V&V VentMet laboratorija – uz zinātni balstīts uzņēmums

© F64

Zinātne sākas tur, kur sākas mērījumi. (D. I. Mendeļejevs) Metroloģija ir zinātne par mērīšanu. Mērījumu veikšana mūsdienās ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Tie ir vitāli nepieciešami, lai novērtētu dažādus ar produktiem un pakalpojumiem saistītus raksturlielumus, piemēram, noteiktās proporcijās pievienotu izejvielas, aprēķinātu samaksu par tirdzniecībā esošu produktu.

 Tādējādi metroloģija ir kaut kas ļoti būtisks mums visiem, kaut kas zināmā mērā sarežģīts, bet tajā pašā laikā neredzamām saitēm cieši saistīts, nodrošinot produkta vai procesa darbības uzticamību.

Uzņēmuma nosaukums – SIA V&V VentMet laboratorija – jau liecina par tā saikni ar pilsētu, dibināts tieši Ventspilī 2001. gadā, metroloģiju. Sasniegta stabilitāte, augsts kompetences līmenis, un nemitīgi notiek meklējumi par dažādiem pilnveides risinājumiem, lai attīstītos. Šobrīd SIA V&V VentMet laboratorija savus pakalpojumus piedāvā plašā nozaru spektrā. Viena no pēdējām piedāvāto pakalpojumu aktualitātēm ir degvielas uzpildes staciju tehnoloģisko iekārtu un bīstamo vielu uzglabāšanas rezervuāru tehnisko pārbaužu veikšana, metāla un metāla izstrādājumu metināto savienojumu un šuvju nesagraujošā testēšana, feromagnētisko materiālu izstrādājumu un pārklājuma biezuma noteikšana ar ultraskaņas metodi. Uzņēmuma vadītāja Verena Jonasa norāda: «Lai mēs pilnvērtīgi varētu piedalīties kuģu defektēšanā, esam izgājuši sertifikāciju un iekļauti kuģu reģistrā. Ventspils ir ostas pilsēta, tāpēc kuģu korpusu materiālu biezuma mērīšana un metināto savienojumu defektoskopija un dažādu citu mērījumu veikšana ir pieprasīts pakalpojums.»

Vairākumā gadījumu atbilstības novērtēšanas institūcijas pakalpojumus piedāvā veikt savas valsts ietvaros. Līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā, SIA V&V VentMet laboratorija vadība nonāca pie secinājuma, ka nepieciešams darbību paplašināt un savus pakalpojumus piedāvāt arī ārvalstīs. Atbilstības novērtēšana var būt ne tikai ilgtspējīgs pakalpojums, pamatojoties uz kura rezultātiem, var tikt nodrošināta pārliecība par drošību. Tas var būt arī eksportspējīgs pakalpojums, jo īpaši laikā, kad eksportspējas veicināšana ir nozīmīga valstij. Lai to realizētu uzņēmuma ietvaros, pilnveidotas gan darbinieku zināšanas un prasmes, gan iekārtas un tehnoloģiskais aprīkojums, gan darbības metodes, kas bijis būtisks priekšnosacījums, pierādot savu kompetenci mērīšanas līdzekļu tipa novērtēšanai tipa atbilstības deklarācijai, kas pamatota ar produkta verifikāciju, kļūstot par paziņoto institūciju Nr. 1917.

Paziņotās institūcijas statuss paver iespēju uzņēmumam darboties ne tikai Eiropas Savienības ietvaros, bet sadarboties arī ar citu valstu ražotājiem, kuri vēlas savu produkciju ievietot tirgū un nodot lietošanā Eiropas Savienībā, t. i., importēt uz Eiropas Savienību. Uzņēmuma vadība un darbinieki ir lepni par to, ka uzņēmumu, kurš dzimis pilsētā Ventspilī, meklē un vēlas saņemt mūsu pakalpojumus un sadarbības iespējas ar mums no Vācijas, Krievijas, Ķīnas, Turcijas u. c. valstīm. «Visbiežāk sadarbojamies ar ražotājiem, kuri vēlas ieviest Eiropas tirgū jaunus produktus, kuriem nepieciešama atbilstības novērtēšana, tajā skaitā ūdens un siltuma skaitītāji,» vēsta vadītāja.

SIA V&V VentMet laboratorija vēlas būt par paraugu citiem uzņēmumiem un tiem, kas tikai vēl apsver ideju par savu uzņēmumu. Visa pamatā ir vēlme sadarboties, uzdrīkstēšanās un neapstāšanās pie pirmajiem sasniegumiem, bet nemitīga pilnveide. Ventspils attīstībai šādi uzņēmumi ir ļoti nepieciešami

Latvijā

Kārtējie trīs miljoni, kas iztērēti valstij neizdevīgi un izšķērdīgi. Zaļais kurss drīzāk izmantots kā aizsegs nepamatotam līdzekļu izlietojumam. Tik skarbi ir Valsts kontroles secinājumi par zemkopības ministrijas e auto uzlādes staciju tīklu. Revidenti materiālus nodevuši tiesībsargiem un Iepirkumu uzraudzības birojam, vēsta "Nekā Personīga".

Svarīgākais