Uzsāks mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu

Līdz ko Eiropas Komisija būs akceptējusi Parex bankas restrukturizācijas plānu, Parex banka sāks mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu, informē Parex bankas Valmieras filiāles vadītājs un juridisko klientu menedžeris Gints Čudorāns.

Šim mērķim jau ir noslēgts līgums ar Eiropas Investīciju banku par 100 miljonu eiro piešķiršanu. Kā prioritārās nozares, kam būs pieejami šie kredīti, ir izvēlētas eksportspējīgie uzņēmumi, ražošana un citi mazie un vidējie uzņēmumi, kuri attīsta projektus Latvijā rūpniecības, pakalpojumu vai lauksaimniecības nozarē ar mērķi ražot vietējam un ārējam tirgum konkurētspējīgus produktus ar augstu pievienoto vērtību, eksportēt saražoto produkciju vai aizstāt importa preces ar konkurētspējīgu produkciju vietējā tirgū, tajā skaitā ar Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, kā arī pašvaldību uzņēmumi, ja pašvaldībai pieder vismaz 25% no uzņēmuma kapitāla, iedzīvotāju skaits pašvaldībā nav lielāks par 5000 un pašvaldības gada budžets nepārsniedz 10 miljonu eiro. Viena projekta kredīta summa ir robežās no 3000 LVL (ekvivalenta summa EUR) līdz 12,5 miljoniem EUR, kas reizē ir arī maksimālā summa, kas pieejama vienam uzņēmumam. Filiāles vadītājs uzsver: "Bankas stratēģiskais mērķis ir finansēt pēc iespējas lielāku skaitu mazo un vidējo uzņēmumu, tādēļ sadarbības līguma ietvaros kopā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru izstrādājām kredīta saņemšanas kritērijus, kas mums palīdzēs izvērtēt biznesa plānus un idejas, lai pieejamie resursi tiktu ieguldīti perspektīvākajos projektos ar lielāku pievienoto vērtību un valsts konkurētspējas palielināšanas potenciālu."

Iepriekš teiktais pilnībā sasaucas ar jaunākajām Parex bankas nostādnēm – aktivizēt pakalpojumu sniegšanu juridiskajām personām. Lai īstenotu šo stratēģiju, ir izveidoti deviņi reģionālie kompetenču centri, kuros pakalpojumus sniedz juridisko klientu apkalpošanas menedžeri. Šobrīd Gints Čudorāns pilda gan filiāles vadītāja, gan juridisko klientu apkalpošanas menedžera pienākumus: "Juridiskajām personām piedāvājam divu veidu uzņēmēju komplektus – mazā uzņēmuma komplektu un standarta komplektu uzņēmumam, kas ļauj ietaupīt līdz pat 80% no izmaksām, kas rastos, ja katru šo produktu klients pirktu atsevišķi."

Juridisko klientu vidū lielu popularitāti ieguvis Parex bankas 3D depozīts, kas ļoti piemērots situācijām, kad ir brīvi līdzekļi un nav precīzi zināms, kad tie būs nepieciešami. Ja termiņdepozītam mazākais noguldījuma periods ir viens mēnesis, tad 3D depozītam sistēma ir līdzīga kā krājkontam – to var papildināt jebkurā brīdī un naudu izņemt bez komisijas maksas kopā ar uzkrātajiem procentiem, trīs dienas iepriekš piesakot to interneta bankā, savukārt krājkontā nauda izņemšanai jāpiesaka septiņas dienas iepriekš. Piemēram, piektdien piesakot nepieciešamo summu, jau pirmdien varēsiet veikt pārskaitījumu. Turklāt procenti tiek aprēķināti katru dienu un, jo ilgāk nauda tiek turēta kontā, jo lielāki ir procenti. Piemēram, uzkrājumam latos par pirmo nedēļu tiek piemērota gada likme 1,5% apmērā, sākot ar otro nedēļu – 2% gadā, bet pēc mēneša jūsu nauda jau pelna 2,5% gadā.

Pavisam nesen atraktīvs, draisks un gudrs Parex bankas Maxi kontā sācis dzīvot suņuks Maksis. Daudzus šā pakalpojuma klientus pārsteidza Makša iemitināšanās Maxi kontā, bet nu jau daudzi sapratuši, ka suņuks veicina noguldījumu veikšanu, un ir skaidri redzams, kā mainās Makša dzīves līmenis atkarībā no naudas daudzuma kontā. Jo vairāk naudas, jo Maksim krāšņāka dzīve. No savas puses Parex banka piedāvā īpaši labus noteikumus un dāsnas procentu likmes.

Svarīgākais