Mērķis – efektīva ražošana

© Ojārs Lūsis

BAU-HOW Baltic ir norvēģu uzņēmumu grupas BAU-HOW meitasuzņēmums, kas specializējies daudzstāvu dzīvojamo ēku moduļu industriālajā ražošanā un veic ar to saistītos projektēšanas, ražošanas, loģistikas un montāžas darbus.

Uzņēmums tika dibināts 2007. gadā, un tā nav nejaušība, ka ražotne atrodas tieši Ventspilī. "Mums ir veiksmīga sadarbība gan ar domi, gan Ventspils brīvostu, kas ir īpaši svarīgi, domājot par uzņēmuma turpmāko attīstību," saka BAU-HOW Baltic valdes priekšsēdētājs Vladimirs Čamāns.

Jūlija beigās kompānija uz Norvēģiju nosūtīja pēdējos 33 moduļus no 102 moduļu liela pasūtījuma. Šobrīd noris darbs pie nākamā projekta – daudzstāvu dzīvojamās mājas, ko plānots pabeigt augusta pēdējās dienās. "Šoreiz ražojam pēc mūsu izstrādātās tehnoloģijas," atklāj V. Čamāns. Ventspilī saražotos moduļus ir iespējams izmantot biroju, viesnīcu, dzīvojamo māju un citu ēku būvniecībai. Uzņēmuma ražošanas tehnoloģijas ļauj radīt daudzstāvu ēkas – līdz pat 12 stāviem – atbilstoši vismodernākajiem tehnoloģiskajiem standartiem, kas samazina būvniecības laiku. "Gatavības pakāpe praktiski ir 100 procentu apmērā. Iekšdarbi un apdare, protams, atkarīgi no klienta vēlmēm. Pēdējiem mūsu ražotajiem moduļiem bija gan vannasistabas un virtuves iekārtas, gan skapīši, spoguļi un citi sadzīvē nepieciešami priekšmeti," klāsta V. Čamāns. Viņa sacīto papildina uzņēmuma finanšu direktors un valdes loceklis Armands Sviķis, paskaidrojot, ka produkcija nav standartizēta, respektīvi, nav tipveida moduļu, standartizēts ir tikai ražošanas process. "Divas ārēji pilnīgi vienāda izskata viesnīcas var būt ražotas no dažādu izmēru un skaita moduļiem, jo mums jāpielāgojas situācijai konkrētajā pilsētā – lai kravu var veiksmīgi aizvest līdz galamērķim." Šis aspekts jāņem vērā, jau uzsākot projektēšanu.

Kāds un cik garš tad īsti ir ceļš no ieceres par moduļu māju līdz gatavam rezultātam? Kā norāda V. Čamāns, konceptprojektēšanu veic pasūtītājs, savukārt BAU-HOW Baltic atbildības nasta ir krietni apjomīgāka – projektēšana, ražošana, piegāde un montāža. Kopumā ir 26 pozīcijas, līdz modulis ir pilnībā gatavs. Katrā pozīcijā tiek veiktas konkrētas darbības.

Uzņēmumā strādā 120 cilvēku – lielākā daļa no viņiem ir ventspilnieki, tāpat ir darbinieki arī no Liepājas, Kuldīgas un citām tuvākajām pilsētām. "Ikvienam kandidātam, kurš vēlas strādāt BAU-HOW Baltic, ir jāiztur nopietna atlase, jo izvirzām diezgan augstas prasības. Viens no priekšnoteikumiem – cilvēkam jābūt iepriekšējai pieredzei ražošanā," stāsta V. Čamāns. Viņš neskopojas ar uzslavu – visi darbinieki strādā profesionāli un ar atbildības sajūtu, par ko liecina pasūtītāja paustā atzinība – pirmais sūtījums, kas aizceļoja uz Norvēģiju, saņēmis ļoti augstu novērtējumu.

Kompānijas mērķa tirgus ir Skandināvijas valstis, kurās būvniecības tirgus aug, tādējādi radot pieprasījumu pēc moduļu mājām un labvēlīgus priekšnosacījumus uzņēmuma attīstībai. A. Sviķis atklāj, ka kompānija noslēgusi vairākus darījumus, nodrošinot sev darbu ne tikai līdz šā gada beigām, bet arī jaunā sākumā. "Šajā nozarē ir riskanti slēgt ilgtermiņa līgumus, ņemot vērā pārāk straujo ekonomikas attīstību un cikliskumu. Noslēdzot līgumu uz gadu, varam būt zaudētāji attiecībā uz cenām," skaidro A. Sviķis. Potenciālo klientu esot gana daudz, bet ne visu vēlmes iespējams uzreiz realizēt, jo uzņēmuma kapacitāte pagaidām vēl ir ierobežota. "Daudzas lietas vēl jāattīsta un jāpilnveido, bet diezgan droši varu prognozēt, ka pusgada laikā būsim nostabilizējušies," piebilst kompānijas finanšu direktors. Tuvākā gada līdz divu laikā plānots uzbūvēt vēl vienu – jaunu – rūpnīcu, jo esošās telpas tiek nomātas. A. Sviķis apliecina, ka šobrīd tiek strādāts pie jaunu tehnoloģiju attīstīšanas. Otra ražotne platības ziņā iecerēta divreiz lielāka nekā esošā, būtiski palielinot kopējo ražošanas jaudu un radot jaunas darba vietas. "Izaugsmes potenciāls Ventspilij ir milzīgs, un, ja tuvāko piecu gadu laikā realizēsies gan mūsu, gan citu uzņēmēju plāni, tas būs ļoti nopietns pieteikums Latvijas ekonomikā," ir pārliecināts A. Sviķis.

Svarīgākais