Caur Vidzemes augstskolu Latvijas izglītībā ienāk virtuālās realitātes tehnoloģijas

© Ojārs Lūsis

EEZ un Norvēģijas valdības finanšu instrumenta finansētā projekta Vidzemes Tālākizglītības tehnoloģiju centra izveide ietvaros Vidzemes augstskolā ir iegādāts jauns un moderns virtuālo tehnoloģiju aprīkojums.

Projekta rezultātā Valmieras pilsēta un Vidzemes reģions iegūs tehnoloģiju centru, kas būs aprīkots ar visu nepieciešamo, lai nodrošinātu e–tehnoloģiju un virtuālās un papildinātās realitātes aprīkojuma pieejamību gan mācību programmu satura sagatavošanai un apmācību organizēšanai, gan palīdzībai reģiona uzņēmējiem biznesa attīstīšanai. Šā centra darbinieku zināšanas un prasmes, kā arī tehnoloģiju iespējas tiks piedāvātas visiem interesentiem.

Centrā atradīsies multimediju studija, kurā mācīsies jaunie žurnālisti un politologi, televīziju un radio darbinieki, taps saturs studiju, mācību un tālākizglītības programmām, kombinējot video materiālus, filmēšanu un animāciju, multimediju un interneta produktus.

Projektā izveidota arī Virtuālās un papildinātās realitātes laboratorija. Lai radītu mācību vidi pēc iespējas pietuvinātāku reālajai darba vietai, tiks izmantoti stereoskopiskie 3D monitori, galvas displeji, datu cimdi, 3D manipulatori un citas iekārtas.

Projekta ilgtermiņa mērķis ir sniegt atbalstu reģiona skolām e–mācību programmu sagatavošanā. Šobrīd laboratoriju iekārtas un programmatūra tiek izmantotas, lai palīdzētu trim Vidzemes skolām – Valmieras Pārtikas ražotāju vidusskolai, Valmieras 36. arodvidusskolai un Vidzemes Profesionālās izglītības centram – sagatavot trīs jaunas tālākizglītības programmas. Nākotnē tās ir plānots izmantot mācību procesā arī Vidzemes augstskolas fakultātēs un studentu gada projektu vai bakalauru darbu izstrādē.

Vidzemes augstskola iepriekšējos astoņos gados ir īstenojusi vairāk nekā 40 projektu, tajā skaitā 2007. gadā tika izveidota Baltijas valstīs vienīgā integrētā bibliotēka, apvienojot vienuviet Vidzemes augstskolas, Valmieras pilsētas un Valmieras bērnu bibliotēkas.

Sīkāka informācija par Vidzemes augstskolu: www.va.lv.

Svarīgākais