Apšauba piecu Rīgas sporta skolu slēgšanu

Vakar Rīgas dome (RD) vienojās slēgt piecas galvaspilsētas sporta skolas. Domnieki norādīja, ka šīs iestādes slēgs tikai formāli un bērnus reorganizācija neietekmēs, tomēr sporta skolu pārstāvji bažījas, ka pēc dažiem gadiem situācija varētu strauji mainīties un sporta bāzes, kurās pašlaik trenējas bērni, varētu nonākt privātpersonu rokās.

No nākamā gada 1. janvāra slēgs TTP basketbola skolu, Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolu, Bērnu un jaunatnes sporta skolu Jugla, Rīgas vieglatlētikas skolu un bērnu un jauniešu sporta centru Sporta nams Daugava. Slēgto skolu sporta bāzes saglabās, un tajās arī turpmāk notiks treniņi. Reorganizācijas atbalstītāji uzsver, ka likvidēs tikai skolu administrācijas un turpmāk par katru sporta veidu atbildīga būs tikai viena skola.

Lai arī bērniem jaunajā gadā mācību procesā nekādas izmaiņas nav gaidāmas, ne visi domes deputāti bija vienisprātis par veidu, kā notiek skolu reorganizācija, – tā ir sasteigta un nepārdomāta. Līdzīgs viedoklis ir arī sporta skolu pārstāvjiem.

"Reorganizācijas plānam ir ļoti daudz mīnusu," ir pārliecināts RD deputāts Elmārs Vēbers (JL). Pēc tam, kad sporta skolas likvidēs, bāzes zaudēs juridiskas personas statusu un nevaram būt droši par to, kas ar tām notiks pēc pāris gadiem. Viņš ir neizpratnē arī par principiem, pēc kādiem izvērtēts, kura skola atbildēs par konkrētu sporta veidu, piemēram, peldēšanu turpmāk administrēs sporta skola Rīdzene. Tai pievienos arī Daugavas sporta nama programmas. Jāpiebilst, ka pašlaik sporta skolai Rīdzene nav nevienas peldēšanas programmas un tās sporta bāzē nav peldbaseina.

Neizpratnē par notiekošo ir arī sporta skolu pārstāvji. Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skolas direktore Gunta Strazdiņa norāda, ka nesaprot skolu reorganizācijas modeļa efektivitāti, jo "to, kā skolas pievienotas citām, loģiski domājot, nekādi nevar izdomāt". Samazinot katras skolas administratīvo aparātu, līdzekļu ekonomija būtu tikpat liela, kā likvidējot skolas.