Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Brīvības piemineklis Latvijas simtgadi sagaidīs apdrošināts

BRĪVĪBAS PIEMINEKLIS ir tautu vienojošs simbols un mākslas darbs, kurš jāsaudzē un jāsargā kā acuraugs. Tā būvniecībai un atjaunošanai līdzekļus ziedojusi Latvijas sabiedrība, savukārt pret uguns, šķidrumu un tvaiku nodarītajiem postījumiem, dabas stihijām un cilvēku prettiesiskas rīcības sekām jau 14 gadus apdrošināšanas polisi sedz BTA © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Latvijas valstiskuma un brīvības simbols – Brīvības piemineklis – arī valsts simtgades jubilejas gadā būs apdrošināts. AAS BTA Baltic Insurance Company (turpmāk BTA) jau 14. gadu pēc kārtas Rīgas pieminekļu aģentūrai dāvina Brīvības pieminekļa apdrošināšanas polisi 1,5 miljonu eiro vērtībā.

Visu jubilejas gadu Brīvības piemineklis būs apdrošināts pret uguns, šķidrumu un tvaiku nodarītajiem postījumiem, dabas stihijām un cilvēku prettiesiskas rīcības sekām. Tas nozīmē, ka BTA segs visas pieminekļa remonta un tīrīšanas izmaksas pusotra miljona eiro vērtībā, nepiemērojot pašrisku.

1935. gada 18. novembrī atklātais Brīvības piemineklis gadu gaitā daudz cietis no vides ietekmes un transporta radītajām vibrācijām, tādēļ jau divas reizes restaurēts.

Pirmā restaurācija norisinājās 1980.-1981. gadā, taču negaidīti tika pārtraukta, nepaveicot visus ieplānotos darbus. Otro reizi pieminekli restaurēja jau pēc neatkarības atgūšanas - no 1998. līdz 2001. gadam, jo tā dzelzsbetona konstrukcija bija sliktā tehniskā stāvoklī. Gluži kā monumenta uzcelšanai, arī atjaunošanai līdzekļus saziedoja tauta. Restaurācijai tika savākti 540 tūkstoši latu, un tā tika paveikta līdz Rīgas 800 gadu jubilejai.

«Brīvības piemineklis ir ne vien tautu vienojošs simbols, bet arī izcils mākslas darbs. Latvijas simtgades jubilejas pasākumos tam būs īpaša loma, uz to būs vērsti kā mūsu iedzīvotāju, tā Rīgas viesu skatieni. Tādēļ esam pagodināti, ka varam palīdzēt uzturēt Brīvības pieminekli nevainojamā izskatā arī tik nozīmīgajā 2018. gadā,» saka apdrošināšanas akciju sabiedrības BTA Baltic Insurance Company valdes locekle Evija Matveja. BTA dāvinātās polises cena ir aptuveni 1500 eiro.

Kopumā Rīgā ir 178 pieminekļi, memoriāli, dekoratīvās skulptūras un vides objekti, no kuriem 126 pieder Rīgas pašvaldībai un atrodas Rīgas pieminekļu aģentūras pārvaldībā. No visiem aģentūra novērtējusi 37 pieminekļu kultūrvēsturisko un materiālo vērtību, un to kopējā vērtība naudas izteiksmē pārsniedz 20 miljonus eiro. Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu memoriālā ansambļa kultūrvēsturiskā un materiālā vērtība naudas izteiksmē joprojām nav novērtēta.

***

BTA

Apdrošināšanas akciju sabiedrība BTA Baltic Insurance Company ir viena no vadošajām apdrošināšanas sabiedrībām Baltijā, kas piedāvā plašāko nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu klāstu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. BTA Baltijā nodarbina vairāk nekā 1000 darbinieku. BTA lielākais akcionārs ir Vienna Insurance Group AG ar 200 gadu ilgu pieredzi apdrošināšanas nozarē. Šajā grupā ietilpst vairāk nekā 50 apdrošināšanas sabiedrības 25 valstīs, un tajā strādā vairāk nekā 25 000 darbinieku. Vienna Insurance Group AG ir izteikts līderis pārstāvētajos tirgos Eiropā ar augstu finansiālās stabilitātes novērtējumu - Standard & Poor’s A+ (stable outlook) —, kura akcijas tiek kotētas Vīnes un Prāgas biržā.