Prioritāte – ēku siltināšana

© F64

Ar Valkas pilsētas domes lēmumu 2009. gada 1. aprīlī ir nodibināta SIA Valkas namsaimnieks.

Tā nodrošinās pašvaldības funkcijās ietilpstošo dzīvojamo māju apsaimniekošanu un pārvaldīšanu, kā arī veiks pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un atsevišķu siltumapgādes jautājumu risināšanu – māju iekšējo siltumtīklu un iekārtu ekspluatācijas nodrošināšanu un Rūjienas ielas daudzdzīvokļu māju mikrorajona siltumenerģijas pārvades sistēmas apsaimniekošanu un uzturēšanu.

SIA Valkas namsaimnieks valdes priekšsēdētājs Ivo Meļķis teic: "Valkas pilsētai bija nepieciešams uzņēmums, kura prioritāte ir dzīvojamā fonda uzturēšana un sakārtošana. Patlaban vissvarīgākais ir sagatavot dzīvojamās mājas ziemai – dažos objektos jāpagūst nomainīt logus un durvis, jānoregulē siltummezgli un jāveic citi darbi, lai siltuma zudumi būtu pēc iespējas mazāki."

SIA Valkas namsaimnieks aktīvi strādā, lai palīdzētu veikt kompleksus māju renovācijas projektus, ko līdzfinansē ES fondi. Iesniegts un apstiprināts siltumnoturības uzlabošanas projekts daudzdzīvokļu mājai Ausekļa ielā 46, kura kopējā vērtība ir 170 000 latu. Projektā 50% no kopējās vērtības sedz ERAF, bet 50% būs jāsedz pašiem iedzīvotājiem. Valdes priekšsēdētājs skaidro: "Mēs labi zinām, ka iedzīvotāji nevēlas uzņemties kredītsaistības, tāpēc piedāvājam risinājumu – kredītu ņems mūsu uzņēmums, bet iedzīvotāji pakāpeniski ar mums norēķināsies. Esam sagatavojuši vienu projektu, bet tuvākajā laikā plānojam slēgt vienošanos ar iedzīvotājiem par vēl divu trīs māju siltināšanas pasākumiem. Kamēr ir pieejami ES fondu līdzekļi, tikmēr šī iespēja jāizmanto. Diemžēl cilvēkiem nav vispusīgu zināšanu un informācijas par siltināšanas ieguvumiem un finansējuma saņemšanas mehānismu, tāpēc mums daudz jāstrādā tieši pie cilvēku izglītošanas un pārliecināšanas."

SIA Valkas namsaimnieks uzņemas atbildību arī par ēku iekšējo komunikāciju tīkliem, kas nebūt nav labā stāvoklī, – ūdensvadi un kanalizācijas caurules daudzviet jau ir pilnīgi nolietojušās, siltumapgādes sistēma aizsērējusi. Lai uzlabotu siltuma apgādes pakalpojumu kvalitāti, uzņēmums iegādājies tīklu skalošanas iekārtu, kas šovasar jau sevi pierādījusi. Pēc siltumapgādes sistēmas skalošanas arī tie radiatori, kas gadiem ir bijuši vēsi, tagad uzsilst, un iedzīvotājiem vairs nav sūdzību. Jāteic gan, ka siltummezglu darbības princips daudziem nav saprotams, – dažkārt iedzīvotāji sūdzas, ka radiatori nesilda, bet neievēro apstākli, ka laukā ir ļoti silts. Ņemot vērā āra gaisa temperatūru, siltummezgli ieslēdzas automātiski. Ja siltums netiek padots, tad arī netiek aprēķināta maksa par tā piegādi.

SIA Valkas namsaimnieks kopā ar Valkas novada domi izstrādā projekta pieteikumu Kohēzijas fonda līdzfinansējuma saņemšanai Siltumtīklu savienojuma izbūvei centralizētās siltumapgādes sistēmas efektivitātes paaugstināšanai Valkā. Projektā ieplānota maģistrāles posma izbūve, kas savienos esošo katlu māju centrā ar jauno koģenerācijas staciju. Līdz ar to no šķeldas atbrīvosies teritorija pie pilsētas centra katlu mājas un tā kalpos tikai kā siltuma sadales iekārta. Pēc koģenerācijas stacijas būvniecības siltuma tarifu vairs tik ļoti neietekmēs resursu cenu pieaugums.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais