Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Rīgas ūdens" šogad nomainījis gandrīz tūkstoti aizbīdņu

© Privātais arhīvs

Pēdējo desmit gadu laikā SIA “Rīgas ūdens” nomainījis aptuveni pusi no visiem aizbīdņiem, 2018. gadā vien – 976. Aktīvi tiek strādāts arī pie hidrantu nomaiņas.

SIA “Rīgas ūdens” Tehniskā departamenta direktors Gatis Krauze atgādināja, ka vēl pirms 10 - 15 gadiem vērienīgu ūdensvada avāriju gadījumos atslēgt tikai nelielu dzīvojamo māju rajonu avārijas novēršanai praktiski nebija iespējams - nācies atstāt bez ūdens veselus dzīvojamos rajonus, atslēdzot kilometriem garus ūdensvada posmus. Tam par iemeslu bijusi situācija ar maģistrālo ūdensvadu noslēdzošajiem aizbīdņiem, no kuriem daudzi sen vairs nav pildījuši savus pienākumus. Pēdējo desmit gadu laikā nomainīta puse no visiem aizbīdņiem, kuri ir diametrā lielāki par 100 milimetriem (kopskaitā to ir ap 12 000), no kuriem vecākais bijis datējams ar 1862. gadu. “Šobrīd mūsu remontstrādnieki kā ārkārtējus min tādus gadījumus, kad avārijas novēršanai nācies atslēgt no ūdensapgādes desmit mājas. Desmit, nevis 150 - 200, kā tas bija agrāk!” uzsvēra Gatis Krauze.

Salīdzinājumam “RŪ” Tehniskā departamenta direktors minēja aptuveni 12 gadus senu ūdensvada avāriju Brīvības gatvē pie tirdzniecības centra “Alfa”, kur plīsa liela caurule 800 milimetru diametrā - tuvākais aizbīdnis, kurš bija darboties spējīgs, uziets tikai Juglā, tas ir, vairākus kilometrus no avārijas vietas… Bez ūdens palikušas neskaitāmas mājas, turklāt visā mikrorajonā bijis pazemināts ūdens spiediens, tāpēc reāli Juglā pie ūdens tikuši tikai pirmajos stāvos dzīvojošie. Avārijas novēršana prasījusi vairākas dienas. Šobrīd nekas tāds nav iedomājams.

Uzņēmums aktīvi strādā arī pie hidrantu nomaiņas, lai paaugstinātu ugunsdrošību. Pašlaik “RŪ” apsaimniekošanā ir gandrīz 7000 hidrantu. Pēdējos desmit gados uzņēmums nomainījis aptuveni 60% hidrantu (2018. gadā - 429), turklāt no tiem ap 20% ir izvietoti pilnīgi jaunās vietās - lielākoties vecpilsētā, kā arī pie skolām un koncertu norises vietām, arī kvartālos ar koka apbūvi. Fiksēti vairāki gadījumi, kad hidrantu nomaiņa bijusi laime nelaimē - ja ugunsdzēsējiem bojāta hidranta dēļ nebūtu pieejas pilsētas ūdensapgādes sistēmai, ugunsgrēka radītais posts būtu bijis nesalīdzināmi lielāks.

Gan aizbīdņu, gan hidrantu atjaunošanas programma tiks turpināta arī 2019. gadā. Remontdarbi tiek plānoti ciešā sadarbībā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu, lai ūdensvadu komunikācijas primāri tiktu nomainītas iespējami vairāk tajās ielās, kurās plānota arī asfaltseguma nomaiņa.

MILZEŅI. Šogad SIA “Rīgas ūdens” nomainīja arī liela izmēra aizbīdņus Gaujas ielā. Atšķirību starp veco un jauno aizbīdni var redzēt pat ar neapbruņotu aci

SIA “Rīgas ūdens” šogad paveiktais*

Nomainīti bojātie aizbīdņi 976

Nomainīti bojātie hidranti 429

Nomainīti bojātie pievadi 613

Remontēti ielas ūdensvada tīkla posmi 269

Remontēti ielas kanalizācijas tīkla posmi 152

Remontētas kanalizācijas akas (vāki, pārsedzes) 1133

*Dati uz 1. decembri