Stabilitātes izjūta katram studentam

© Ojārs Lūsis

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) un tās filiāļu galvenais mērķis ir ne vien dot iespēju studentiem iegūt augstāko profesionālo un akadēmisko izglītību, bet arī sagatavot topošos speciālistus motivētai profesionālai darbībai un nepārtrauktai pašattīstībai.

«Šobrīd esam pilnveidošanās procesā. Ņemot vērā, ka iepriekšējos gados jaunuzņemto studentu skaits nebija liels, varam īstenot ļoti labu darba modeli – strādāt ar individuālu pieeju katram studentam,» saka RPIVA Ventspils filiāles vadītāja Monolita Sondere.

RPIVA Ventspils filiāle piedāvā apgūt otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmu Komercdarbība un uzņēmuma vadība un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmu Skolotājs – apakšprogramma Pirmsskolas izglītības skolotājs; Sākumskolas skolotājs. Liela daļa studentu dod priekšroku komercdarbības studijām, bet popularitātes ziņā daudz neatpaliek arī pirmsskolas izglītības skolotāja studiju programma. «Šāda izvēle ir perspektīva, jo Ventspilī nesen atvērts jauns bērnudārzs, turklāt, kā rāda pēdējā laika tendences, pieaug privāto pirmsskolas izglītības iestāžu skaits,» apliecina M. Sondere. Akadēmijā piedāvā arī dažādus kursus strādājošiem cilvēkiem – tā ir lieliska iespēja pilnveidot savas prasmes un padziļināt zināšanas.

Šajā studiju gadā filiālē ieviests nozīmīgs jaunums – atvērta maģistra studiju programma komercdarbībā un uzņēmuma vadībā. «Visiem programmas Komercdarbība un uzņēmuma vadība absolventiem nu ir iespēja studēt tālāk un iegūt maģistra grādu. Esmu apzinājusi visus savus absolventus, sākot no 2002. gada līdz šā gada beidzējiem, un aicinājusi izmantot šo iespēju,» stāsta M. Sondere. Ventspils filiālei ir laba sadarbība ar RPIVA filiāli Kuldīgā, un, ja neizdosies nokomplektēt grupu šeit (grupā jābūt vismaz 15 cilvēkiem – aut.), topošie maģistranti mācīsies Kuldīgā.

Šajā studiju gadā M. Sondere nolēmusi veikt pētījumu par to, cik filiāles studentu strādā apkalpojošās sfēras uzņēmumos Ventspilī, kā arī noskaidrot darba devēju apmierinātību ar jauniešu zināšanām. «Līdz šim atsauksmes no darba devējiem bijušas pozitīvas. Darba devēju anketēšanas rezultāti liecina, ka mūsu studenti, kas strādā vai iziet praksi, uzņēmumā ienes jaunas vēsmas. Katrs zinošs cilvēks, kurš izprot uzņēmuma darbības norises, nāk ar savu redzējumu, un tas savukārt nozīmē izaugsmi,» uzskata filiāles vadītāja. Studijas RPIVA Ventspils filiālē jauniešiem sniedz stabilitātes izjūtu neatkarīgi no tā, vai viņi strādā Latvijā vai ārzemēs, jo «absolventi, kuri strādā ārzemēs, atzinuši – lai arī ne uzreiz iespējams iegūt darbu savā specialitātē, kompānijas vadītājs ar viņiem komunicē kā ar līdzvērtīgiem un ieklausās viņu viedoklī. Tas apliecina, ka ar pašvērtējumu mūsu studentiem un absolventiem problēmu nav.»

Joprojām nemainīga akadēmijas prioritāte ir atbalsts tiem studentiem, kuri mācības savieno ar darbu. RPIVA vadības izstrādātā mācību maksas politika paredz gan atlaides, gan pakāpeniskus maksājumus. «Pagājušajā gadā tika ieviesta sistēma, ka, noslēdzot studiju līgumu, topošajam studentam piedāvājam dalīto maksājumu. Ikmēneša maksājumu tomēr neizjūt tik sāpīgi kā tad, ja uzreiz jāmaksā visa summa,» saka M. Sondere.

Svarīgākais