Sals varētu radīt problēmas ūdensapgādē

Sinoptiķi tuvākajās dienās sola šoziem vēl nepieredzētu aukstumu un gaisa temperatūras pazemināšanos zem -25 grādiem. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāvji ir nobažījušies, ka aukstajā laikā, mēģinot sasildīties, cilvēki varētu izraisīt ugunsgrēkus. Aizsalstot caurulēm, daudzās ēkās varētu rasties problēmas arī ar ūdens apgādi.

Sinoptiķi sola, ka šajā nedēļas nogalē kļūs aukstāks, sals naktīs uz svētdienu un pirmdienu sasniegs -26 grādus. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa Neatkarīgajai pastāstīja, ka arī dienā gaisa temperatūra būs zema: no -10 grādiem jūras piekrastē līdz -18 grādiem Vidzemē un Latgalē. Pūtīs mainīga virziena vējš, un debesis būs skaidras. Nākamās nedēļās vidū debesīs parādīsies mākoņi, kļūs nedaudz siltāks, gaidāms sniegs. Atkusnis tuvākajā laikā nav prognozēts.

VUGD Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektore Inese Veisa norāda, ka šā gada laikā nepareiza apkures ierīču ekspluatācija ir bijusi iemesls jau 114 ugunsgrēkiem un, turpinoties aukstam laikam, pastāv risks, ka arī tuvākajās dienās gaidāmi līdzīgi nelaimes gadījumi.

Lai izvairītos no ugunsnelaimes, ļoti svarīgi ir lietot sildierīces atbilstoši to instrukcijām un, kurinot krāsnis, ievērot ugunsdrošības pasākumus. I. Vetere norāda, ka kurināmo un citus degošus materiālus kurtuvei nedrīkst novietot tuvāk par 1,2 metriem, uz krāsnīm ir aizliegts novietot degt spējīgus priekšmetus, tāpat nedrīkst darbojošās sildierīces atstāt bez uzraudzības, ja vien to nepieļauj ekspluatācijas noteikumi.

"Maģistrālie ūdensvadi un to pievadi ziemā neaizsalst, jo atrodas pietiekami dziļi zemē," stāsta SIA Rīgas ūdens sabiedrisko attiecību speciālists Artūrs Mucenieks. "Tomēr problēmas varētu rasties ar caurulēm, kas atrodas ēkās un par kuru uzturēšanu atbild namu apsaimniekotājs." Pazeminoties gaisa temperatūrai, pastāv risks, ka tās varētu aizsalt.

A. Mucenieks norāda – lai izvairītos no cauruļu aizsalšanas, nepieciešams tās siltināt, kā arī pārliecināties, vai vēdlodziņi uz telpām, kur atrodas caurules, ir aizvērti. Viņš piebilst, ka visbiežāk aizsalst caurules, pa kurām ūdens netek, piemēram, neapdzīvotās mājās.

Ja tomēr caurules aizsalst, tās nedrīkst atkausēt ar atklātu liesmu. A. Mucenieks brīdina, ka, mēģinot atkausēt caurules pašrocīgi, pastāv liels risks izraisīt ugunsgrēku. Ir jāatrod uzņēmums, kas piedāvā atkausēt caurules, un šīs darbības jāuztic profesionāļiem.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.