Ventspilī svinīgi atklās Ventas tilta apgaismojumu

Ventspilī svētdienas vakarā svinīgi atklās Ventas tilta apgaismojumu. Tilta atklāšanā uzrunu teiks pilsētas mērs Aivars Lembergs.

Tilta dārzā svētdien tiks iekurti ugunskuri, kā arī būs gaismu un pirotehnikas izrāde. Svētkos muzicēs soliste Aija Andrejeva un grupa "Kaža&draugi".

Ventspils paceļamais tilts radīts kā gaismas mākslas objekts. Tilta dekoratīvais apgaismojums sastāv no gandrīz tūkstoš gaismas objektiem un lāzerprojekcijām. Projektā izmantota tikai LED tehnoloģija, kas nodrošināšot apgaismojumam ilgu mūžu, patērējot pēc iespējas mazāk enerģijas.

Pirmo reizi Baltijā šāda tipa objektam izmantota pastāvīga lāzeru projekcija, kas uz tilta paceļamās daļas pacelšanas laikā rādīs pulksteni, kā arī citus grafiskos objektus īpašos gadījumos. Visu apgaismojumu vadīs ar datoru, un pilnvērtīgi piekļūt gaismas vadībai varēs no jebkuras vietas, izmantojot pat mobilo telefonu, informēja Ventspils brīvostas pārvalde.

Ventas tilta dekoratīvā apgaismojuma ierīkošanas darbi tika sākti 2011.gada pavasarī. Apgaismojuma dizaina projektu izstrādāja Somijas gaismas dizaineri kopā ar partneriem Latvijā. Projekta pasūtītājs ir Ventspils brīvostas pārvalde.

Ventas tilts ekspluatācijā nodots 1963.gadā. Tilta vidējā daļa tika būvēta kā paceļama, taču tehnisku problēmu dēļ tiltu tā arī nebija iespējams izmantot kā paceļamo tiltu. 2009.gada augustā sāka Ventas tilta rekonstrukciju, izbūvējot jaunu tilta laidumu siju, brauktuvi un paceļamo daļu, kā arī remontējot un stiprinot upes balstus. Pēc rekonstrukcijas tiltam ir četras braukšanas joslas, gājēju celiņš un dalīts gājēju un velosipēdistu celiņš. Tilta garums ir 280 metru.

Pirms gada tiltu svinīgi atklāja pēc rekonstrukcijas.

Svarīgākais