Jāsakārto vide

© F64

Spēcīgu novadu neveido tikai labi attīstīts novada centrs. Liela nozīme ir arī katram no reformas rezultātā apvienotajiem pagastiem – galvenokārt saimnieciskajā aktivitātē un spējā nodrošināt cilvēkiem svarīgos dzīves apstākļus.

Valkas novada Kārķu pagastā, kurā dzīvo 750 cilvēku, jūtama attīstība un pozitīvu pārmaiņu elpa. "Mūsu pagasta bērniem un jauniešiem ir iespēja apmeklēt mūzikas skolas filiāli, visiem iedzīvotājiem pieejama jaunuzceltā sporta zāle un kultūras pasākumi renovētajā tautas namā," saka Kārķu pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Cekuls.

A. Cekuls uzsver – reforma veikta, lai ieguvumu tomēr būtu vairāk nekā zaudējumu. "Kā mīnusu varētu minēt novada centra attālumu. Novadā ir ieviesta centralizēta grāmatvedības sistēma, katrs dokuments un rēķins jāved uz Valku, turklāt to izskatīšana aizņem vairāk laika nekā pirms reformas. Kopumā tomēr ieguvumu ir vairāk," secina pārvaldes vadītājs. Viens no būtiskākajiem – esot atsevišķi, krīzes ietekmē rastos problēmas ar finansējumu izglītībai, bet, pateicoties novada attīstības politikai un domes prioritātēm, mācību process Kārķu pamatskolā, kur mācās ap 70 skolēnu, norit atbilstoši plānotajam. Novada speciālisti izstrādā ERAF projektu Valkas novada Kārķu ciema ūdenssaimniecības attīstība. Projektu īstenojot, tiks sakārtota ūdenssaimniecības infrastruktūra, uzlabota dzeramā ūdens kvalitāte, kā arī plānots iegādāties ģeneratoru, lai strāvas padeves traucējumu gadījumā netiktu pārtraukta ūdens padeve.

"Pagasta lielākā vērtība ir labi cilvēki. Mums ir viegli noorganizēt pasākumus, sapulces, jo iedzīvotāju atsaucība ir ļoti liela," uzslavē A. Cekuls. Pateicoties iedzīvotāju iniciatīvai, Kārķu pagasts, iespējams, būs pirmais Valkas novadā, kur tiks īstenots energoefektivātes pasākums – daudzdzīvokļu mājas siltināšana, pret ko lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām izturas skeptiski. "Ja cilvēki ir sasparojušies, mēs, protams, maksimāli centīsimies viņiem palīdzēt," sola A. Cekuls.

Viens no galvenajiem uzdevumiem, ko pārvalde sev izvirzījusi, ir infrastruktūras un vides sakārtošana, lai cilvēkiem šeit būtu patīkami dzīvot, strādāt, mācīties un atpūsties. "Domā, pienāks brīdis, kad cilvēki no lielajām pilsētām pārcelsies uz dzīvi reģionos. Un kādēļ lai tas nebūtu Kārķu pagasts? Lepojamies, ka mums ir tīrs gaiss un cilvēkiem pieejami visi pamatpakalpojumi – darbojas doktorāts, aptieka, bibliotēka, pasts, informācijas centrs, jauniešu centrs," spriež A. Cekuls.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais