Rīgas centrāltirgus taustāmo pārmaiņu gada gaidās

NĒĢU LAUKUMS jau nākamgad pilnībā pārvērtīsies – apmēram tajā vietā, kur šobrīd gozējas svētku egle, nākamvasar taps jauns vides objekts, kur varēs sastapties un atpūsties © F64

Lai arī SIA Rīgas centrāltirgus 2015. gada ieņēmumi tika plānoti vismaz par 10% zemāki nekā 2014. gadā sasniegtie rezultāti, provizoriskās aplēses liecina, ka kritums ir mazāks par prognozēto un saimnieciskās darbības rezultāti būs tikai par pieciem sešiem procentiem zemāki. Iespējams, ka samazinājums būs vēl mazāks, jo līdz ar āra tirdzniecībai piemērotajiem laika apstākļiem, aktivitāte tirgū ir lielāka, nekā ierasts ziemas mēnešos.

Kāpēc tika plānots ieņēmumu samazinājums un kādi ir nākamā gada plāni, vairāk skaidro SIA Rīgas centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

– 2015. gada saimnieciskie rezultāti jau sākotnēji tika plānoti sliktāki nekā 2014. gadā. Kāpēc?

– Tas saistīts ar trīs SIA Rīgas centrāltirgus infrastruktūras objektu apsaimniekošanas, tai skaitā nomas maksu izmaiņām Āgenskalna tirgū, Vidzemes tirgū un Rūpniecības preču tirgū. Ieviestās izmaiņas ir saskaņā ar mūsu stratēģiskajiem plāniem un vērstas uz attīstību.

Āgenskalnā mainījām nosacījumus tirgus nomniekam – tika samazināta nomas maksa, tajā pašā laikā kā obligāta ieviesta prasība veikt investīcijas tirgus infrastruktūras uzlabošanā. Nomas maksa attiecīgi tika samazināta no 10 tūkstošiem uz 3,3 tūkstošiem mēnesī, bet gada laikā veicamo investīciju apjomam jābūt vismaz 168 tūkstošiem eiro. Atzīmēšu, ka Āgenskalna tirgus ir valsts kultūrvēstures mantojuma objekts un tā apsaimniekošanai jābūt saskaņā ar labākajām gādīga saimnieka cienīgām tradīcijām.

Mainīta arī Vidzemes tirgus apsaimniekošanas forma – līdz pat šī gada maijam to apsaimniekojām paši, bet peļņu tas nenesa. Gluži pretēji – Vidzemes tirgus uzturēšanai novirzījām papildu dotācijas. Tagad Vidzemes tirgus ir iznomāts komersantam, un līdz nākamā gada beigām par tā izmantošanu saņemam tikai nomas maksu – 3,6 tūkstošus eiro mēnesī, bet līdz 2016. gada nogalei komersantam ir uzdots sastādīt tirgus infrastruktūras uzlabošanas un stratēģiskās attīstības plānu. Esam devuši komersantam laiku izprast tirgus apsaimniekošanas specifiku, lai stratēģiskais attīstības plāns būtu realizējams un atbilstu arī mūsu prasībām. Jāatzīmē, ka būtiski ir atjaunot tirdzniecību Vidzemes tirgus vēsturiskajā gaļas paviljonā, kas arī ir kultūrvēstures mantojuma objekts. Ja piedāvātā attīstības stratēģija atbildīs mūsu un Rīgas domes prasībām un vēlmēm, tad līgums tiks pagarināts uz sešiem gadiem.

Komersantam apsaimniekošanā nodota arī Rūpniecības tirgus teritorija, kurā pilnībā tiks mainīta izmantošanas specifika – šī teritorija pārtaps par Rīgas multimodālu sabiedriskā transporta mezglu. Ideja par šīs vietas pārvēršanu par sabiedriskā transporta mezglu nav jauna – pirmsākumi tai ir meklējami jau 2003. gadā, un tagad tā īstenosies dzīvē. Projekts top saskaņā ar Rīgas domes un Rail Baltica projekta realizācijā ieplānotajām izmaiņām.

Līdz ar šīm izmaiņām visus brīvos līdzekļus mēs varēsim novirzīt centrāltirgus infrastruktūras – tas ir piecu paviljonu kompleksa un līdzās esošās teritorijas rekonstrukcijai. Projekti jau ir izstrādāti, un nākamā gada pavasarī sāksies to praktiskā realizācija. Mūsuprāt, ļoti svarīgi, ka visus ieplānotos darbus veiksim par uzkrātajiem līdzekļiem, neaizņemoties naudu.

– Vai Āgenskalna tirgus apsaimniekotājs pilda uzņemtās saistības attiecībā uz ieguldījumu infrastruktūras uzlabošanā?

– Šobrīd varu teikt, ka saistības tiek pildītas daļēji, bet tam ir arī objektīvi iemesli, jo arī paši esam saskārušies ar problēmām, kas rodas būvatļaujas saņemšanai šādos objektos. Lai īstenotu uzraudzību un kontroli, ir izveidota darba grupa, kas seko līdzi visiem procesiem un izvērtē saistību izpildi un neizpildes gadījumos arī objektīvos apstākļus.

Patlaban reāli ieguldīto investīciju apjoms neatbilst plānotajam tempam, tāpēc tas būs jāpārskata un jāprecizē attiecībā uz nākamo saimniecisko gadu. Šobrīd nomnieks ir veicis nepieciešamās tehniskās ekspertīzes, izstrādājis projektu un noslēdzis līgumu ar būvniekiem. Kā pirmā aktivitāte ieplānota siltumapgādes sistēmas maiņa, ko no savas puses esam akceptējuši. Tāpat izstrādes procesā ir ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas rekonstrukcijas plāns, kā arī dārzeņu tirdzniecības piebūves un nojumes turpmākais veidols un liktenis.

– Atgriežoties pie Rūpniecības preču tirgus teritorijas – kādā stadijā ir šīs teritorijas jaunā attīstības koncepcija?

– Koncepcijai un projektam ir jābūt saskaņā ar jau minēto Rail Baltica projektu, kurš paredz būtiskas izmaiņas ļoti plašā teritorijā, tajā skaitā arī autoostā, kanālmalā, tirgus infrastruktūrā un saistītajās teritorijās, jo projekts paredz dzelzceļa uzbēruma nojaukšanu, radot daudz plašāku vietu attīstībai. Tas uzlabos pieejamību, un pēc būtības atkal tiks savienotas divas pilsētas daļas, ko tagad šķir uzbērums. Drīzumā notiks arhitektu plenērs, un tad jau būs zināms iespējamās satiksmes mezgla veidols. Atzīmēšu, ka šī teritorija ir iekļauta Rīgas vēsturiskā centra aizsargājamajā teritorijā, kuras izmantošana ir pakļauta īpašam likumam.

Tas ir ieguvums arī cilvēkiem, kuri izmanto sabiedrisko transportu – dzelzceļš, autoosta un jaunais satiksmes mezgls būs ērta vieta, lai varētu pārsēsties no viena transporta citā, un no tā iegūs arī pats tirgus. Ceram, ka jaunais projekts atrisinās arī jautājumu par autostāvvietām. Mēs ar nepacietību gaidām, kad sāksies projektu īstenošana – pagaidām piedalāmies darba grupās, kas iesaistītas pilsētai nozīmīgā infrastruktūras objekta izstrādē.

– Divus iepriekšējos gadus tika veikta centrāltirgus tehniskā ekspertīze un izstrādāti rekonstrukcijas projekti. Kad sāksies reālie būvniecības un remontu darbi?

– Nākamo gadu esam nodēvējuši par taustāmu pārmaiņu gadu. Jau 2016. gada pavasarī sabiedrībai nepaliks nepamanīti tirgus rekonstrukcijas darbi. Iepriekšējā periodā esam uzkrājuši ap 3 miljonus eiro, ko tagad varam izmantot būvdarbiem un remontam. Tehniskā ekspertīze parādīja, ka visiem lielajiem paviljoniem nepieciešama metālu konstrukciju nostiprināšana. Sāksim ar gastronomijas paviljonu, ko uz rekonstrukcijas laiku – apmēram diviem mēnešiem – slēgsim jau aprīlī. Viena paviljona metāla konstrukciju stiprināšana izmaksā ap 200 tūkstošus eiro.

Atzīmēšu, ka gastronomijas paviljons no 2016. gada 1. janvāra atkal ir Rīgas centrāltirgus apsaimniekošanā, jo ar komersantu noslēgtais ilgtermiņa nomas līgums ir beidzies un netiks pagarināts. Līdz ar to varam domāt arī par šī paviljona vizuālo un saturisko veidolu.

Tāpat nākamgad tiks rekonstruēta aukstuma apgādes sistēma zivju paviljonā, kur šī problēma ir visaktuālākā. Šim mērķim ieplānoti 270 tūkstoši eiro.

Aprīlī sāksies arī āra teritorijas seguma nomaiņa. Projekts ir saskaņots, un būvatļauja saņemta, tāpēc jau pavasarī sāksies seguma nomaiņa no bedraina asfalta uz bruģi vairāk nekā 8 tūkstošu kvadrātmetru plašā teritorijā, kas sāksies no Gogoļa laukuma līdz pat Nēģu laukumam. Vienlaikus tiks izveidota arī lietusūdeņu savākšanas sistēma, lai apmeklētājiem vairs nav jāstaigā pa peļķēm. Izbūvēsim arī vides objektu pašā Nēģu laukuma centrā, kur būs arī atpūtas zona ar soliņiem un apstādījumiem. Tā būs vieta, kur satikties un atpūsties. Tas aizņems visu vasaru un kopā izmaksās ap 800 tūkstošus eiro. Seguma maiņa notiks pa sektoriem. Centīsimies apmeklētāju plūsmu novirzīt tā, lai būvdarbi neradītu īpašas problēmas.

– Zināms, ka tika izstrādāts arī kanālmalas rekonstrukcijas projekts, ko vasarā būvvalde neapstiprināja – ieteica veikt dažas izmaiņas. Kā tas virzās šobrīd?

– Labi vien ir, ka būvvalde iepriekšējo projektu neapstiprināja, jo līdz ar Rail Baltica projekta nostādnēm par dzelzceļa uzbēruma nojaukšanu, būtiski mainās esošā situācija, tāpēc izmaiņas ir nepieciešamas arī kanālmalas rekonstrukcijas projektā. Tagad varu pateikt vien to, ka jaunajā projektā šajā vietā paredzēta divu līmeņu infrastruktūra – zemākais līmenis tiks izmantots tirgus saimnieciskajai darbībai – loģistikai, bet augšējais nodrošinās plašāku vietu sabiedriskajam un privātajam transportam un gājējiem. Domāju, ka nākamajā gadā izdosies gan iestrādāt projektā nepieciešamās izmaiņas, gan to apstiprināt un saņemt būvatļauju, lai reālie darbi varētu sākties jau 2017. gadā.

– Ko teiksiet tirgus apmeklētājiem šodien, vien dažas dienas līdz Jaungada svinībām?

– Ja kādam vēl mājās nav eglītes, tad droši nāciet uz Rīgas centrāltirgu – to te ir daudz un pietiks visiem. Domājot par Vecgada vakaru, varu padalīties ar savu pieredzi: galdā vienmēr jābūt šķovētiem kāpostiem un karbonādēm. Tāpat neatņemama svētku sastāvdaļa ir piparkūkas un mandarīni. Visu minēto piedāvā mūsu tirgus. Lai jums veselīgs un līksms jaunais gads!



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.