Nākamruden durvis vērs dzīvojamais sociālās un veselības aprūpes komplekss Bolderājā

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Otrdien, 28. augustā, ar vēstījuma kapsulas nākamajām paaudzēm iemūrēšanu oficiāli tika atzīmēta topošā Rīgas domes sociālo dzīvokļu, sociālā dienesta struktūrvienības un Rīgas veselības centra kompleksa būvniecība. Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks uzsvēra, ka šā kompleksa būvniecība ir kārtējais apliecinājums, ka Rīga ne tikai atjauno esošo infrastruktūru, bet turpina augt – ar pašvaldības finansējumu tiek realizēti projekti, kas maina pilsētu. Vērienīgā projekta nodošana ekspluatācijā paredzēta 2019. gada nogalē.

Mājokļu programma turpina iesākto ceļu

Jau pirms daudziem gadiem Rīgas dome par vienu no savām prioritātēm izvirzīja mājokļu jautājuma risināšanu, prioratīvi pievēršoties sociāli mazaizsargāto cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanai. Pēdējā desmitgadē ir uzbūvēti simtiem jaunu mājokļu gan sociālo, gan pašvaldības īres dzīvokļu segmentos. Lielākie no tiem ir Imantas 8. līnijā, Ulbrokas ielā un jau īstenotais projekts Mežrozīšu ielā. Runājot par topošo kompleksu Mežrozīšu ielā, Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks skaidro: «Pēdējos gados pašvaldības īstenotie projekti būtiski maina Bolderājas dzīves vides ideoloģiju, jo tie šai vietai piešķir mūsdienīgus vaibstus un sakārto līdz šim neapgūtās teritorijas. Jaunajā kompleksā būs 218 nelielu dzīvokļu, kas paredzēti veciem un vientuļiem cilvēkiem, invalīdiem, bāreņiem un citiem sociāli mazaizsargātiem cilvēkiem, kuri paši nespēj parūpēties par cilvēka cienīgu dzīvesvietu. Vēl arvien rindā uz dzīvokļiem sociālās palīdzības ietvarā, kas paredz mājokli, kurā daļu komunālo maksājumu sedz Rīgas dome un īre par to ir visai simboliska, gaida ap 1000 rīdzinieku. Mūsu mērķis ir vispirms apmierināt šo cilvēku vajadzības, neaizmirstot, ka daudziem ir nepieciešami arī pašvaldības īres dzīvokļi. Tāpēc tuvākajā perspektīvā plānojam realizēt dzīvojamo māju projektu Bolderājā, Ziepju ielā.»

Bolderāja - priekšpilsēta ar neizmantotu potenciālu

Par Bolderāju bieži nerunājam, jo stereotips par nesakārtotu un sociāli nelabvēlīgu vidi ir dzīvotspējīgs. Savukārt Rīgas pilsētbūvnieka sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Kiršblats uzsver, ka Bolderāja līdz šim ir nepietiekami novērtēta un perspektīvā tā kļūs par pieprasītu dzīves vidi ar sakārtotu infrastruktūru. Blakus esošā Daugava un jūra, kā arī ar pilsētas centru salīdzinoši mierīgā atmosfēra sniedz iespēju veidot šo apkaimi par komfortablu zonu dzīvošanai. Pakāpeniski Rīgas dome attīsta nepieciešamo infrastruktūru - ir uzbūvēts jauns policijas iecirknis, tagad top veselības centrs un sociālā dienesta struktūrvienība, tiek labotas ielas, iekārtotas pludmales. «Pirms vairākiem gadiem, kad ieraudzīju domes īpašumā esošo zemesgabalu, kurā ieplānota daudzdzīvokļu sociālo māju kompleksa būvniecība, šķita neticami, ka spēsim to apgūt. Jau pirms dažiem gadiem ekspluatācijā tika nodotas pirmās sociālās mājas ar vairākiem simtiem dzīvokļu, bet nu ir ielikts pamatakmens arī jaunajam kompleksam ar 218 dzīvokļiem un visiem apkaimes iedzīvotājiem noderīgu infrastruktūru - var teikt, ka faktiski šis zemesgabals ir apgūts un simtiem rīdzinieku tiek nodrošināti labi dzīves apstākļi. Vienlaikus būs sakārtota ievērojama Rīgas daļa.» Jāpiebilst, ka iepriekš teiktais attiecas tikai uz jaunā projekta 1. kārtu - otrajā kārtā tiks realizēta sociālo dzīvojamo māju būvniecība ar kopējo dzīvokļu skaitu ne mazāku kā 391, ar neapdzīvojamām telpām dienas aprūpes centram un ne mazāk kā 32 grupu dzīvokļiem.

Ieguvējos ir visi apkaimes iedzīvotāji

IEGUVUMS. Jaunā kompleksa būvniecība ir solis jaunā komforta zonā visiem apkaimes iedzīvotājiem - būtiski uzlabosies sociālo un veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāte un pieejamība / Foto: Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Kā vislielāko ieguvumu visiem apkaimes cilvēkiem, tostarp Bolderājas, Daugavgrīvas un Vakarbuļļu iedzīvotājiem, viennozīmīgi var uzskatīt Rīgas veselības centra Bolderājas struktūrvienības būvniecību, kas iekļauta kompleksa konceptā. Rīgas veselības centra valdes locekle Skaidrīte Vasaraudze vēsta: «Kopumā Rīgas veselības centram ir vairākas filiāles - Bolderājā, Ķengaragā, Torņakalnā, Ziepniekkalnā, Iļģuciemā. Patlaban Bolderājas veselības centrs izvietots trīs adresēs, bet pēc jaunās infrastruktūras nodošanas ekspluatācijā visi veselības aprūpes pakalpojumi būs pieejami vienuviet. Vēl vairāk - jaunā infrastruktūra dod mums iespēju ieviest jaunus un mūsdienīgus pakalpojumus. Piemēram, šeit tiks izveidots plašs rehabilitācijas centrs, kurā ietilpst arī ūdens dziedniecība ar baseiniem pieaugušajiem un maziem bērniem, kā arī īstenosim mūzikas un mākslas terapiju. Līdz ar to ne tikai apkaimes iedzīvotājiem, bet visiem rīdziniekiem moderni rehabilitācijas pakalpojumi mūsdienīgā infrastruktūrā kļūs daudz pieejamāki.»

Projekta attīstītāja SIA Rīgas pilsētbūvnieks valdes priekšsēdētāja Inga Cerbule piebilst: «Strādājot pie Mežrozīšu ielas kompleksa projekta, pie viena galda sēdās gan pasūtītājs, gan arhitekti, gan sociālā dienesta darbinieki, gan veselības centra speciālisti. Vajadzēja rast risinājumus, lai jaunā ēka būtu komfortabla un piemērota mūsdienīgu sociālo un veselības aprūpes pakalpojumu attīstīšanai. Daudzos gadījumos mums nebija iepriekšējās pieredzes, piemēram, kādam jābūt grupu dzīvoklim bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kas nepieciešams jaunajām māmiņām ar garīga rakstura saslimšanām, kā dienas centru pieaugušajiem un bērniem padarīt omulīgu un pietiekami plašu dažādām aktivitātēm. Rīgas pilsētbūvnieks ir kā starpnieks, kam jāprot sabalansēt pieejamais finansējums ar telpu lietotāju vajadzībām. Mēs vēlamies, lai tās būtu ne tikai jaunas, bet arī funkcionāli ērtas, mūsdienīgas un kvalitatīvas ēkas.» .

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais