Ventspils Digitālais centrs

© Ojārs Lūsis

Ventspils Digitālais centrs ir Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde, kuras darbības mērķis ir sekmēt informācijas sabiedrības attīstību.

Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju – datoru, datorprogrammu, sakaru ierīču, arī digitālo video un audio sistēmu straujā attīstība paver tik daudz jaunu iespēju, ka cilvēkiem šajā klāstā ir grūti pat orientēties. Ventspils Digitālā centra misija ir dot iespēju cilvēkiem izmantot šīs iespējas, palīdzot ar padomu, apmācot un ļaujot praksē izmēģināt.

Gan bērniem, gan pieaugušajiem tiek rīkoti dažādi kursi, sākot ar dažu stundu gariem un beidzot ar profesionāliem kursiem, kuru beidzēji saņem starptautiski atzītus diplomus. Jau 15 bērniem šovasar bija iespēja līdzdarboties digitālā centra organizētajā bezmaksas radošajā darbnīcā, kurā mazajiem tika mācīts strādāt ar datoru un internetu, kā arī izprast elektronikas pamatus, izmantojot primitīvus elektroniskos konstruktorus. Digitālā centra vadošais informācijas sistēmu uzturētājs Raitis Roze informē: "Šo darbības jomu plānojam attīstīt, jo mūsdienās bērniem jau no mazotnes ir jāizprot elektronisko un programmējamo iekārtu darbības principi. Ventspils ir augsto tehnoloģiju pilsēta, un nākotnē tai vajadzēs daudz labu IT un elektronikas speciālistu."

Lai paplašinātu Ventspils Digitālā centra sniegto apmācības pakalpojumu pieejamību, ietverot visus valsts iedzīvotājus, Ventspils Digitālais centrs realizē projektu Inovatīvas, interaktīvas multimediju apmācību programmas sagatavošana Latvijas vispārizglītojošām skolām, kura mērķis ir modernu mācību materiālu sagatavošana dabaszinībās 1.–6. klasei, izmantojot informācijas un komunikāciju tehnoloģijas. Plānots, ka tā iegūs izziņas materiālus papildus jau esošajiem un tradicionāli izmantotajiem mācību līdzekļiem un ka tie būs pieejami visiem interesentiem bez maksas. Projektam saņemts atbalsts no Norvēģijas ar Norvēģijas finanšu instrumentu palīdzību.

Efektīvai jauno tehnoloģiju izmantošanai bieži vien galvenais šķērslis ir nevis nepieciešamā aprīkojuma piegāde, bet gan tā lietotāju problēmu atstāšana novārtā. Pat lielos valsts nozīmes projektos tiek iegādāts noteiktais daudzums tehnikas un datorprogrammu, bet lietotājs – galvenais šo tehnoloģiju izmantotājs – tiek atstāts, bezpalīdzīgi vērojot nesaprotamus paziņojumus uz datora ekrāna vai lampiņu mirgošanu kādā kastītē. Šādu situāciju veicina arī apstāklis, ka Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu lietotāju apmācībai nevar izmantot! Tehniku Eiropa dod, bet, ko ar to iesākt, neiemāca!

Ventspils Digitālais centrs ir izveidojis Datortehnoloģiju lietotāju atbalsta centru, kura mērķis ir nodrošināt ar kvalitatīvu atbalstu katru valsts vai pašvaldības iestādes darbinieku, kas nepieciešams efektīvai datortehnoloģiju izmantošanai, – tai skaitā datortehnikas un datorprogrammu bojājumu noteikšana un novēršana, konsultācijas par izmantotajām programmām, palīdzība darba vietas pārvietošanas, darbinieka pienākumu maiņas un citu izmaiņu gadījumos.

Sadarbībā ar valsts aģentūru Kultūras informācijas sistēmas publisko bibliotēku attīstības projekta Trešais tēva dēls ietvaros lietotāju atbalsta centrs palīdz risināt ar datortehnoloģijām saistītās problēmas, konsultē un atbalsta visus valsts publisko bibliotēku darbiniekus un lietotājus. Kopš projekta uzsākšanas 2006. gada novembrī bibliotekāriem ir sniegts tūkstošiem konsultāciju, novērsti gan ar datoriem, gan ar sakariem saistītie bojājumi.

Šobrīd noris darbs, lai, sākoties jaunajam mācību gadam, tiktu sniegts lietotāju atbalsts visiem valsts skolu skolotājiem. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir veikusi jaunas datortehnikas iegādi Latvijas skolu vajadzībām, kā arī salīdzinoši nesen ar ES fondu atbalstu iekārtotie dabaszinātņu kabineti ir aprīkoti ar tehnoloģijām, kuru lietošana prasa specifiskas zināšanas. Tāpēc līdz ar tehnikas iepirkumu tika organizēts arī konkurss par šīs tehnikas apkalpošanu un atbalstu tās lietotājiem. Šajā konkursa uzvarēja Ventspils Digitālais centrs, kam jau ir pieredze publisko bibliotēku attālinātā apkalpošanā. Skolotājiem būs pieejami gan video apmācību materiāli, kā pieslēgt un darboties ar piegādāto aprīkojumu, gan tiešsaistes palīdzība internetā, pa telefonu vai epastu. Projekta ietvaros Ventspils Digitālā centra darbiniekiem ir pienākums veikt arī piegādāto datoru – serveru darbības uzraudzīšanu, tādēļ daudzas problēmas būs iespējams atrisināt, pirms tās izraisa datoru darbības traucējumus.

"Skolotāju darbā šāda iepriekšēja problēmu profilakse ir īpaši svarīga, jo mācību stundu laikā nav iespējams veikt nekādus remontus un visai piegādātajai tehnikai ir jāstrādā, kā plānots. Savukārt skolēnu auditorija jebkurai datortehnikai ir īpaši smags pārbaudījums, gan tāpēc, ka skolēni spēj izdomāt tai negaidītus lietojuma veidus, gan tāpēc, ka aprīkojuma montāžas un demontāžas procesā viņi darbojas ar daudz lielāku enerģiju," norāda Raitis Roze.

Ventspils Digitālais centrs jau kopš 2004. gada nodrošina brīvu pieeju datortehnikai Ventspils publiskā interneta pieejas punktos, tādēļ ir uzkrājis plašu pieredzi darbā ar visdažādākā vecuma auditoriju. Ir izauguši spējīgi kadri, kuru gūtā pieredze un zināšanas būs pieejamas katram, kas izmantos datortehnoloģiju lietotāju atbalsta centru.

Svarīgākais