Oktobrī Valmierā sāks veidot pagaidu tiltu Gaujas tilta rekonstrukcijai

Tilta pār Gauju rekonstrukcijas ietvaros Valmierā oktobrī plānots izveidot pagaidu tiltu, norāda Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas vadītāja Inese Pabērza.

Pēc viņas teiktā, pagaidu tilts sastāvēs no trīs daļām un būs balstīts uz pāļiem. "Pagaidu upes šķērsošanas vieta būs pie rekonstruējamā tilta Vidzemes Augstskolas pusē un tiks veidota tik augsta, lai atrastos virs plūdu līmeņa un to varētu izmantot arī ziemā un pavasarī. Tiltam būs divas braukšanas joslas un viens gājēju celiņš," klāstīja pašvaldības pārstāve.

Tiklīdz pagaidu tilts būs sagatavots izmantošanai, pilsētas centrā tiks slēgts pašreizējais tilts pār Gauju, jo ziemā notiks tā demontāža līdz pat balstiem, pastāstīja Pabērza un piebilda, ka vienlaikus ziemā rūpnīcā tiks gatavoti jaunā tilta elementi, kas tiks montēti nākamā gada vasarā.

Tilta rekonstrukciju plānots pabeigt 13 mēnešu laikā no darbu sākšanas, informēja Pabērza.

Jau vēstīts, ka tiltu pār Gauju Cēsu ielā, Valmierā, par 1,412 miljoniem latu rekonstruēs Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums "Viadukts". Rekonstrukcijas gaitā plānots pilnībā nomainīt tilta brauktuves konstrukciju. Jaunie trotuāri abās tilta pusēs tiks veidoti 2,5 metrus plati, lai vietas pietiktu arī riteņbraucējiem, savukārt brauktuve būs astoņus metrus plata. Rekonstrukcijas projektu izstrādāja kompānija "Projekts 3".

Pašvaldībā uzsvēra, ka Gaujas tilta rekonstrukcija varētu būt viens no sarežģītākajiem projektiem, kāds tiks īstenots pilsētā, jo tas atrodas pašā centrā un ir galvenā maģistrāle, kas savieno abas tās daļas. Projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" aktivitātes "Nacionālas un reģionālas nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai" ietvaros.

Tilta pār Gauju Valmierā balstus sāka būvēt 1939.gadā, bet 1943.gadā tiltam tika uzlikta metāla pamatne. 1963.gadā tilts tika rekonstruēts, atstājot metāla sijas, bet izbūvējot dzelzsbetona plāksnes koka konstrukciju vietā.

Latvijā

Nupat piedzīvotie rekordlielie plūdi Polijā, Austrijā un citās valstīs pavēra neticamas postījumu ainas. Pēdējā laikā pieredzētais dabas stihiju biežums Eiropā, tostarp Latvijā, mudina cilvēkus vairāk domāt par to, kā finansiāli nodrošināties pret neparedzētiem zaudējumiem. Ja pirms 10 gadiem reti kurš iedzīvotājs Latvijā satraucās par vētras radītiem bojājumiem savam īpašumam, tad tagad katrs trešais norāda, ka bažījas par iespējamiem postījumiem, ko var nodarīt dažādas dabas stihijas.

Svarīgākais