Iepriekš izveidotie uzkrājumi ir ļāvuši pārvarēt ekonomikas lejupslīdi

Pirms nepilna pusgada esam piedzīvojuši izmaiņas likumdošanā, kas paredz aplikt ar nodokli privātpersonu ienākumus no kapitāla un kapitāla pieauguma.

Šis nodoklis ir attiecināms uz lielāko daļu no bankas piedāvātajiem ieguldījumu pakalpojumiem. Lai izvērtētu, kā minētais nodoklis tiek piemērots, kā šis nodoklis ietekmē ieguldījumu veikšanu, kā arī ieguldījumu lomu ikviena cilvēka dzīvē, vaicājām SEB bankas Tukuma filiāles vadītājai Anitai Vavilovai.

– Vai, jūsuprāt, klienti ir sapratuši kapitāla pieauguma deklarēšanas kārtību?

– Atgādināšu, ka saskaņā ar likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli grozījumiem visi ienākumi no kapitāla tiek iedalīti divās daļās atkarībā no to gūšanas veida: ienākumi no kapitāla pieauguma, proti, ienākumi no darījumiem ar akcijām, ieguldījumu fondiem, parāda vērtspapīriem un ienākumi no kapitāla, kas nav kapitāla pieaugums, proti, procentu ienākumi no visu veidu depozītiem un kontu atlikumiem, ienākumi no dividendēm, ienākumi no uzkrājumiem privātajos pensiju fondos vai no uzkrājumiem dzīvības apdrošināšanas līgumā. SEB bankas un MindScan nesen veiktā aptauja liecina, ka no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas šogad jau pārdevuši akcijas, ieguldījumu fondus vai parāda vērtspapīrus vai plāno to šogad vēl darīt, tikai 29% zina, kā jāaprēķina gūtā peļņa un kapitāla pieauguma nodoklis, savukārt 66% nav interesējušies un nezina, kā tas darāms. Mēs SEB bankā darām visu, lai klientiem sniegtu nepieciešamo skaidrojumu, lai gan tāpat kā klienti vēlētos lielāku atbalstu arī no nodokļu administrētāja valstī.

– Vai tas nozīmē, ka sarežģīta peļņas deklarēšana atbaida iedzīvotājus noguldīt un uzkrāt naudu?

– Nodoklis tiek iekasēts nevis no visas depozīta summas, bet tikai no gūtajiem peļņas procentiem. Piemēram, klients nogulda uz gadu 1000 latu ar 10% likmi gadā, un, beidzoties depozīta termiņam, viņš saņem 1090 latu, jo 10 latu būs nodoklis, kuru banka pārskaitīs valsts budžetā. Likums paredz, ka depozītu gadījumā banka ir tā, kurai uzlikts par pienākumu aprēķināt, iekasēt un pārskaitīt šo nodokli. Par ienākumiem no depozītiem, dividendēm, uzkrājumiem privātajos pensiju fondos vai no uzkrājumiem dzīvības apdrošināšanas līgumā ir atbildīgs konkrētā ienākuma izmaksātājs, t. i., banka, pensiju fonds vai dzīvības apdrošināšanas sabiedrība. Tas nozīmē, ka noguldītājam nekādas papildu darbības nav nepieciešams veikt. Turklāt informācija par deklarēšanās kārtību atrodama gan SEB bankas mājaslapā, gan saņemama pie konsultantiem bankas filiālēs. Jaunākie dati par uzkrājumu veikšanu rāda pozitīvas tendences, šķiet, ka depozītu peļņas aplikšana ar nodokli nav radījusi būtisku vēlēšanos šā faktora dēļ atteikties no uzkrājumu veidošanas.

– Kāda tad ir situācija saistībā ar noguldījumu un uzkrājumu portfeli?

– Aizvadītā gada rezultāti liecina, ka, neraugoties uz ienākumu samazinājumu, cilvēki turpina veidot uzkrājumus. Arī šā gada pirmais ceturksnis parāda, ka pieprasījums pēc noguldījumiem un uzkrājumu pakalpojumiem pieaug. Šā gada četros mēnešos noguldījumu apjoms bankās palielinājās par 5,6%, SEB bankā – par 7,5%. Pieredze rāda, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem iepriekš izveidotie uzkrājumi ir ļāvuši pārvarēt ekonomikas lejupslīdes radīto ienākumu samazinājumu un pildīt dažādas sevis uzņemtās saistības.

– Prieks dzirdēt par pozitīvām izmaiņām iedzīvotāju noskaņojumā. Vai esat novērojuši vēl kādas tendences jūsu klientu ikdienā?

– Pēdējā laika lielākā aktualitāte SEB bankā ir klientu komplekti, ko SEB banka piedāvā kopš šā gada maija. Jaunais risinājums paredz iespēju izmantot dažādus pakalpojumus mēneša maksas ietvaros. Piemēram, maksājot vienu latu mēnesī, cilvēks var veikt neierobežotu latu maksājumu skaitu no norēķinu konta ibankā uz jebkuru banku Latvijā, mēneša maksā tiek iekļauta norēķinu kartes gada maksa un virkne citu priekšrocību. Protams, jebkuram mūsu klientam ir iespēja izvēlēties – saglabāt līdzšinējo kārtību komisiju maksājumos vai arī pieteikties mēneša maksai. Ja mēneša ietvaros nepieciešams veikt virkni maksājumu – gan komunālo un citu rēķinu apmaksu, gan naudas pārskaitīšanu bērniem, citiem tuviniekiem –, tad komplekts par konstantu cenu ir piemērots variants savu izmaksu samazināšanai.

– Noslēgumā, kā svinēsiet Tukuma 565. dzimšanas dienu?

– Pirmkārt, vēlos apsveikt visus tukumniekus skaistajos vasaras svētkos. Mēs lepojamies, ka esam daļa no nelielas, bet mums visiem ļoti mīļas Latvijas pilsētas, ko mēs saucam par savām mājām. Es un mani kolēģi noteikti piedalīsimies dažādos pilsētas rīkotajos pasākumos par godu Tukuma 565. gadadienai.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.