Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

Marko Kea atguvis stabilitāti

No neliela kokmateriālu tirgotāja līdz vienai no vadošajām Latvijas palešu un koka iepakojuma ražošanas kompānijām ar ilggadēju pieredzi starptautiskajā tirgū – tā īsumā var raksturot SIA Marko Kea attīstības ceļu.

Uzņēmuma valdes loceklis Māris Peilāns teic, ka Marko Kea darbības pirmsākumi meklējami tālajā 1997. gadā. «Mēs no vietējām kokzāģētavām iepirkām kokmateriālus un tos nolēmām piedāvāt Eiropai. Meklējām klientus Francijā, Vācijā, Beļģijā, Holandē, Īrijā, Anglijā un citviet. Pamazām nostiprinot savas pozīcijas ārvalstu tirgos, sapratām – lai spētu izpildīt pasūtījumus, mums jāpaplašinās un jādažādo piedāvātās produkcijas un pakalpojumu spektrs. Un tā no Rīgas centra pārcēlāmies uz Stopiņu novadu, sākotnēji iegādājoties vienu hektāru zemes, tur uzstādot žāvētavu, jo arvien pieprasītāki kļuva tieši žāvēti produkti.»

Kvalitāte un stabilitāte

Uzņēmums bija uzņēmis pareizo kursu – apgrozījums vairākus gadus pārsniedza 10 miljonus latu, Marko Kea paplašinājās, un šobrīd tā kopējā platība pārsniedz piecus hektārus un par uzņēmuma galveno darbības virzienu kļuvusi gatavu palešu tirdzniecība. Lielākā daļa (80%) produkcijas tiek eksportēta, bet, kā norāda M. Peilāns, stabili klienti atrasti arī Latvijā. Valdes loceklis atzīst – krīze atstāja savas pēdas arī Marko Kea, taču tagad atkal atgūta stabilitāte, nokomplektējusies 50 zinošu speciālistu komanda. «Mēs sev un klientiem apliecinājām, ka esam ilgtermiņa spēlētāji, neskatoties uz ekonomiskajām likstām Latvijā. Domāju, ka klientu uzticību esam ieguvuši, jo piedāvājam kvalitatīvu produktu par konkurētspējīgu cenu, turklāt mums ir lieli uzglabāšanas laukumi, līdz ar to klientu vēlmes varam izpildīt uzreiz un nevilcinoties viņiem nogādāt produkciju,» akcentē M. Peilāns.

Palielina ražīgumu

Domājot par kvalitātes latiņas celšanu, 2011. gadā uzņēmums uzstādīja modernāko palešu naglošanas līniju Baltijā. «Tādējādi mēs iegūstam unikālas kvalitātes paletes, un, kā jau minēju, klienti to ļoti augstu novērtē, turklāt cena viņiem ir sekundāra. Jā, tās ir nedaudz dārgākas, tomēr ikviens tālredzīgi domājošs klients apzinās, ka tas atmaksāsies. Labāk nopirkt dārgākas un kvalitatīvākas, nevis lētākas un apšaubāmas kvalitātes paletes, kuras nespēj pildīt paletes pamatfunkciju – preces drošu pārvietošanu.» Ar jaunās līnijas uzstādīšanu, kas izmaksāja aptuveni vienu miljonu latu, palielinājies arī uzņēmuma ražīgums. Līnijas izveidē tika piesaistīti Eiropas līdzekļi. Arī šogad plānots apgūt Eiropas finansējumu, uzstādot vēl vienu palešu līniju, investējot tajā vairāk nekā divus miljonus latu.

Atrod brīvu nišu

Šobrīd ieceru līmenī ir vēl kāda aktivitāte. «Patlaban Latvijas tirgū neviens neražo celtniecības jomā lielas konstrukcijas no koka. Piesaistot Rīgas Tehniskās universitātes un SIA Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts pārstāvjus, esam uzrakstījuši projekta pieteikumu par dažādām koka konstrukcijām,» norāda Marko Kea valdes loceklis. Viņš prognozē, ka minētā aktivitāte finiša taisnē nokļūs tuvāko trīs gadu laikā un gala rezultātā tiktu izveidots pētniecības centrs ar 20 jaunām darba vietām, kur jebkurš varēs vērsties ar savu lūgumu izstrādāt un notestēt nestandarta koka konstrukcijas. «No tirgus viedokļa, esmu pārliecināts – būs piedāvājums, būs arī pieprasījums. Principā neliels pieprasījums jau tagad ir, tikai līdz šim lielās koka konstrukcijas ir ievestas lielākoties no Lietuvas,» uzsver M. Peilāns, piebilstot – ja ekonomiskā situācija būs labvēlīga, tad tirgus konkrētiem produktiem attīstīsies ne agrāk kā pēc pieciem gadiem.

Aug kopā ar novadu

M. Peilāns informē, ka Marko Kea pieder savas ražotnes reģionos Latvijā un Lietuvā, taču, «ņemot vērā uzņēmuma atrašanās vietu – Stopiņu novadu – un attieksmi no pašvaldības puses, kas ļauj uzņēmumam attīstīties Pierīgā, izskatās, ka daļu no saviem jaunajiem projektiem realizēsim tieši Stopiņos. Stopiņu novads soli pa solim sakārto savu infrastruktūru, dzīves vidi un rada gaisotni, lai cilvēki šeit gribētu dzīvot un strādāt. Savukārt mēs lepojamies, ka varam augt kopā ar novadu».