Valmieras Biznesa un inovāciju inkubators paredz pārsniegt izvirzītos mērķus

© Andrejs Terentjevs F64

Valmieras Biznesa un inovāciju inkubators darbu sāka 2007. gadā, un patlaban tajā mājvieta ir jau 25 uzņēmumiem, kas radījuši 60 jaunas darba vietas. Līdz gada beigām plānojam piesaistīt vēl vairākus uzņēmējus un atbalstīt kopumā aptuveni 35 uzņēmumus, kuri būs izveidojuši ap 70 jaunu darba vietu.

Uzsākot darbību biznesa inkubatorā, ikvienam uzņēmējam ir iespēja gūt finansiālu atbalstu pat 85% apmērā dažādiem uzņēmējdarbībai un biznesa ideju attīstībai nepieciešamiem pakalpojumiem un konsultācijām. "Mēs aicinām visus, kam vien ir kāda laba ideja, nākt un aprunāties. Iespējams, mēs varēsim palīdzēt to attīstīt," mudina inkubatora projektu vadītāja Ilze Krieviņa. Biežāk izmantoto pakalpojumu vidū ir konsultācijas biznesa sākšanā, mārketingā, grāmatvedībā, likumdošanā, papildu finanšu līdzekļu piesaistē, produktu prototipēšanā un patentēšanā, kā arī biroja telpu un darba vietas iekārtojuma nomā u.c. Piesakoties darbībai inkubatorā, idejas autoram uzņēmums vēl nav jādibina, proti, to var darīt arī tikai tad, kad saņemta pozitīva atbilde no inkubatora biznesa ideju vērtēšanas komisijas. Īpaša ekspertu komanda klātienē vērtē ne tikai pašu ideju, bet arī cilvēku – viņa darbspējas, vēlmi strādāt un zināšanas.

Viens no interesantākajiem projektiem ir Seed Forum, kur inkubatora uzņēmēji var prezentēt savas idejas investoriem. "Vispirms uzņēmēji saņem teorētisko apmācību, kā runāt ar potenciālajiem investoriem, kā izskatīties un izturēties, bet noslēgumā viņiem ir iespēja prezentēt savas idejas reāliem starptautiskiem investoriem," teic Ilze Krieviņa.

Inkubatora darbības laikā ir daudz pozitīvu piemēru, piemēram, SIA A&A Projekts savu darbību inkubatorā sāka pirms diviem gadiem, bet nu jau nodarbina 20 cilvēku. Uzņēmums strādā ēku energoefektivitātes uzlabošanas jomā: veic energoauditu, izstrādā projektus ES fondu atbalstītajās programmās. Priecājamies, ka labi veicas arī SIA Prog, kas piedāvā IT pakalpojumus. Viņiem ir izdevies noslēgt sadarbības līgumus ar klientiem Somijā, kā arī SIA izpilda pasūtījumus vietējiem uzņēmumiem, komerciestādēm un pašvaldībām.

Savukārt Gulbenes filiāles uzņēmums SIA Biobrik ražo ekstrūderētas skaidu biobriketes. Produkcija pārsvarā tiek eksportēta, bet drīzumā, kad tiks izveidota uzņēmuma mājaslapa un interneta veikals, SIA Biobrik produkciju varēs iegādāties arī Latvijā. Tie ir tikai daži veiksmes stāsti, kas raksturo Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora darbību.

Inkubatorā darba apjoms paralēli uzņēmumu skaitam pieaug, tāpēc Ilze Krieviņa kā ļoti vērtīgu atzīmē pieredzes apmaiņas braucienu uz Norvēģiju, Zviedriju un Igauniju, ko nodrošināja Ziemeļu Ministru padomes Mobilitātes programma. Iegūtās zināšanas ir ļoti vērtīgas, un tagad tiek pārņemta labākā pieredze no Zviedrijas kolēģiem, respektīvi, tiek veidota jauna, efektīvāka inkubatora pārvaldes sistēma. Braucienā līdzi devās arī inkubatora uzņēmēji, kam bija iespēja dibināt kontaktus ar līdzīgu nozaru uzņēmumiem ārvalstīs. Pagaidām nav noslēgtu sadarbības līgumu, taču valmierieši turpina komunikāciju un, iespējams, būs atraduši sev ārvalstu partnerus.

Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu 2009. gada septembrī sākās Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora ražošanas un biroja ēkas celtniecība ar kopējo platību 2900 kvadrātmetru. No tiem 700 m2 ir paredzēti ražošanas vajadzībām, bet pārējās platības izmantojamas birojiem. Ilze Krieviņa uzskata, ka tā būs lieliska iespēja inkubatora uzņēmumiem, kas vēlas uzsākt nelielu ražošanu un kam nepieciešamas mūsdienu prasībām atbilstošas biroja telpas, jo pieprasījums pēc inkubatora pakalpojumiem pieaug. Objektu ekspluatācijā iecerēts nodot jau šā gada jūlija beigās.

Ilze Krieviņa aicina: "Lai ideju realizētu, sākumā nepieciešams pārkāpt pāri savai nedrošībai un padalīties ar kādu savās iecerēs. Mums ir pietiekami liela pieredze, kas palīdzēs ideju izvērtēt un pagriezt pareizajā virzienā tā, lai projekts dotu atdevi.

Svarīgākais