Ventspils reisam produktīvs pusgads

© Ojārs Lūsis

«Ir aizvadīts ražīgs darba cēliens,» rezumējot šogad paveikto, lepns ir pašvaldības SIA Ventspils reiss valdes priekšsēdētājs Arturs Lieģis.

Darbi un sasniegumi runā paši par sevi – iegādāti 12 zemās grīdas pilsētas autobusi, atkārtoti iegūti kvalitātes sertifikāti, veikta autobusu vadītāju profesionālās meistarības pārbaude, un sekmīgi savas iemaņas un darba rūdījums parādīts Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas rīkotajā veselības spartakiādē.

«Autobusu prezentēšana izvērtās par īstiem svētkiem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. Pasākuma laikā bija iespēja novērtēt autobusu vadītāju profesionalitāti, vērojot, kā tiek izpildīti veiklības brauciena elementi. Gan bērni, gan pieaugušie instruktora vadībā varēja izmēģināt raidījuma Zebra stendu piedāvājumus – imitētu automašīnas apgāšanos, frontālo sadursmi un uzlikt dzēruma sajūtu imitējošas brilles. Interesenti varēja doties izbraucienos ar jaunajiem MercedesBenz autobusiem pa pilsētu, apskatot jaunākos infrastruktūras objektus, kas uzbūvēti par Eiropas un pašvaldības naudu. Tās bija interesantas ekskursijas, jo ikdienas steigā varam nepamanīt, cik daudz uzlabojumu pilsētas sakārtošanā un attīstībā veikti,» norāda A. Lieģis.

Nepārtraukts cikls

Viņš ir gandarīts, ka atsauksmes par jaunajiem pārvietošanās līdzekļiem ir pozitīvas. «Iegādājoties autobusus, pievēršam uzmanību tam, lai tie būtu ērti pasažieriem, tāpēc visiem jaunajiem autobusiem ir zemā grīda, kas gados vecākiem ļaudīm, cilvēkiem ar kustību traucējumiem, vecākiem ar bērnu ratiņiem atvieglo iekāpšanu un izkāpšanu.» A. Lieģis teic, ka liels ieguvums starppilsētu un tūrisma autobusu jomā ir MercedesBenz Turino ar 34 pasažieru vietām. Jāpiemin, ka ne jau pirmo reizi Ventspils reiss iegādājas jaunus autobusus pasažieru pārvadājumu nodrošināšanai gan pilsētas, gan starppilsētu maršrutos. Pakāpeniska autobusu parka atjaunošana aizsākās jau 2000. gadā, pēc tam turpinājās 2005. gadā. Arī 2009. gadā tika iegādāti divi mazas ietilpības pilsētas autobusi, kuru galvenais pluss ir videi draudzīgākie un ekonomiskākie EURO 4 dīzeļdzinēji.

Pašreiz uzņēmuma rīcībā ir vairāk nekā 50 modernu spēkratu. A. Lieģis uzsver, ka arī turpmāk autobusu parku papildinās jauni pirkumi. «Principā autobusu parka atjaunošana ir nepārtraukts cikls, jo tehnika noveco. Plānojot autobusu nomaiņu, ievērojam to nobraukumu un tehnisko stāvokli. Vidēji pilsētas autobusiem nobraukums ir miljons kilometru, starppilsētu autobusiem – pusmiljons. Laika gaitā esam secinājuši, ka izdevīgāk ir iegādāties jaunus braucamos, nevis pirkt neskaitāmas rezerves daļas vecajiem,» akcentē Ventspils reisa valdes priekšsēdētājs.

Strādā atbilstoši prasībām

Šogad uzņēmumā arī vēl kāds būtisks notikums – atkārtoti iegūti trīs starptautiski atzīti sertifikāti, kas apliecina – Ventspils reiss nodrošina kvalitatīvus pakalpojumus. «Pasažieru pārvadājumi ir joma, kurā būtiska nozīme ir tieši cilvēciskajam faktoram, un bieži rodas dažādas neparedzētas situācijas, kuras ir svarīgi prognozēt un veikt preventīvos pasākumus, lai turpmāk izvairītos no līdzīgiem atgadījumiem. Izvirzot mērķi – pilnveidot sniegtos pakalpojumus pasažieru pārvadājumu jomā, 2006. gadā tika pieņemts lēmums ieviest integrētās vadības sistēmu, kas ietver sevī kvalitātes vadības, vides pārvaldības, arodveselības un darba drošības pārvaldības sistēmas atbilstību un atbilst starptautiskajiem standartiem. Atzinumu, ka darbs organizēts atbilstoši tiem, uzņēmums pirmoreiz saņēma 2008. gadā,» stāsta A. Lieģis. Šīs vasaras sākumā uzņēmumā notika resertifikācijas audits, kura mērķis bija iegūt atkārtotu apliecinājumu tam, ka uzņēmums strādā atbilstoši šo sertifikātu prasībām. «Latvijā nav daudz tādu uzņēmumu, kas ieguvuši visus trīs sertifikātus. Integrētās vadības sistēmas ieviešana un darba organizācija atbilstoši sertifikātu prasībām nav Ventspils reisa pašmērķis, bet priekšnosacījums, lai radītu efektīvu uzņēmuma vadības moduli, kur kvalitātes, vides jautājumiem un darba drošības un arodveselības prasībām tiek pievērsta ļoti liela uzmanība.»

Nepiemirst par sportisko garu

Līdztekus tiešo pienākumu pildīšanai uzņēmums nepiemirst savos darbiniekos saglabāt sportisko garu un nodrošina iespēju pārbaudīt savas profesionālās iemaņas. Tādēļ jau piekto gadu pēc kārtas Ventspils reiss organizēja autobusu vadītāju profesionālās meistarības konkursu. Savas profesionālās iemaņas un sportiskās prasmes sekmīgi apliecinātas Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas rīkotājā 15. veselības spartakiādē. Sīvā cīņā astoņos sporta veidos izcīnīta 3. vieta 19 komandu konkurencē. Pateicoties uzņēmuma atbalstam, Ventspils reisa komanda ar labiem rezultātiem startēja arī Ventspils pusmaratonā un Nordea Rīgas maratonā.

Svarīgākais