Valka. Grundzāles pagasta izgāztuves Smiltiņsils rekultivācija

© F64

Šī gada vasarā tika pabeigti rekultivācijas darbi Smiltenes novada Grundzāles pagasta atkritumu izgāztuvē Smiltiņsils.

Sākot īstenot projektu, minētā teritorija iekļāvās Valkas rajona robežās, bet tagad tā ir viena no Smiltenes novada teritorijas sastāvdaļām.

Izgāztuve Smiltiņsils tika slēgta jau pirms vairākiem gadiem. Grundzāles pagasta pārvaldes vadītāja Alda Zvejniece atzīst, ka sākumā iedzīvotāji ignorēja norādes par atkritumu izgāztuves slēgšanu. "Lai ierobežotu nesankcionēto atkritumu izmešanu, mums nācās pat pārrakt celiņu. Visbiežāk šeit izmeta būvgružus vai nolietotos sadzīves priekšmetus. Mēs esam neliela apdzīvota vieta, un lielākā daļa iedzīvotāju dzīvo privātmājās vai lauku sētās. Kopš seniem laikiem laukos ir pieņemts, ka to, ko nevar sadedzināt vai izmantot kompostā, ierok zemē turpat mājas apkārtnē. Uzskatu, ka esam sasnieguši citu sabiedrības attīstības līmeni, tāpēc atkritumi ir jāapsaimnieko videi draudzīgā veidā. Turklāt atkritumu, ko nevar sadedzināt vai izmantot pārstrādei, kļūst arvien vairāk. Pamatā tas ir iepakojums – tetrapakas, plastmasas maisiņi, skārda bundžas." Turklāt plastmasas izstrādājumu dedzināšana ir videi bīstams piesārņojums. Sadedzinot plastmasa veido hlora savienojumus, kas nonāk atmosfērā un burtiski saindē gaisu, ko elpojam. Iedzīvotāju izglītošanai vides saglabāšanas jomā ir jāvelta ļoti liela uzmanība. Grundzāles pagasta teritoriju apkalpo Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija (ZAAO), kas slēdz dažāda veida līgumus par atkritumu izvešanu, turklāt nolietoto sadzīves tehniku izved bez maksas. "Noslēdzu līgumu ar ZAAO par atkritumu izvešanu manas mammas lauku mājās. Jau pēc mēneša mamma bija sapratusi, cik tas ir vienkārši un ērti, turklāt maksā tikai dažus latus mēnesī," stāsta pagasta pārvaldes vadītāja.

Projekta ietvaros ir veikti atkritumu izgāztuves rekultivācijas darbi 1,2 ha platībā un sakārtota izgāztuvei piekļautā teritorija no izkaisītajiem atkritumiem 3,2 ha platībā. Rekultivācijas darbos ietilpa: krūmu ciršana, atkritumu pārvietošana kopējā kaudzē, pārklāšana ar rekultivācijas segumu, auglīgā grunts slāņa izveide krātuves teritorijā, teritorijas apzaļumošana, monitoringa urbumu ierīkošana.

Veikto darbu projektēšanu un autoruzraudzību veica SIA Belss, būvuzraudzību nodrošināja SIA Ceļu komforts, savukārt rekultivācijas darbus veica SIA Valkas meliorācija.

Projekta par normatīvo aktu prasībām neatbilstošās Valkas rajona Grundzāles pagasta izgāztuves Smiltiņsils īstenošanu līdzfinansē Eiropas Savienība. Projekta kopējās izmaksas ir 19 tūkstoši latu, no tām 16 tūkstoši latu ir Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums. No sākotnēji plānotām izmaksām ietaupīti 134 tūkstoši latu.

Finansējuma saņēmējs šī projekta ietvaros ir Smiltenes novada pašvaldība.

Projekta administratīvās, finanšu un tehniskās vadības uzraudzību nodrošina LR Vides ministrija.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais