Biznesa attīstības iespējas jaunajiem uzņēmējiem

2009. gada nogalē darbību uzsāka pilnsabiedrība Rīgas Reģiona biznesa attīstības inkubators (turpmāk tekstā – RRBAI), lai veicinātu jaunu, dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu komersantu veidošanos Rīgas plānošanas reģionā – Ogrē, Limbažos un Tukumā.

Biznesa inkubators sniedz pakalpojumus komersantiem, pamatojoties uz 2009. gada 15. oktobrī noslēgto līgumu starp RRBAI un Valsts aģentūru Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra par biznesa inkubācijas pakalpojumu sniegšanu.

RRBAI priekšroku dod uzņēmumiem, kas izstrādā produktus ar augstu pievienoto vērtību, darbojas ar augstajām tehnoloģijām un ir vērsti uz biznesa inovācijām, videi draudzīgiem produktiem un ekoinovācijām. Inkubators uzņēmumiem nodrošina biroja un ražošanas telpas, sekretariāta, komunikācijas, grāmatvedības, juridiskos un mārketinga pakalpojumus, biznesa vadības konsultācijas, kā arī konsultācijas jautājumos, kas saistīti ar jaunu produktu un tehnoloģisko procesu ieviešanu, patentu reģistrēšanu u. c. Uz inkubācijas pakalpojumiem var pretendēt mazie un vidējie komersanti, kuri ir reģistrēti LR Komercreģistrā, nav vecāki par 2 gadiem un kuru darbības nozare ir atbalstāma. Komersants var atrasties inkubatorā 4 gadus, taču pēc pirmā aktīvā inkubatora darbības gada secinām, ka vidēji uzņēmumam inkubatorā ir nepieciešams atrasties 2–3 gadus. Šajā laikā komersants ir saņēmis nepieciešamos pakalpojumus sava jaunā produkta/pakalpojuma attīstīšanai un pilnveidošanai un ir gatavs patstāvīgi darboties.

Šobrīd inkubatorā ir 35 uzņēmumi, no kuriem trīs (Profit GM, Green Park un NAOSs) darbojas Tukumā. SIA Profit GM ir strauji augošs grāmatvedības uzņēmums, kas sniedz konsultācijas arī lielākajai daļai RRBAI esošiem komersantiem, SIA Green Park nodarbojas ar koka māju ražošanu un, lai palielinātu ražošanas kapacitāti, plāno izveidot apmācību centru, kur tiks apmācīti jaunie amatnieki. Plānots arī izveidot koka māju montāžas cehu, savukārt SIA NAOSs ražo dažādus lina izstrādājumus – iepakojumu dažādiem produktiem, suvenīrus, gultas veļu, galdautus, apģērbus, tai skaitā tiek šūti tautas tērpi, daļa no saražotās produkcijas tiek eksportēta.

No straujāk augošākajiem uzņēmumiem Limbažos ir jāatzīmē SIA BMinerāls, kas ir iegādājies un uzstādījis aprīkojuma komplektu smilts, grants un dolomīta šķirošanai un mazgāšanai. Tiek ražotas šķirotas un mazgātas šķembas, kas sadalītas pēc dažādiem izmēriem.

Lielākā daļa inkubatorā esošo komersantu atrodas Ogrē, ko var skaidrot ar tās ģeogrāfisko izvietojumu – tuvumu Rīgai. Patlaban Ogrē komersantiem tiek sniegti pakalpojumi divās vietās, taču, pamatojoties uz komersantu atsaucību un pieprasījumu, tiek restaurēta trīs stāvu biroja/vieglās ražošanas ēka, kā arī tiek atjaunots ražošanas angārs, un RRBAI plāno darbus pabeigt līdz 2011. gada marta vidum. Ogrē ļoti veiksmīgi attīstās SIA SmitsElectronics, kas izstrādā un piedāvā tirgū elektroniskās audiokomponentes un gatavo produktus audio amatieriem un profesionāļiem, šeit jāmin arī uzņēmums SIA Novotech, kas ir izveidojis otrreizējās pārstrādes gumijas smelknes izstrādājumu ražotni, lai ražotu gumijas ielu apmales un gumijas grīdas plāksnes no otrreizējās pārstrādes rezultātā iegūtās izejvielas, tādējādi nodrošinot zemāku gala produkta pašizmaksu un vairākkārtēju materiālu izmantošanu. Veiksmīgi attīstās arī SIA Nana Baby, kas izstrādā pārveidojamu bērnu paklāju. Produkts unikāls ar savu dizainu un inovatīvu pieeju paklāja funkcionalitātei. Ir iegūta 1. vieta konkursā Gada Balva dizainā 2010 nominācijā Produktu paraugu dizains. Turklāt uzņēmums ir radošās izglītības festivāla ADwards 2010 uzvarētājs industriālā dizaina kategorijā – II pakāpes Meistarības ordeņa ieguvējs.

Kopumā pirmais aktīvais inkubatora darbības gads ir bijis veiksmīgs, par ko liecina arī sasniegtie rezultāti – komersanti valstij nodokļos nomaksājuši vairāk nekā 95 tūkstošus latu, ir radītas 111 jaunas darba vietas un vairāki jauni, konkurētspējīgi produkti.

Svarīgākais