Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Vecrīgu padarīs pieejamāku cilvēkiem ratiņkrēslos

LABDARĪBAS KAMPAŅAS ORGANIZATORI (no kreisās puses) Gvido Endlers «4finance» grupas vadītājs Latvijā, Kaspars Kalvītis vada TV raidījumu, lec ar gumiju un lido ar deltaplānu, Ivars Balodis Invalīdu un viņu draugu apvienība «Apeirons» valdes priekšsēdētājs © Foto: Vendija SUDRABA

Latvijā joprojām ir aktuāls jautājums par vides pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti. Veicot apsekojumus visā Latvijā un pārbaudot vairāk nekā pusotru tūkstoti publisko vietu, apvienības pārstāvji secinājuši, ka tikai 2% no tām pilnībā atbilst visiem vides pieejamības priekšnoteikumiem.

Ņemot vērā, ka Latvija arvien attīsta iekšzemes tūrismu, par vienu no galvenajiem ārzemju tūristu piesaistes aspektiem noteikti jābūt vides pieejamībai, jo ceļotāju vidū nereti sastopami cilvēki ar kustību traucējumiem. Tā kā lielākais tūristu īpatsvars apgrozās tieši Rīgas vecpilsētā, šogad projekta organizatori pieņēma lēmumu pievērsties tieši Vecrīgas vides pieejamības problēmām.

«Vecrīga ir tā vieta, no kuras daudzi cilvēki ar invaliditāti turas pa gabalu, jo, pamatojoties uz ēku vēsturisko nozīmīgumu, tās netiek pielāgotas, arī ja pilnībā tiek pārbūvētas. Bruģis, šaurās ietves, augstās trotuāru apmales un kāpnes joprojām ir mantojums, ko vecpilsēta nes līdzi, taču visas šis lietas, kas ievērojami apgrūtina cilvēku ratiņkrēslos pārvietošanos un atpūtu Rīgas sirdī, ir iespējams mainīt, arī nebojājot vēsturisko vērtību. Šobrīd cilvēki ar invaliditāti Vecrīgā var piekļūt 40 objektiem, kuri ir apkopoti Mapeirons.lv izveidotajā kartē, kura ir pieejama arī mobilās aplikācijas veidā. Bet citviet uzbrauktuves slīpuma un neveiklā novietojuma dēļ cilvēki ratiņkrēslos nevar patstāvīgi piekļūt vēlamai vietai. Turklāt bruģis ir ārkārtīgi nepiemērots braukšanai ratiņkrēslā, un vairākās vietās starp ietvi un uzbrauktuvi ir neliela risa, kurā ieķeras ratiņkrēsla priekšējie riteņi, tādējādi bojājot gan pašu ratiņkrēslu, gan apdraudot tā braucēja drošību,» stāsta apvienības «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis.

Lai daļēji uzlabotu situāciju, apvienība «Apeirons» sadarbībā ar Vivus.lv un «4finance Labie darbi» organizē labdarības kampaņu, kuras mērķis ir iegādāties speciālos ratiņkrēslu dzinējus.

«Lai atvieglotu cilvēku ar kustību traucējumiem pārvietošanos Vecrīgā, tika pieņemts lēmums iegādāties speciālus elektriskos dzinējus, ko piestiprina ratiņkrēsla priekšpusē, veidojot trīsritenim līdzīgu konstrukciju. Dzinēji ievērojami atvieglos braukšanu ar ratiņkrēslu, jo pilnībā noņems slogu no rokām, vienlaikus nodrošinot manevrēšanas spēju un pietiekamu jaudu dažādu šķēršļu pārvārēšanai. Kampaņas ietvaros iegādātie dzinēji būs bez maksas publiski pieejami Vecrīgā,» skaidro «4finance Latvija» vadītājs Gvido Endlers.

Kampaņas ietvaros sociālā tīkla Facebook un Draugiem.lv lietotāji ir aicināti dalīties ar kampaņas ierakstu, 1 «share» būs ekvivalents trim eiro, ko «4finance Labie darbi» un Vivus.lv ziedos divu elektrisko dzinēju iegādei. «4finance Labie darbi» un Vivus.lv organizētā kampaņa turpināsies līdz 20. augustam. Tie, kuri vēl nav paspējuši nospiest «share», ir laipni aicināti sniegt savu ieguldījumu cilvēku ar kustību traucējumiem atbalstam. Kampaņas ierakstu meklējiet «4finance Labie darbi» un Vivus.lv Facebook un Draugiem.lv kontos.

***

Par «Apeironu»

Invalīdu un viņu draugu apvienība «Apeirons», kas dibināta 1997. gadā, nodarbojas ar cilvēku ar invaliditāti interešu aizstāvību, par prioritāru izvirzot vides pieejamības, izglītības, nodarbinātības un brīvā laika pavadīšanas problēmu risināšu. Papildus savam ikdienas darbam - semināriem, apmācībām un konsultācijām cilvēku ar invaliditāti problēmjautājumu risināšanai - apvienība nepārtraukti monitorē vides pieejamības situāciju valstī, īpašu uzmanību pievēršot veselības aprūpes iestādēm, kultūras un izklaides vietām, kā arī tūrisma objektiem.