Turpina ūdenssaimniecības attīstību Valmierā

Īstenojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda (ES KF) atbalstīto projektu par ūdenssaimniecības attīstību, Valmierā šajā gadā sākusies vērienīga apakšzemes ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūve.

Tāda darba duna turpināsies līdz pat 2013. gadam, jo šajā laikā pilsētā plānots izbūvēt un rekonstruēt ūdensvadu un kanalizācijas tīklu posmus, kas ir vissliktākajā stāvoklī un kur konstatēti nopietni defekti un bijušas avārijas situācijas. Ūdensapgādes tīklu paplašinās vairākās pilsētas daļās, paredzēts kanalizācijas pašteces vadu, kā arī sūkņu staciju un pievadu izbūve. Plānots arī iegādāties specializēto transportu septisko dūņu izvešanai no rezervuāriem un laboratorijas aprīkojums notekūdeņu analīzēm. Īstenojot projektu, plānots uzstādīt gaisa filtrus notekūdeņu pieņemšanas, priekšattīrīšanas un dūņu apstrādes ēkām.

Jau iepriekšējos gados Valmierā veikti ūdenssaimniecības uzlabošanas un modernizācijas pasākumi. Līdztekus jauniem un rekonstruētiem tīkliem pilsēta ieguvusi jaunu dzeramā ūdens sagatavošanas staciju un atjaunotas attīrīšanas iekārtas, kas bijusi ne tikai labvēlīga nodeva vides kvalitātes uzlabošanai, bet arī pašiem pilsētniekiem, jo palielinājusies pieejamība maģistrālajiem ūdensvadu un kanalizācijas tīkliem.

SIA Valmieras ūdens valdes priekšsēdētājs Ivars Ķiksis uzsver: «Otrās kārtas projekta ietvaros mēs varēsim atjaunot 5,5 kilometrus esošo kanalizācijas tīklu un vairāk nekā 18 kilometrus uzbūvēt no jauna, radot iespēju centralizētajai kanalizācijas sistēmai pieslēgties vēl 631 mājsaimniecībai. Līdz ar to centralizētā sistēma būs pieejama vismaz 95% valmieriešu. Savukārt, veicot ūdensapgādes tīklu paplašināšanu vairāk nekā 12 kilometru garumā, iespēja pieslēgties centralizētajai sistēmai būs 396 mājsaimniecībām un kopumā Valmieras pilsētā tiks panākta ūdensvada pieejamība gandrīz 96% iedzīvotāju.»

«Projekts aptver visu pilsētas teritoriju. Kompleksa ūdenssaimniecības modernizācija notiks Jāņparkā, Burkānciemā, Kaugurmuižā, Šķesteru, Putriņu meža, Purva, Putnu, Palejas, Rietekļa, Kārlienas, Mūrmuižas, Ziemeļnieka un Savariņas ielu rajonos. Vairākās vietās tiks izbūvēti tikai maģistrālie vadi ar perspektīvo domu par ūdenssaimniecības attīstības trešo kārtu, kuras ietvaros varētu notikt tīklu un pieslēgumu vietu izbūve,» pauda I. Ķiksis.

Projektam finanšu, tehniskās un administratīvās vadības uzraudzību nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

***

UZZIŅAI

Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstība Valmieras pilsētā 2. kārta

Kopējās izmaksas ir Ls 10 935 920,49,

No tiem:

• Kohēzijas fonda līdzfinansējums: Ls 7 738 574,00,

• SIA Valmieras ūdens ieguldījums: Ls 3 197 346,49.

Latvijā

Nupat piedzīvotie rekordlielie plūdi Polijā, Austrijā un citās valstīs pavēra neticamas postījumu ainas. Pēdējā laikā pieredzētais dabas stihiju biežums Eiropā, tostarp Latvijā, mudina cilvēkus vairāk domāt par to, kā finansiāli nodrošināties pret neparedzētiem zaudējumiem. Ja pirms 10 gadiem reti kurš iedzīvotājs Latvijā satraucās par vētras radītiem bojājumiem savam īpašumam, tad tagad katrs trešais norāda, ka bažījas par iespējamiem postījumiem, ko var nodarīt dažādas dabas stihijas.

Svarīgākais