Jaunas ēras sākums Ugālē

© Ojārs Lūsis

Augusta vidū Ugālē sāksies jauna ēra – ekspluatācijā tiks nodota jaunā ūdens atdzelžošanas stacija, kurā dzeramais ūdens tiks sagatavots atbilstoši Eiropas Savienības standartiem, tas būs tīrs un ar labu garšu, tieši tāds, kādu ugālieši sen jau ir pelnījuši.

Runājot par paveikto, SIA Ugāles nami valdes priekšsēdētāja Gita Auna stāsta: «Vecā ūdens atdzelžošanas stacija, tāpat arī 830 metru garais kanalizācijas kolektora posms faktiski bija slēgti, jo padomju laikā izbūvētā trase bija sabrukusi un aizaugusi ar kokiem un vecās ēkas un atdzelžošanas iekārtas nefunkcionēja. Tagad šis posms ir atjaunots, un iedzīvotāji ar gandarījumu izvērtē jaunās iespējas – divu māju iedzīvotāji jau ir pieslēgušies kanalizācijas tīkliem, bet vēl vairākas mājsaimniecības ir gatavas to izdarīt tuvākajā laikā. Es ļoti labi saprotu šos cilvēkus, kuriem līdz šim nebija iespēju dzīvot atbilstoši 21. gadsimta standartiem.» Papildus atjaunotajam kanalizācijas posmam projekta ietvaros tiek izbūvēti arī jauni ūdensapgādes (1,4 km) un kanalizācijas (1,1 km) tīkli, kas dos iespēju centralizētajai sistēmai pieslēgties 11 privātmājām un 14 vecās apbūves daudzdzīvokļu namiem, kuros kopumā dzīvo apmēram 60 ģimeņu. Minēto daudzdzīvokļu māju pagalmos līdz šim darbojās tā sauktie brīvkrāni jeb ūdens pumpji. Vairāki iedzīvotāji bija izmantojuši iespēju un pieslēgušies šiem brīvkrāniem, bet citi nesa ūdeni ar spaiņiem. Gita Auna uzsver, ka SIA Ugāles nami darīs visu iespējamo, lai šo māju iedzīvotājiem būtu reāla iespēja saņemt centralizētos ūdens un kanalizācijas pakalpojumus. Ne mazāk svarīgs ir vides saglabāšanas jautājums – lokālās notekūdeņu savākšanas vietas jeb visparastākās kanalizācijas bedres ir jāaizmirst, jo zeme jau tā desmitu gadu laikā ir saņēmusi tik lielu bioloģisko piesārņojumu, ka sāk apdraudēt iedzīvotāju dzīves kvalitāti un drošību. Speciālisti vērš iedzīvotāju uzmanību uz procesiem, kas notiek, ja zemē ilgstoši tiek infiltrēta kanalizācija. Konkrētajā vietā pazemē veidojas tāds kā piesārņojuma mākonis, kas laika gaitā kļūst arvien lielāks. Nav retums, kad, veicot kādus zemes darbus kanalizācijas bedres tuvumā, saraktā grunts stipri smako. Gruntsūdeņos nonāk visu veidu piesārņojums, kas, ieplūstot seklos urbumos un akās, rada nopietnus draudus veselībai.

Domājot par ūdens un kanalizācijas sistēmas sakārtošanu Ugālē, SIA Ugāles nami ir izstrādājusi ūdenssaimniecības attīstības projekta otro kārtu, kurā galvenais uzdevums ir izveidot pilnvērtīgu centralizētu kanalizācijas sistēmu bijušā kolhoza teritorijā un apvienot to ar centralizēto sistēmu, tādējādi nodrošinot visu notekūdeņu novadīšanu uz notekūdeņu attīrīšanas iekārtām.

Projektam finanšu, tehniskās un administratīvās vadības uzraudzību nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

***

UZZIŅAI

Ūdenssaimniecības attīstība 14 Kurzemes reģiona pašvaldībās – Ugāle

Kopējās izmaksas: Ls 707 918,11

No tām attiecināmās izmaksas: Ls 566 273,49

Tajā skaitā:

ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums: Ls 411 381,33

Valsts budžeta līdzfinansējums: Ls 62 820,35

Finansējuma saņēmēja finansējums: Ls 9776,36

Svarīgākais