Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ceļojums zaļajā galvaspilsētā

ZIEMELBLĀZMA ir vieta, ko vērts apmeklēt ikvienam – tai piemīt savs arhitektoniskais, dabas un cilvēka veidotais šodienas un vēstures valdzinājums © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Šajā karstajā vasarā Rīgas apstādījumi un parki ir kā oāze tiem, kam siltais laiks jāpavada pilsētā, bet svētku laikā galvaspilsētas parki kļūst par skaistām dabas koncertzālēm.

Šovasar īpaši skaisti izskanēja starptautiskā folkloras festivāla Baltica novadu sadziedāšanās pasākums kanālmalā. Bet dziesmu svētku pasākumos bija «ko turēt» Vērmanes dārzam un Esplanādei. Pēcāk dārzniekiem nācās krietni nopūlēties, lai atjaunotu zālienu vietās, kur nedēļas garumā darbojās tirgus būdiņas vai estrādes.

PARKUS cilvēki izmanto dažādi - vieniem tas ir īsākais ceļš ikdienas steigā, citam atpūtas un pat sauļošanās vieta, vēl citiem tas ir neaizmirstamu tikšanos punkts / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Šīs nedēļas nogalē galvaspilsētā būs Rīgas svētki, un daudzi pasākumi, kā ierasts, notiks galvaspilsētas dārzos un parkos: šogad Vērmanes dārzā atzīmēs Rīgas Latviešu biedrības 150. jubileju. Būs koncerti, dzejas lasījumi, izklaides bērniem un grāmatu tirgus.

Kronvalda parkā kanāla malā pie Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas notiks Ostas svētki, īpaši izceļams sestdien un svētdien notiekošais muzikālu strūklaku un ūdens gaismu šovs «Ūdens stāsts mēness gaismā». To nokavēt nav iespējams, jo gaismas šļakatas tiks laistas gaisā no vakara līdz rītausmai. Kanālā sestdien notiks regate, bet Bastejkalnā - ielu mūzikas svētki.

Grīziņkalna plašajā nogāzē piektdien Imanta Kalniņa dziesmas dziedās Austrasbērni, Ainars Mielavs un grupa «Autobuss debesīs». Lieliski atjaunotajā kultūras pils «Ziemeļblāzma» parkā sestdien visu dienu skanēs mūzika un pievakarē būs zaļumballe. Sestdien Pārdaugavā, Uzvaras parkā, varēs apbrīnot Latvijas zirgus, bet romantiskas noskaņas raisošo notikumu «Māras ezera balss» izrādīs trīs reizes.

Dzegužkalnā pilsētnieki līgoja jau 18. gadsimtā, šī tradīcija saglabāta līdz mūsdienām. Arī šosvētdien Pārdaugavā būs gan latviešu teātra klasikas jauniestudējumi ar populāriem aktieriem uz skatuves, gan zaļumballe jau no puspieciem pēcpusdienā.

MEŽAPARKS nav tikai Dziesmusvētku estrāde, te aug Rīgas dižākā priede un izvietotas koka skulptūras, izveidots Jaunlaulāto kalniņš, ierīkoti spēļu laukumi dažādu vecumu bērniem, āra trenažieri, pastaigu takas vasarā un slēpošanas trases ziemā / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Vēstures un ikdienas krustpunkts

Katram parkam ir ne tikai sava vēsture, bet arī savdabīga ikdienas dzīve. Centra parki bieži tiek izmantoti kā steidzīgu gājēju tranzīta ceļi. Ir jāveltī zināmas pūles, lai darbīgākos rīdziniekus uz brīdi apstādinātu un liktu ieraudzīt parku skaistumu: krāšņās puķudobes, koptos zālienus un atpūtas stūrīšus. Te fotografējas tūristi, un turpat aiz dzīvžodziņa kāds vienmēr sauļojas. Apkaimju parkos ik dienas daudz laika pavada mātes ar maziem bērniem, bet, kad mazie paaugas, uz parku viņi dodas kopā ar bērnudārza grupiņu vai jau skolas draugu lokā pēc stundām pavingrot. Jo katrā parkā izveidoti moderni bērnu rotaļu un daudzos arī sporta laukumi. Daudzos parkos regulāri notiek jogas un cigun nodarbības.

Parku par savējo uzskata arī suņu saimnieki. Ir padomāts par drošības aspektu, jo bez pavadas suni laist parkā nedrīkst. Tomēr būtu labi, ja suņu saimnieki vienmēr prastos savākt aiz saviem mīluļiem. Dārznieki nereti sūrojas, ka tieši suņu izdarības viņiem sagādā lielas raizes - dzīvnieki izbradā puķu dobes, nokārtojas krūmu grupās, rok bedres zālienos. Tāpat ir aplami laist suņus lēkāt pa strūklakām un bradājamiem baseiniem - vērts zināt, ka strūklakas tīra reizi pāris nedēļās, tad arī nomaina ūdeni, karstajā laikā šajā ūdenī mēdz veldzēties mazi bērni, un diez vai suņu izpriecas vairo ūdens tīrību. Par to jāpadomā.

F64

Apceļo pilsētas parkus

Nav nemaz jādodas uz tālām zemēm, lai atklātu neticami skaistas vietas. Atliek paņemt fotoaparātu un lēnā tūrista gaitā iziet ceļojumā pa Rīgas parkiem, piemēram, pa kanālmalu uz Kronvalda parku. Uz Kronvalda parku vari iet arī cauri Vērmanes dārzam un Esplanādei. Tad pa Rūpniecības vai Ausekļa ielu dodies uz visvecāko Rīgas parku - Viesturdārzu. Tad iekāp 24. autobusā un aizbrauc uz Ziemeļblāzmas parku Vecmīlgrāvī. Apskati lieliski rekonstruēto parku un paklanies tā dibinātājam Augustam Dombrovskim, viņa kaps atrodas parka maliņā. Uzbrauc arī skatu tornī un pamielo acis ar tālajiem apvāršņiem.

Ziedoņdārzu un Grīziņkalnu ieteicams izstaigāt kādu citu dienu, arī tie abi ir nesen rekonstruēti. Tad pie Pāvila baznīcas vari kāpt 13. autobusā un doties uz Dzegužkalnu Pārdaugavā, netālu atrodas arī Nordeķu parks. Dzegužkalnā vari sajusties kā tādā Rīgas Gaiziņā, vari iedomāties, cik plaša ainava no kalna virsotnes pavērās pirms gadiem 150, kad šo vietu zīmēja Broce. Skaistu zaļu pastaiga piedzīvosi, ja no centra iesi pāri Vanšu tiltam, gar «Swedbank» augstceltni pa Balasta dambi uz Uzvaras parku, tad līdz Arkādijas parkam un Māras dīķim. Rīgā var noiet vairākus kilometrus tikai cauri parkiem, tie ir gādīgi apkopti, ar krāšņām puķu dobēm, varenu koku pavēni, skaistām skulptūrām un pieminekļiem, kā arī ļoti krāšņu vēsturi, kas aprakstīta pērn izdotajā «Rīgas dārzu un parku ceļvedī» («Jumava»). Daudzi rīdzinieki atzīst, ka nekad nav bijuši Dzegužkalnā vai Grīziņkalnā, kur nu vēl tālajā Ziemeļblāzmā! Daudzi ir bijuši zooloģiskajā dārzā un Mežaparka Lielajā estrādē uz dziesmu svētku koncertu, bet kad esat pastaigājuši pa Mežaparku tāpat vien? Te aug Rīgas dižākā priede un izvietotas koka skulptūras, izveidots Jaunlaulāto kalniņš, ierīkoti spēļu laukumi dažādu vecumu bērniem, kā arī āra trenažieri. Ir vērts doties skaistiem dabas skatiem bagātā ceļojumā tepat pa zaļo Latvijas galvaspilsētu.

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency