Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

RĪGAS SVĒTKI. Satiksies rīdzinieki, kaimiņi, radi, tuvi un tāli draugi

4. Baltijas bundzInieku samits. Šogad Rīgas svētkos kopā bungos vairāk nekā 300 dalībnieku © Publicitātes foto

No 17. līdz 19. augustam rīdzinieki, Latvijas pilsētu un novadu iedzīvotāji, kā arī ārvalstu tūristi aicināti baudīt Rīgas svētku daudzveidīgo pasākumu programmu ar koncertiem, izrādēm, sporta sacensībām, aviācijas paraugdemonstrējumiem, izstādēm, ārvalstu kolektīvu priekšnesumiem, tirdziņiem un Rīgas svētku restorānu. Vienlaikus notiks arī Ostas svētki.

Šogad Rīgas svētki notiek Latvijas simtgades un Latviešu biedrības 150 gadu jubilejas zīmē. Lai atzīmētu šos notikumus, pasākumi norisināsies Rīgas parkos un pilsētvidē, uz ūdens un gaisā, kā arī kultūras un sporta centros. Pilsētas svētku norisei izraudzīta 41 vieta.

«Rīgas svētki katru gadu ir galvaspilsētā nozīmīgs notikums, kad svētku programmu ierodas baudīt gan paši rīdzinieki, gan Latvijas novadu un pilsētu ļaudis, kā arī ārvalstu viesi. Taču šogad, gatavojot svētku programmu, īpaši esam domājuši par Rīgas draugiem, radiem un kaimiņiem, gaidot tos ciemos gan kā skatītājus, gan kā viesmāksliniekus. Tāpēc svētki solās būt sirsnīgi, draudzīgi, daudzveidīgiem un krāšņiem priekšnesumiem bagāti. Laipni gaidīti Rīgas svētkos - pilsētas 817. dzimšanas dienā!» rosinot apmeklēt svētkus, saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Baiba Šmite.

Kā allaž, centrālie svētku pasākumi notiks 11. novembra krastmalā.

Sestdien, 18. augustā, Rīga savā dzimšanas dienā aicina apmeklēt pasākumu «Uz Rīgu!», gaidot ciemos tuvus un tālus radus, draugus un kaimiņus. Norises vieta būs pārvērsta par lidostu, ļaujot svētku apmeklētājiem ielūkoties noslēpumainajā un ceļotājiem neredzamajā Starptautiskās lidostas «Rīga» ikdienā, vērot lidostas tehnikas parādi, kā arī baudīt gan pašmāju, gan ārvalstu skatuves mākslinieku priekšnesumus. Plkst. 21.00 krastmalā sāksies lielkoncerts «Labvakar, Rīga! Labvakar, Latvija!», kura koncepcijas pamatā ir Trešās Atmodas laiks. Koncerta programma veidota no Atmodas laika populārākajām dziesmām, Baltijas valstu likteņdziesmām, Baltijas valstu dalībnieku kopdziesmām, kā arī no dziesmām ar ieskatu nākotnē. Pasākuma noslēgumā ikviens aicināts vērot krāšņu svētku uguņošanu.

Savukārt svētdien, 19. augustā, 11. novembra krastmalā risināsies 4. Baltijas bundzinieku samits. Tā laikā notiks dažādas bundziniekiem un apmeklētājiem saistošas aktivitātes, bet vakara kulminācijā būs koncerts, kurā vienkopus muzicēs vairāk nekā 300 bundzinieku.

«Baltijas bundzinieku samits pāris gadu laikā izaudzis no mazas, šķietami utopiskas idejas līdz skaļākajam pasākumam Baltijas valstu bungu spēles vēsturē, esam pateicīgi un lepni, ka šogad tas būs daļa no Rīgas pilsētas svētku programmas,» stāsta galvenais pasākuma organizētājs, bundzinieks Andžejs Grauds. Līdztekus bundzinieku samita aktivitātēm apmeklētāji varēs vērot Prāgas ielu teātra «V.O.S.A. Theater» un Korejas Republikas bundzinieku grupas «Tago» priekšnesumus.

Vēl viena Rīgas svētku tradicionāla norises vieta ir Vērmanes dārzs, kurā šogad svētku laikā atzīmēs Rīgas Latviešu biedrības 150. jubileju. Ikviens varēs iejusties 19. un 20. gadsimta mijas atmosfērā. Būs vairāki koncerti, dzejas lasījumi, mākslinieciski radošas nodarbes un aktivitātes bērniem.

Plašo pasākumu programmu Vērmanes dārzā raksturo Rīgas Latviešu biedrības biroja vadītāja Stella Līpīte: «Svētku dienās parkā kopskaitā būs 28 lielāki un mazāki koncerti un 23 notikumi, katram apmeklētājam dodot iespēju atrast sev ko interesantu. Mūzikas gardēžiem - Rīgas svētku ieskaņas koncerts «Laikmets un mūzika» jau 17. augusta vakarā. Savukārt sestdienas un svētdienas pasākumi apvienoti programmā «Sapņu dārzs. Rīgas Latviešu biedrībai - 150». Parkā varēs baudīt koncertu «Laikmets. Mūzika. Iedvesma» un koncertu «Vasaras serenāde». Emocionāli pacilājošs solās būt Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra koncerts «Skaista mana tēvu sēta». Dejas mīļotājus priecēs koncerti «Deja cauri gadsimtiem» un «Soļi laikā». Savukārt tie, kam tuvas tautas tradīcijas un kora dziesmas, gaidīti koncertos «Jaunās folkloras zvaigznes», «Dziesma manai Rīgai» un koncertā «Mazā bilžu rāmītī». Padomāts arī par teātra mīļotājiem, kuri varēs noskatīties uzvedumu «Re, kā ziņģe skan», bet ģimenes aicinām uz koncertiem «Dziedu vakaros un rītos» un «Cauri pilsētai, cauri gadsimtiem». Un, protams, ar norisēm piepildīti būs svētku laukumi, kuros tiekas triju gadsimtu Rīga un rīdzinieki, kā arī interesanta būs mazās skatuves programma un RLB Mūzikas komisijas laukums - krāsains un daudzveidīgs. Tāpat ikvienu aicinu ieskatīties arī Rīgas Latviešu biedrības bagātās vēstures albuma lapaspusēs īpaši svētkiem gatavotā izstādē Vērmanes dārzā un ekskursijās Rīgas Latviešu biedrības namā.»

Daudzkrāsaina pasākumu programma notiks pilsētas apkaimēs. VEF Kultūras pilī, atzīmējot Baltijas valstu simtgadi, Rīgas, Tallinas un Viļņas orķestri apvienojušies koncertprogrammā «Simtgades skaņas».

Grīziņkalnā klausītāji aicināti uz Imanta Kalniņa dziesmu vakaru, bet Kultūras pils «Ziemeļblāzma» parkā ikvienam būs iespēja dzirdēt vairāku muzikālu grupu uzstāšanos, kā arī izdancoties īstā zaļumballē. Arī Pārdaugavā varēs baudīt zaļumballes atmosfēru, Dzegužkalnā apmeklētājiem piedāvās gan latviešu teātra klasikas jauniestudējumus ar populāru aktieru dalību, gan iespēju padejot.

Ielu teātris V.O.S.A. Theatre no Prāgas jau vairākas reizes ir viesojies Rīgā un guvis skatītāju simpātijas / Publicitātes foto

Uzvaras parkā svētku apmeklētāji aicināti uz pasākumu «Latvijas zirgi senāk un tagad». Pie Māras dīķa notiks romantisks pasākums «Māras ezera balss». Savukārt mobilajās kultūrtelpās «Strops» Ziepniekkalnā un Ķengaragā varēs darboties vasaras plenērā, bet K. K. fon Stricka villā un tās apkārtnē - piedalīties «Piena svētkos».

Tā kā šogad Rīgas dzimšanas dienā īpaša vieta ir atvēlēta viesiem - radiem, draugiem un kaimiņiem, svētku apmeklētāji varēs vērot vairāku ārvalstu mākslinieku uzstāšanos. Taipejas jauniešu tautas sporta grupa piedāvās aizraujošas rotaļlietas un vienlaikus tautas spēles «Diabolo» paraugdemonstrējumus. Viesos būs arī jau daudziem zināmā Čehijas ielu teātra «V.O.S.A. Theater» akrobātu trupa, kas rādīs divas izrādes. Laikmetīgā cirka izrādes piedāvās dejas kompānija «HURyCAN» un klauns Murmuyo no Spānijas, kā arī laikmetīgā cirka trupa «Soon Company» no Zviedrijas. Mākslinieki no Spānijas rīdziniekiem un pilsētas viesiem sarūpējuši flamenko dejas un mūzikas koncertu. Savukārt tradicionālās muzicēšanas grupa «Montemar» no Čīles svētku apmeklētājus priecēs ar Čīles tautasdziesmām un dejām. Koncertciklā «Dziesmu tilti» skatītāji varēs vērot vairāku populāru mūzikas grupu no kaimiņvalsts Igaunijas uzstāšanos. Ikvienam būs iespēja novērtēt arī Korejas Republikas bundzinieku grupas «Tago» priekšnesumu, bet Reformācijas laukumā varēs izbaudīt Tallinas viduslaiku tirgus atmosfēru.

Kā katru gadu, Rīgas svētku laikā notiks arī Ostas svētki, kuru pasākumi risināsies Kronvalda parkā kanāla malā, pie Rīgas brīvostas pārvaldes ēkas, kā arī pilsētas centrā. Būs tradicionālās «Kanāla regates» sacīkstes. Ar brīvostas atbalstu notiks Ielu mūzikas diena Vecrīgā un diennakts basketbola turnīrs «IX Krastu mačs» pie Rīgas Kongresu nama.

«Šogad Ostas svētkos papildus jau par tradīcijām kļuvušiem pasākumiem ir sarūpēta kāda īpaša dāvana - «Ūdens stāsts mēness gaismā». Katru pusstundu Rīgas svētku viesi tiek aicināti ērti iekārtoties naksnīgā Kronvalda parka kanāla krastā pie Rīgas brīvostas bākas un izbaudīt romantisku Rīgas ostas stāstu krāšņu strūklaku, mūzikas, gaismu un video projekciju pavadījumā,» stāsta Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Inga Šabovica. Šovs būs skatāms no 17. augusta plkst. 23.00 līdz 18. augusta plkst. 3.00 un no 18. augusta plkst. 24.00 līdz 19. augusta plkst. 4.00.

Rīgas svētkos notiks vairākas sporta aktivitātes, kurās būs iespēja gan piedalīties, gan būt aktīviem līdzjutējiem. Aktīvās atpūtas pasākums «x Race lielais Rīgas piedzīvojums 2018» šogad notiks Daugavgrīvas cietoksnī, Bolderājā un pie Buļļupes ietekas Daugavā.

Lucavsalas atpūtas parkā sestdien notiks vairākas sacensības: Amatieru kauss novusā, 4. Daugavas kauss peldēšanā atklātā ūdenī, bērnu vieglatlētikas sacensības, starptautiskās suņu adžiliti sacensības «Rīgas kauss 2018», kā arī tiks izcīnīts Lucavsalas kauss pludmales volejbolā.

Savukārt Ķīpsalas pludmalē notiks starptautiskais pludmales regbija turnīrs, «Skonto» stadionā būs volejbola sacensības «LIDO Volley Fest 2018». Lidlaukā «Spilve» pasākumā «Riga Fly-in 2018» varēs vērot labāko pilotu paraugdemonstrējumus, bet Uzvaras parkā notiks zirgu iejādes priekšnesumi un paraugdemonstrējumi.

Divas dienas, sestdien un svētdien, Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu centrā norisināsies starptautiskais florbola turnīrs «Unihoc Riga Cup 2018». Svētdien pilsētas kanālā notiks 15. airēšanas svētki «Nāc un airē!». Savukārt «Daugavas» stadionā būs lielākās jauniešu volejbola vasaras spēles «Kinder Volley Fest 2018», bet vakarpusē «Arēnā Rīga» notiks Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēle volejbolā «Gadsimta cīņa - Latvija : Igaunija».

Svētku dienās, 18. un 19. augustā, Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas.

Aktuālajām ziņām var sekot līdzi tīmekļa vietnē www.rigassvetki.lv, kā arī sociālajos tīklos: www.twitter.com/rigassvetki;

www.facebook.com/RigasSvetki; www.instagram.com/rigas_svetki/

Rīgas svētkus piedāvā Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Rīgas brīvostas pārvaldi un nodibinājumu «Rīgas Tūrisma attīstības birojs». Tos organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments kopā ar pasākumu veidotājiem - uzņēmumiem un sabiedriskajām organizācijām.