RPIVA – vēl pieejamāka augstākā izglītība

© Ojārs Lūsis

Zināšanu nekad nav par daudz, un, jo vairāk mēs uzzinām, jo labāk saprotam, cik daudz vēl mums ir jāizzina un jāsaprot.

Priecē, ka šo aksiomu Latvijas sabiedrība ir akceptējusi arī kā savu dzīves pamatu, jo mūsu valsts vēl arvien ir vadošo valstu vidū ar vienu no augstākajiem mācību iestāžu studentu īpatsvariem attiecībā pret iedzīvotāju skaitu.

Augstākās izglītības pieejamību nodrošina gan privātās, gan valsts augstākās mācību iestādes – augstskolas, koledžas, akadēmijas, universitātes un to filiāles, kas izvietotas aktīvākajās pilsētās. Ventspils var lepoties ar vairākām augstākajām mācību iestādēm, tostarp Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Ventspils filiāli, kas piedāvā apgūt pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu Darba aizsardzība; otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmu Komercdarbība un uzņēmuma vadība; otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmu Skolotājs – apakšprogramma Pirmsskolas izglītības skolotājs; Sākumskolas skolotājs, otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmu Skolotājs – apakšprogramma Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs.

Filiāles vadītāja Monolita Sodere ar prieku atzīst: "Lai arī lielāko jauno studentu pieplūdumu gaidām augustā, jau tagad redzamas pozitīvas tendences, jo, neraugoties uz Ventspils plašo piedāvājumu augstākās izglītības jomā, mūsu filiāle ir populāra un grupas pakāpeniski komplektējas. Aizvien vairāk nāk jauniešu pēc vidusskolas absolvēšanas, kas izvēlas mūsu filiāli, jo saredz ieguvumus un labas nākotnes perspektīvas. Šajā ekonomiski saspringtajā laikā ļoti svarīgi ir savienot mācības ar darbu, kas nepilna laika studijās ir ļoti labi izdarāms. Tāpat arī mūsu akadēmijas vadības izstrādātā mācību maksas politika, kas paredz gan atlaides, gan pakāpeniskus maksājumus, atvieglo izvēli potenciālajiem studentiem." Attiecībā uz mācību kvalitāti un studiju procesa nodrošināšanu ne tikai Ventspils filiālē, bet visās RPIVA izveidotajās filiālēs grūti atrast trūkumus. Pirmkārt, tā ir lieliskas materiāli tehniskās bāzes pieejamība, labi komplektētas bibliotēkas un iespēja izmantot ebibliotēku, kā arī mācīties evidē un jebkurā laikā caur Skype vai epastu sazināties ar pasniedzējiem vai studiju biedriem. Taču, lai arī otrkārt, tomēr kā galveno gribu atzīmēt filiāles vadītāju, pasniedzēju un darbinieku degsmi motivēt, palīdzēt, strādāt līdzi un sasniegt rezultātus kopā ar katru no studentiem. "Kurzemnieki gan tādi noslēgti un īpaši nevēlas dalīties problēmās, taču es ar viņiem runāju tik ilgi, līdz tie atveras, un tad, kad skaidra ir problēma, tad arī palīdzēt ir vieglāk. Esmu izlasījusi praktiski visus studentu kursa un kvalifikācijas darbus, palīdzējusi tos pilnveidot un nupat jau jūtos tik spēcīga, ka gluži vai pati varētu aizstāvēt maģistra disertāciju. Ja jūs zinātu, cik mani ļoti aizrauj šis darbs ar maniem studentiem!"

Tāpat kā no citām Latvijas pilsētām, arī no Ventspils daudzi ir aizbraukuši strādāt uz ārzemēm. Starp tiem ir arī daži RPIVA Ventspils filiāles studenti. Taču tas nenozīmē, ka studiju process ir pārtraukts – šie cilvēki zināšanas apgūst evidē, bet reizi mēnesī atbrauc nokārtot ieskaites vai klātienē pārrunāt neskaidros jautājumus. Monolita saka: "Tie ir vismotivētākie studenti, kuri izprot, cik svarīga ir šeit iegūtā izglītība, lai veidotu savu turpmāko karjeru. Daudzi no viņiem atgriezīsies un būs labi sagatavoti speciālisti. Manā pieredzē ir daudz piemēru, kad studentiem dzīve pēc akadēmijas beigšanas ir pavērusi jaunas iespējas. Viens no labākajiem piemēriem: īsi pirms bakalaura grāda aizstāvēšanas štata samazināšanas rezultātā no darba atbrīvoja vienu studentu. Satraukums bija liels, taču tagad zinu, ka vīrietis ir izveidojis savu uzņēmumu un veiksmīgi attīstīta savu personīgo biznesu. Lieliski!"

Arī uzņemšanas laikā ir interesanti notikumi – šogad akadēmijā iestājušās divas mātes un meitas. Kamēr mammas klausījās akadēmijas piedāvājumu meitām, tikmēr pašas nākušas pie secinājuma, ka ir jāturpina izglītošanās. Tagad uz skolu sestdienās dosies abas.

Svarīgākais