Rīgas pils restaurācijas darbi bijuši pārsteigumiem pilni

BALTĀ ZĀLE atguvusi savu grezno izskatu, kuru krietni izpostīja Rīgas pils ugunsgrēks 2013. gada vasarā © F64

Pirmās kārtas restaurācijas darbi Rīgas pilī ir noslēgušies. Valsts prezidenta kanceleja drīzumā uzsāks pārvākšanās darbus no pagaidu rezidences Melngalvju nama uz pils telpām.

Pēc četru gadu atjaunošanas darbiem 18. decembrī ekspluatācijā nodota Rīgas pils piebūve jeb prezidenta daļa, priekšpils un dārzs. «Rīgas pils bijusi darba vieta astoņiem Latvijas Valsts prezidentiem, un arī es šeit strādāšu. Sākot ar nākamo gadu, pakāpeniski noritēs kancelejas pārvākšanās no pagaidu rezidences Melngalvju namā uz pili, lai pavasarī sāktu strādāt Rīgas pils telpās,» atklāja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Speciālisti atzīst, ka restaurācijas darbi bijuši sarežģīti un pārsteigumiem pilni. «Rīgas pils ir pati blīvākā Latvijas vēstures un mākslas vieta. Šeit ir viss, kam Latvija ir gājusi cauri, no viduslaikiem līdz mūsdienām. Katrs gadsimts ir atstājis kādu mākslas un arhitektūras nosēdumu,» uzskata Rīgas pils atjaunošanas padomes priekšsēdētājs Imants Lancmanis. Restauratoru paveiktais, pēc I. Lancmaņa domām, ir ļoti augsta līmeņa darbs. Vairākas telpu interjera detaļas ieguvušas vēl nebijušu spožumu un greznumu. Remontdarbu laikā atklājās jaunas vēsturiskās vērtības, kuras iepriekš bija cilvēku acīm slēptas.

«Nākamā restaurācijas kārta būs sarežģīta. Pastāv liela iespēja atrast jaunas vēsturiskas liecības. Nākamgad plānots uzsākt kapelas un remtera atjaunošanas darbus. Arī otrajā atjaunošanas kārtā piedalīsies plašs speciālistu loks,» Neatkarīgajai atzīst VAS Valsts nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols. Otrā restaurēšanas kārta sāksies nākamgad, un to plānots pabeigt līdz valsts simtgadei 2018. gadā. Līdz šim atjaunošanas darbi izmaksāja 34,2 miljonus eiro. Lai pilnībā pabeigtu pils restaurāciju, plānots ieguldīt vēl apmēram 20 miljonus eiro.



Svarīgākais