Valka. Launkalnes pagasta atkritumu izgāztuves Putnukalns rekultivācija

© F64

ES Kohēzijas fonda līdzfinansētās apakšaktivitātes Normatīvo aktu prasībām neatbilstošo izgāztuvju rekultivācija ietvaros Latvijā tiek rekultivētas 27 vides prasībām neatbilstošas izgāztuves.

Tās ir: Madonas novadā piecas izgāztuves – Sūņi, Silnieki, Jurupe, Ienākškalniņš, Mālsala; Aknīstes novadā četras izgāztuves –Kabatas, Urbāni, Bubuļi, Pāvulāni 1; Ērgļu novadā trīs izgāztuves – Lempēni, Sidrabiņi, Andrupi; Smiltenes novadā divas izgāztuves – Smiltiņsils, Putnukalns; Varakļānu novadā divas izgāztuves – Vorza, Varakļāni, pa vienai izgāztuvei Kokneses, Valmieras, Priekuļu, Ciblas, Rēzeknes, Beverīnas, Vecpiebalgas, Daugavpils, Alojas, Kuldīgas un Skrundas novados.

Sākot īstenot projektu, minētā teritorija iekļāvās Valkas rajona robežās, bet tagad tā ir viena no Smiltenes novada teritorijas sastāvdaļām.

Projektu Launkalnes pagasta atkritumu izgāztuves "Putnukalns" 94708/5258/PPV rekultivācija Smiltenes novadā īstenoja SIA Lauku apgāds un meliorācija. Darbi šajā objektā tika pabeigti šovasar. Izgāztuve Putnukalns bija izveidota valsts nozīmes ceļa malā, kas radīja daudz nepatīkamu sajūtu braucējiem, tostarp tiem, kuri devās uz populāro atpūtas vietu Silmači. Tagad šajā vietā, kur vēl pavasarī rēgojās atkritumu kalni, ir vien sazaļojis un jau mazliet apsnidzis paugurs. Pagaidām vēl mazie bērziņi ir nemanāmi, bet ar laiku tie piesegs bijušās izgāztuves vietu un papildinās ainavu. Launkalnes pagasta pārvaldes vadītājs Māris Lazdiņš atzīst, ka tagad šī vieta ir pievilcīga un par kādreizējo izgāztuvi liecina vien brīdinājuma zīme "atkritumus neizmest". Protams, cilvēkiem patīk iestaigātas taciņas, un arī pēc atkritumu izgāztuves slēgšanas apkārtnes iedzīvotāji atkritumus ieraduma pēc veda uz šo vietu. Kopš izgāztuve rekultivēta, iedzīvotāji atmetuši šo ieradumu. Tā ir sena patiesība, ka atkritumi pievelk atkritumus, bet, ja vieta ir tīra un sakārtota, tad sirdsapziņa neļauj to piedrazot. Taču tas nenozīmē, ka Laukalnes pagastā pilnībā ir atrisināts jautājums par atkritumu apsaimniekošanu un Cūkmenam vairs šajā pusē nav ko darīt. Pagasta priekšnieks stāsta, ka apkārtnes mežos vēl ir pietiekami daudz nelegālo izgāztuvju un to likvidēšanā vispirms jāiesaista pati sabiedrība. Ir radīti visi priekšnosacījumi, lai iedzīvotāji atkritumus varētu izvest legāli. Pašvaldība sadarbojas ar Ziemeļkurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizāciju (ZAAO), kas piedāvā slēgt sadarbības līgumus privātpersonām visā pagasta teritorijā.

Pēc rekultivācijas izgāztuves vietā turpinās vides uzraudzības monitorings, sistemātiski ņemot gruntsūdeņu paraugus no speciāli izveidotiem urbumiem. Jāatzīmē, ka atkritumi ir noklāti ar rekultivācijas segumu 1828 m2 platībā un tam uzbērta 20 cm auglīgās grunts kārta. 10 cm biezumā augsne uzbērta arī apkārtnē, kur atradās izklaidus izmestie atkritumi.

Būvuzraudzību projektam nodrošināja SIA Ceļu būves inženieris, tehnisko projektu izstrādāja SIA Geo konsultants, bet projekta administratīvo, finanšu un tehnisko uzraudzību nodrošināja Vides ministrija.

Projektu Launkalnes pagasta atkritumu izgāztuves "Putnukalns" 94708/5258/PPV rekultivācija līdzfinansē Eiropas Savienība.

Finansējuma saņēmējs šā projekta ietvaros ir Smiltenes novada pašvaldība. Projekta kopējās izmaksas ir 15 000 latu, no tām 11 700 latu finansē Eiropas Savienības Kohēzijas fonds. No sākotnēji plānotām izmaksām pavisam ietaupīti 49 000 latu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais