Vidzemes slimnīca: atslēgas vārdi pārmaiņu laikiem

© Ojārs Lūsis

Kamēr valstī top kārtējais veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas plāns, Vidzemes slimnīca turpina darbu.

"Ikdiena hroniski badinātas veselības aprūpes apstākļos nav viegla," atzīst Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa. "Taču nav citu variantu – pēc apkārtējo lokālo slimnīcu pārprofilēšanas par aprūpes iestādēm būtiski pieaugusi akūto pacientu plūsma uz Valmieru, kur pieejama neatliekamā medicīniskā palīdzība." Pirms diviem gadiem akūtie pacienti veidoja aptuveni trīs ceturtdaļas no visiem, kuri vērsās Vidzemes slimnīcā. Šā gada pirmajos piecos mēnešos neatliekami bijuši jau 97% pacientu. Tajā pašā laikā valsts piešķirtā finansējuma robežās slimnīca diemžēl spiesta strādāt ar 70 procentiem no savas kapacitātes, bet neatliekamā palīdzība savu kvotu būs iztērējusi jau augustā...

Optimizācija

Nepieciešamība strādāt izdzīvošanas režīmā likusi svērt un mērīt, kā optimizēt darbu un saīsināt ārstēšanās laiku stacionārā, nezaudējot aprūpes kvalitāti un pakalpojuma pieejamību reģiona iedzīvotājiem. Pērnā gada pavasarī Vidzemes slimnīca viena no pirmajām valstī sāka attīstīt medicīnisko aprūpi mājās – pacienta dzīvesvietā Valmierā, Valkā un Rūjienā. Tādējādi tika optimizētas ārstēšanas izmaksas, jo būtiski saīsinājās laiks, ko būtu nepieciešams pavadīt stacionārā. Ekonomisku apsvērumu dēļ uz laiku slēgta aprūpes nodaļa Valkā. Lai saglabātu pakalpojumu pieejamību, darbu Valkā turpina ambulatorā nodaļa, dienas stacionārs, izbraukuma vizītēs dodas ārsti no Valmieras.

Profesionalitāte

Ierobežotais finansējums medicīnai ir apdraudējums abām pusēm – ārsti riskē zaudēt profesionalitāti, pacienti – veselību. Šopavasar Vidzemes slimnīcā Valmierā tika izdarītas pirmās ceļa locītavas priekšējo krustveida saišu atjaunošanas operācijas un artroskopiskas pleca locītavas muskuļu sašūšanas operācijas. Līdz tam pacientiem, biežāk gados jauniem cilvēkiem, pēc palīdzības bija jādodas uz Rīgas klīnikām. Lai palīdzību padarītu tuvāku Vidzemes iedzīvotājiem, traumatoloģijas nodaļas vadītājs Aivars Baurovskis un traumatologs Mareks Mačuks mācījās pie Klaipēdas universitātes slimnīcas kolēģiem. Jaunā operēšanas metode, gan sarežģīta un laikietilpīga, pacientam ir saudzējošāka un izdarāma dienas stacionārā. Ar laikus sāktu rehabilitāciju locītavas atgūst lokanību un spēku, bet cilvēks atgriežas pilnvērtīgā dzīvē. Pagaidām var tikai minēt, cik pacientu līdzekļu trūkuma dēļ netiks laikus operēti...

Rehabilitācija

Kopš marta Vidzemes slimnīca Valmierā var lepoties ar renovēto medicīniskās rehabilitācijas nodaļas ambulatoro daļu. Pakalpojumi kļuvuši pacientiem pieejamāki – darba laiks pagarināts vakarā, lai procedūras varētu saņemt arī strādājošie. Pakalpojumu klāstā ir gan ārsta rehabilitologa programmas pret muguras un locītavu sāpēm, pēc insulta un traumas, gan procedūras veselības atgūšanai – ūdensdziedniecība, dūņu un parafīna terapija, grūtnieču masāža, fizioterapija ūdenī pieaugušajiem un zīdaiņiem.

"Kaut arī idejas realizācija finanšu ierobežojumu dēļ nāca lēni un grūti," komentē valdes priekšsēdētāja I. Liepa, "nodaļas nepieciešamība atbilst ārstniecības iestādēm izvirzītajam uzdevumam – attīstīt ambulatoro palīdzību. Laikus sākta medicīniskā rehabilitācija ļauj pacientam pēc smagas saslimšanas vai traumas atgriezties darbā, saglabāt dzīves kvalitāti un nekļūt par invalīdu. Bet katrs darbspējas atguvis cilvēks ir vērtība savai ģimenei un visai valstij!"

Lietu kārtība

Vidzemes slimnīca atsaucās uzaicinājumam piedalīties Latvijā pirmajā ilgtspējas indeksā, nekomerciāli un brīvprātīgi veicot apjomīgu uzņēmuma pašnovērtējumu jomās, kurās ārstniecības iestādes parasti netiek analizētas: vide, darba vide, tirgus attiecības un atbildība pret sabiedrību. "Dalība ilgtspējas indeksā," atzīst I. Liepa, "prasīja zināmu drosmi paskatīties uz sevi no malas. Vienlaikus tā bija lieliska iespēja novērtēt lietu kārtību savās mājās."

Rezultātu apkopojums liecina – Vidzemes slimnīca ir viens no 25 Latvijas uzņēmumiem, kurš šobrīd atbilst Bronzas kategorijai. Un Vidzemes slimnīca vienīgā no ārstniecības iestādēm, kas piedalījās indeksā, ir ieguvusi tik augstu indeksa rezultātu!

Sadarbība

Saistībā ar reģionālo reformu Vidzemes slimnīcas saimnieki tagad ir Valmieras pilsētas pašvaldība un Valkas novads. Uzņēmumam, kurš šobrīd ar saviem 622 darbiniekiem ir viens no lielākajiem Valmierā, svarīgs ir pašvaldības atbalsts. Sadarbībai jau gūts reāls apliecinājums – ar Valmieras domes ziņu slimnīca jaunajiem kolēģiem var piedāvāt dienesta dzīvokli. "Skatoties valsts un sabiedrības intereses ilgtermiņā," uzsver I. Liepa, "reģionālajām daudzprofilu neatliekamās palīdzības slimnīcām būtu jāsaņem valstisks atbalsts, lai tās varētu strādāt efektīvi, – investīcijas jaunu ārstniecības metožu ieviešanā un tehnoloģiju nomaiņā, infrastruktūras pilnveidošanā, speciālistu piesaistīšanā un izglītošanā. Slimnīcu darbība izdzīvošanas režīmā perspektīvā nav izdevīga nevienam – ne mediķiem, ne pacientiem, ne tautsaimniecībai kopumā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.