Sniegs paralizē Rīgu

© Raitis Plauks, f64

Neizbraucamas ielas, pamatīgi sastrēgumi, neprognozējams sabiedriskā transporta kursēšanas grafiks un gājēji, kas mēģina izbrist cauri pusmetru dziļam sniegam, – tāda vakar no rīta izskatījās galvaspilsēta.

Dienas gaitā situācija pilsētas centrā nedaudz uzlabojās, tomēr daudzviet izveidojās milzīgas sniega kaudzes un rajonu nozīmes ielas joprojām bija neizbraucamas. Lai uzlabotu situāciju, domnieki plāno sniegu izvest šīs nedēļas laikā, tomēr sinoptiķi brīdina, ka arī turpmākajās dienās snigs.

Pirmdien pa dienu un naktī uz otrdienu Rīgā sniega segas biezums palielinājās par 22 centimetriem, sasniedzot pusmetra biezumu, Neatkarīgo informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa. Šāds nokrišņu daudzums atbilst divām trešdaļām no mēneša vidējās normas. L. Krūmiņa piebilst, ka citur Latvijā snidzis mazāk. Jauns snigšanas rekords nav sasniegts, jo, piemēram, decembrī Kolkā divu dienu laikā sniega segas biezums palielinājās par 75 centimetriem.

Sinoptiķi prognozē, ka sniegs visā Latvijā gaidāms arī turpmākajās dienās, tas mitēsies tikai nedēļas nogalē. Tiesa, snigšana vairs nebūs tik intensīva kā pirmdien.

Rīgas dome izplatījusi aicinājumu pilsētas iedzīvotājiem pārvietoties ar sabiedrisko transportu un rūpīgi izvērtēt situāciju pirms došanās dienas gaitās un otrdien pusdienas laikā sasauca ārkārtas sanāksmi par situāciju pilsētā. Pēc tās Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers paziņoja, ka trīs dienu laikā plānots izvest sniegu no sabiedriskā transporta pieturvietām un pilsētas centra, jo: "Rīgā nevar sniegu vienkārši nošķūrēt no ceļa grāvī, kā uz valsts galvenajiem ceļiem." Lai ielas sakoptu, būs nepieciešams piesaistīt papildu tehniku no Latvijas autoceļu uzturētājiem un privātpersonām. A. Šlesers uzsvēra, ka snigšanas laikā ielas nebija iespējams notīrīt, jo vienā stundā vietām uzsniga pat 15 centimetrus bieza kārta un Rīgai nav tādas tehnikas, lai uzturētu ielas labā stāvoklī šādās ārkārtas situācijās.

Naudu sniega izvešanai plānots piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nerastos situācija, ka sniegputeņa seku novēršanai būtu jātērē līdzekļi, kas ieplānoti ceļu uzturēšanai līdz gada beigām.

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors Edgars Strods informēja, ka viena sniega kubikmetra izvešana pilsētai izmaksā apmēram septiņus latus un darbus plānots veikt nakts laikā.

Lai arī SIA Rīgas satiksme (RS) valdes priekšsēdētājs Leons Bemhems radušos situāciju raksturoja ar vārdiem "nekas ārkārtējs", sabiedriskais transports kavējās, un RS Informācijas centra vadītāja Liene Rumpane atklāja, ka transports pēc saraksta nekursēja visas dienas garumā.

Apgrūtināta braukšana vakar bija ne tikai Rīgā, bet arī uz valsts galvenajiem autoceļiem, galvenokārt Vidzemē un Latgalē. Valsts a/s Latvijas Valsts ceļi (LVC) pārstāve Daiga Mežapuķe atgādina, ka ziemas laikā autovadītājiem jāizvēlas atbilstošs braukšanas ātrums, jo katrs braucējs ir atbildīgs ne tikai par sevi, bet arī par citiem satiksmes dalībniekiem. LVC rīcībā esošā informācija liecina, ka vakar no rīta vidējais braukšanas ātrums uz Latvijas autoceļiem bija 70 kilometri stundā, bet dienas laikā tas daudzviet pieauga līdz 90 kilometriem stundā.

Svarīgākais