Pedagoģija kā sirdslieta

© F64

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) docētāja Dace Bičkovska uzsver, ka ar nepacietību un prieku gaidu 1. septembri, kad viņai būs iespēja atkal redzēties ar jau esošajiem studentiem un iepazīt jaunos censoņus, kas nolēmuši apgūt mūzikas skolotāja profesiju un D. Bičkovskas vadībā iepazīt flautas spēles pārsteidzošos noslēpumus.

Akadēmijā D. Bičkovska strādā jau vairāk nekā 15 gadus. Šo gadu laikā pie viņas flautas spēles prasmi apguvuši vairāki desmiti jauniešu. «Sekoju līdzi visu savu absolventu pedagoģiskajai darbībai un paturu viņus savā redzeslokā. Šo gadu laikā akadēmiju ir absolvējuši 22 studenti, no kuriem 19 strādā mūzikas skolā par flautas spēles skolotājiem, mācot spēlēt šo burvīgo instrumentu mazajiem talantiem. Ar gandarījumu varu secināt, ka akadēmijas absolventi, izvēloties savu darbavietu, nav palikuši tikai Rīgā, bet labprāt dodas arī uz reģioniem, kur arī aktīvi iesaistās pilsētu kultūras dzīvē, muzicējot gan solo, gan dažādos ansambļos un orķestros. Tādējādi šī ģeogrāfija aptver gandrīz visu Latviju: Ventspils, Liepāja, Jelgava, Rēzekne, Ludza, Auce, Iecava, Jaunpiebalga, Eleja un citas pilsētas. Jāteic gan, ka visi 22 absolventi ir strādājuši kādu laiku atbilstoši savai profesijai, visiem ir bijušas gan iespējas, gan prasmes kļūt par izciliem pedagogiem, tomēr atalgojuma jautājums trijiem no viņiem licis izvēlēties citu ceļu, kur sevi profesionāli izpaust. Mūsu akadēmija viņiem ir devusi ļoti labus augtākās izglītības pamatus, kas kalpojuši kā stabils atspēriena punkts, lai sevi spētu realizēt kādā citā jomā,» teic D. Bičkovska, piebilstot, ka ļoti lepojas ar absolventu sasniegumiem.

Misija ir izpildīta

«Akadēmijas virsuzdevums ir ne tikai iemācīt studentiem pašiem spēlēt instrumentu, bet dot zināšanas, kas nepieciešamas, lai varētu mācīt instrumentspēli citiem. Tas nav viegls uzdevums, taču, dzirdot savu absolvenšu vārdus saistībā ar viņu izglītojamo sasniegumiem dažādos konkurss, ir neviltots prieks, ka RPIVA savu misiju ir izpildījusi – mēs esam spējuši sagatavot ļoti labus skolotājus! Piemēram, izcila pedagoģe Aina Lodziņa strādā Ventspils mūzikas skolā, viņas audzēkņi regulāri sasniedz ļoti labus rezultātus gan vietējos, gan starptautiskos konkursos. Ar savu audzēkņu sasniegumiem var lepoties arī Jaunpiebalgas mūzikas skolas skolotāja Aija Dimza, Ādažu mūzikas un mākslas skolotāja Vita Zemture, arī šī gada absolvente Ilvija Bensone. Akadēmija patiešām ir lepna, ka mūsu absolventi ir sevi atraduši pedagoģiskajā darbā. Tādējādi mēs gūstam arī apliecinājumu, ka RPIVA sniedz augstvērtīgu izglītību, ka mūsu piedāvātās studiju programmas ir kvalitatīvas un to sasaiste ar reālo darbu ir ļoti cieša: jau 1. kursā studenti dodas uz mācību iestādēm un iepazīst skolotāja profesiju no praktiskās puses,» uzsver akadēmijas lektore.

Tikšanās ar absolventēm

Paralēli darbam RPIVA D. Bičkovska flautas spēli māca arī Latgales priekšpilsētas mūzikas skolas audzēkņiem. «Sākot strādāt RPIVA, sapratu – lai varētu sagatavot jaunos skolotājus, nepietiek tikai ar manu prasmi spēlēt flautu un manām zināšanām instrumentspēlē un metodikā, tādēļ sāku strādāt Latgales priekšpilsētas mūzikas skolā, kas man palīdzēja daudz labāk izzināt pašai instrumentspēles mācīšanas metodiku, kā arī rast padomus, kas tik ļoti ir nepieciešami studentiem, uzsākot patstāvīgu darbu mūzikas skolā. Darbs Latgales priekšpilsētas mūzikas skolā dod arī iespēju daudz kvalitatīvāk nodrošināt studentiem instrumentspēles mācību un audzināšanas praksi,» stāsta D. Bičkovska.

Lai palīdzētu savām studentēm tapt par teicamām skolotājām, viņa rīko arī tikšanās, kur vienkopus pulcējas bijušās studentes – tagadējās skolotājas. Tikšanās reizēs dalībnieces dalās pieredzē un risina dažādus pedagoģiska rakstura jautājumus.

Pavisam nesen D. Bičkovska savas absolventes vienkopus aicināja, citu mērķu vadīta, proti, lai, kopīgi muzicējot, radītu svētkus. Proti, 31. jūlijā Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē notika koncerts Ielūdz flautiste Dace Bičkovska un draugi, kur RPIVA docētāja uzstājās kopā ar savām bijušajām studentēm. «Gribu teikt lielu paldies par atsaucību gan savām absolventēm, gan koncertmeistarei Agnesei Egliņai, jo koncerts izvērtās par skaistu notikumu mums visiem. Atzinīgi vārdi noteikti jāsaka arī akadēmijas rektorei Dacei Markus – viņa allaž ir atsaucīga un palīdz īstenot mūsu radošās ieceres,» uzsver D. Bičkovska.

Ar flautu kopš 8 gadu vecuma

Jāpiebilst, ka D. Bičkovska flautu spēlē kopš astoņu gadu vecuma. «Mūzika allaž mani ir saistījusi. Kad iestājos mūzikas skolā, man ieteica apgūt tieši flautas spēli. Mūzikas instruments ir ļoti skaists, arī tā skaņa brīnumjauka – man patika. Pēc tam jau, skolotāju mudināta, iestājos mūzikas vidusskolā. Par šo pedagogu iniciatīvu man tagad jāsaka liels paldies savai flautas spēles skolotājai Jogitai Stradei, jo 14 gadus vecam pusaudzim vienam izdarīt izvēli par savu tālāko izglītības ceļu ir ļoti grūti. Ir vajadzīgi konsultanti, šajā gadījumā – skolotāji, kas no malas vislabāk redz, kas ir jaunā cilvēka dotumi, stiprās puses. Gadiem ejot, ar pateicību atceros visus savus skolotājus: Liliju Veilandi, prof. Vilni Strautiņu, prof. Aļgirdu Vizgirdu (Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā) un Rihardu MilleruDombuā (Detmoldas mūzikas augstskolā), bez viņu ieguldītā darba es nekad nebūtu tā, kas esmu tagad. Mums visiem vajadzētu ar lielāku pietāti un cieņu attiekties pret mūsu skolotājiem.» Ar mūziku un pedagoģiju savijies viss D. Bičkovskas līdzšinējais darba mūžs – kopumā 29 gadi. Ar savām zināšanām un prasmēm viņa dalās ne tikai ar saviem audzēkņiem un studentiem, bet arī labprāt piedalās dažādās meistarklasēs un meistarkursos, piemēram, Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos Siguldā.

Dace Bičkovska ir ne tikai pedagoģe. Jau vairāk nekā 20 gadus viņas radošā darbība ir saistīta arī ar profesionālo pūtēju orķestri Rīga, kas pašreiz gatavojas koncertam Dolce Vita Rīgas svētku ietvaros, kas notiks šo sestdien Daugavas krastmalā.

Svarīgākais