Esam uzņēmējam draudzīgākā pašvaldība

Valmieras ekonomiskie rezultāti pierāda, ka pilsēta attīstās – šai Vidzemes pilsētai ir trešais augstākais attīstības indekss aiz Rīgas un Jūrmalas. Par Valmieru vairāk stāsta pilsētas domes priekšsēdētājs Inesis Boķis.

– Kā jūs vērtējat šā gada pirmo pusi no sociālā un ekonomiskā viedokļa Valmierā?

– Lai gan droši vien pāragri teikt, taču bezdarba u.c. rādītāji uzrāda pozitīvas indikācijas ekonomikas sektorā kopumā. Taču, no pašvaldības viedokļa raugoties, pilsētas attīstību šajā gadā joprojām sekmēja pieejamie Eiropas Savienības finanšu resursi pilsētvides attīstībā. Turpinājām pērn iesāktos projektus, esam uzsākuši vairākus, kas turpināsies vēl nākamgad. To, ka pilsēta iet, lai gan pagaidām vēl mērenu, tomēr attīstības ceļu, pierāda arī pilsētas attīstības indekss, kas Valmierai, salīdzinot ar citām republikas pilsētām, pērn pieaudzis un ir trešais augstākais aiz Jūrmalas un Rīgas.

– Kādi ir nozīmīgākie projekti, kādi ieviesti Valmierā?

– Laika posmā no 2007. līdz 2011. gadam no dažādiem fondiem un valsts budžeta Valmieras pašvaldībā piesaistīti aptuveni 13,3 miljoni latu. Valmieras pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrībās ap 18,8 miljoniem latu. Kopējais piesaistītais finansējums ir 32,1 miljoni latu. Pēdējo gadu nozīmīgākie projekti pilsētā saistīti ar ielu infrastruktūras uzlabošanu, kā arī energoefektivitātes paaugstināšanu pašvaldības ēkās un ūdensapgādes sistēmas uzlabošanu. Ar ES atbalstu būsim rekonstruējuši nozīmīgākās un noslogotākās pilsētas ielas. Procesā ir iecere par Gaujas tilta pilsētas centrā rekonstrukciju. Šajā gadā sākās un turpmākajos divos gadus turpināsies ūdenssaimniecības modernizēšanas projekts, kura rezultātā ievērojami tiks paplašināta ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli. Šā gada 31. maijā SIA Valmieras siltums parakstīja līgumu par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta SIA «Valmieras siltums» siltumtrases (posmā no Dzelzceļa ielas 7 līdz Kauguru ielai) rekonstrukcija īstenošanu. Lai samazinātu siltumenerģijas zudumus, 18 mēnešu laikā esošā gaisa siltumtrase no katlumājas Dzelzceļa ielā 7 līdz Kauguru ielai tiks aizstāta ar mazāka diametra pazemes 1215 m garu siltumtrasi. Tāpat šajā gadā Valmieras pašvaldības sociālajā mājā Purva ielā 13 plānots uzstādīt videi draudzīgu pusautonomu karstā ūdens apgādi ar saules kolektoriem un elektroapgādi ar saules elektrostaciju, tādējādi samazinot siltuma un elektrības izmaksas.

Joprojām vēlos aicināt valmieriešus izmantot pieejamo ES finansējumu daudzdzīvokļu māju siltināšanā. Lai gan šajā jomā Valmiera ir viens no piemēriem Latvijā un tieši mūsu pilsētā joprojām interesenti brauc lūkoties ieguvumus, mācības utt., daļu baida saistību uzņemšanās bankā, citi līdz galam netic tam, ka pēc darbu pabeigšanas rēķins par apkuri būs ja ne tāds pats, tad pat mazāks. Vislabākais, ko pašvaldība var darīt un kā iedrošināt iedzīvotājus uzlabot savu mājokļu tehnisko stāvokli, ir rādīt piemēru – esam veikuši gan pašvaldības administratīvo ēku energoefektivitātes paaugstināšanu, gan arī izglītības iestāžu renovāciju. Viens no labākajiem piemēriem ēku renovācijā ir pērn uzsāktā desmit izglītības iestāžu siltināšana ar Klimatu pārmaiņu finanšu instrumenta palīdzību, kam šajā gadā piepulcēsies vēl trīs iestāžu siltināšanas projekti. Pēc darbu pabeigšanas apkures izmaksas samazinājušās pat līdz 50%. Tāpat lepojamies ar jaunuzcelto Valmieras pamatskolu, kas durvis vēra 2010. gada rudenī un kurai ir ļoti atzinīgi energoefektivitātes rādītāji.

– Valmiera ir viens no labākajiem piemēriem sadarbībai ar uzņēmējiem pilsētā. Kur slēpjas recepte?

– Valmieras pilsētas pašvaldības sekmīgās sadarbības ar uzņēmējiem noslēpums slēpjas uzskatā, ka mūsu galvenais uzdevums ir netraucēt komersantiem strādāt. Pilsētā vēsturiski veidojusies uz dialogu vērsta uzņēmējdarbības vide, ko cenšamies arī kopt. Jau septīto gadu pašvaldības paspārnē darbojas Uzņēmēju konsultatīvā padome. Šā darba rezultāts ir saņemtais apbalvojums, ka esam uzņēmējiem draudzīgākā pašvaldība Latvijā. Pērn rudenī tika izveidota līdzīga organizācija, kas apvieno tūrisma jomā strādājošos.

– Tuvojas Valmieras pilsētas svētki. Jūsu vēlējums valmieriešiem!

– Pilsētas svētki tradicionāli ir svētki pašiem valmieriešiem. Kā pašvaldība cenšamies ik gadu sarūpēt pilsētniekiem ko interesantu, saistošu – svētkus pilsētā! Protams, priecājamies, ja šajās dienās baudīt Valmierā notiekošo izvēlas viesi no tuvākas un tālākas apkārtnes. Arī šogad padomāts gan par lieliem, gan maziem. Svētki sāksies 30. jūnijā ar brīvdabas kino vakaru. Piektdienas vakarā interesants solās būt muzikālo strūklaku šovs pilsētas centrā un peldlīdzekļu šovs Gaujā, romantiskās noskaņās varēs baudīt pastaigu Dzirnavu ezeriņa promenādē vai baudīt vakara mūziku Rātslaukumā. Sestdien no paša rīta pirkt un pārdot gribētāji pulcēsies svētku tirdziņā, laukumi un skvēri tiks atvēlēti bērniem un jauniešiem. Pilsētas svētkus noslēgs koncerts estrādē, kurā tradicionāli sveiksim apbalvojumu Goda valmierietis un Gada valmierietis saņēmējus.

Svarīgākais