, ka atkritumu izvešana no 15. septembra tiks nodrošināta tiem iedzīvotājiem, kas ir noslēguši jaunos līgumus ar Tīrīga. Ja līdz šim laikam netiek pārslēgts līgums ar jauno pakalpojumu sniedzēju Tīrīga, var tikt piemērots administratīvais sods par neiesaistīšanos pašvaldības organizētā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmā.

Līgums ar jauno pakalpojumu sniedzēju Tīrīga jānoslēdz līdz 15. septembrim - to ir iespējams izdarīt www.tiriga.lv vai klātienē Tīrīga klientu apkalpošanas centros.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais