Ja veikalos sezonalitāte nav kā uz delnas, tad Rīgas Centrāltirgus, šķiet, ka ir pirmais, kurā uzskatāmi redzams, kāds laiks aiz loga, jo svaigo dārzu produkciju nomaina marinējumi, sālījumi, skābējumi un rudenim raksturīgie dārzeņi. Mainās arī pircēju vēlmes – rudens pusē vairāk pircēju ir zivju un gaļas paviljonos, jo, iestājoties vēsam laikam, cilvēkiem gribas ko kreptīgāku un sātīgāku.
Gaļa, desas, žāvējumi
Gaļas paviljonā viens no pircēju apmeklētākajiem stendiem ir Jāņa Saukas gaļas izstrādājumu tirgotava. Pārdevēja stāsta, ka pircēju ir daudz un nereti ir ievērojamas rindas. Kaut arī piedāvātā produkcija nav lēta, tās augstā kvalitāte ir labs iemesls, izvēlēties nopirkt varbūt mazāk, bet tiešām augstvērtīgu produkciju, no Latvijā audzētas un pārstrādātas gaļas. No rīta tiek piegādāti kautķermeņi, kurus sadala un atkaulo nelielajā cehā tieši blakus pārdošanas stendam. Tā pircējam ir uzskatāmi redzams, ka gaļa nav bijusi saldēta un netiek pirms pārdošanas apstrādāta - vitrīnā tā nonāk tieši no gaļas izcirtēja rokām. Tas, ko dienas laikā nepārdod, tajā pašā vakarā tiek nogādāts gaļas pārstrādes cehā Garciemā, kur top garšīgās vārītās, žāvētās un vītinātās desas, sālīts speķis un karbonāde, un citi gaļas izstrādājumi. Pārdevēja skaidro, ka produkcijai netiek pievienotas nekādas palīgvielas - piemēram, vārītajām desām sastāvā ir tikai cūkgaļa, liellopu gaļa, cūkas speķis un pasterizēts piens. Arī tas, ka gaļa nav bijusi saldēta, dod produktiem īpaši izteiksmīgu smaržu un garšu. Jāņa Saukas ceha ražojumus iegādājas ne tikai vietējie pircēji, bet arī ārvalstnieki. Jau daudzus gadus uz Rīgu pēc Saukas desām brauc maskavieši, kuri šeit iepērkas par ievērojamām summām, kā arī zviedri, somi, dāņi, kuri ir pārliecinājušies par produktu kvalitāti, kādu citviet atrast grūti.
GAĻA tiešām ir pilnīgi svaiga - nav bijusi saldēta un nav pirms pārdošanas apstrādāta, bet letē nonāk tieši no gaļas izcirtēja rokām / Foto: Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency
No svaigas reņģes līdz laša bulciņām
Zivju paviljons vilina ar smaržu, krāsu un formu daudzveidību - blakus nelielajām tradicionālajām svaigajām reņģēm gozējas laši, zuši, karpas, stores, vēja zivis, sviesta zivis un visdažādākie izstrādājumi, pamatā žāvējumi. Zivju sieva saka, ka šis laiks ir jāizmanto, lai iegādātos to, kas nav pieejams augu gadu, bet tikai sezonas laikā. Piemēram, Daugavas vai Gaujas nēģi, kas tagad atrodami vairākās vietās - svaigi nēģi maksā ap 10 eiro kilogramā, turklāt pārdevēji arī dos padomu to sagatavošanā. Protams, neiztrūkstoši ir slavenie ceptie Carnikavas nēģi. Reti, tikai rudens pusē, ir Baltijas jūrā brīvos ūdeņos augušie Baltijas laši, kas atšķiras ar krāsu, bet droši vien ir vērtīgāki par Norvēģijā audzētajiem lašiem un forelēm.
Zivju pārstrādātāji nebeidz pārsteigt ar izdomu - stendos piedāvāti ir ne tikai tradicionāli žāvētas zivis, bet pat lašu bulciņas ar sieru.
DAUDZVEIDĪGAIS lasis ir vērtīga zivs un, dažādi pagatavots, nemaina savas lieliskās garšas īpašības / Foto: Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency
Garšvielas katram pavāram
Kad iegādāts kāds liellopa vai jēra gabals vai arī priekšroka dota svaigai zivij, namamātes nereti aizdomājas - kā to pagatavot, lai gūtu patiesu baudu gan no maltītes smaržas, gan krāsas, gan garšas. Tad jādodas pie kāda no Rīgas Centrāltirgū esošajiem garšvielu stendiem, kur pārdevēji sakombinēs tieši tādu garšvielu buķeti, kas atbilst konkrētajam ēdienam. Piemēram, starp zivju un dārzeņu paviljoniem garšvielu stendā var dabūt visu īstam uzbeku plovam, šurpai vai gruzīnu šašlikam. Garšvielu maisījumi tiek gatavoti pēc uzbeku, azerbaidžāņu un gruzīnu senajām receptēm, kā arī katra no apmēram 50 garšvielām nopērkama atsevišķi, paverot iespēju pavāram pašam kombinēt un radīt savu īpašo garšu.
NĒĢU LAIKS. Vairākās vietās piedāvājumā ir Daugavā vai Gaujā ar murdiem ķerti svaigi nēģi, kas maksā 10 eiro kilogramā. Turpat blakām ir zuši, no Lubānas atvestie zandarti, līdakas, karpas un daudz visa kā cita / Foto: Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency