Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

Audzēs arī puķes un zemenes

Latvijā ir 11 atkritumu poligoni. Lielākais no tiem ir SIA Getliņi EKO, kas apkalpo Rīgas un 19 novadu iedzīvotājus.

Par atkritumu ekoloģisko apsaimniekošanu SIA Getliņi EKO rūpējas kopš 1998. gada, bet pēdējo gadu laikā par vienu no pamatdarbības nozarēm, kuras ieņēmumi salīdzināmi ar atkritumu apsaimniekošanu, ir kļuvusi arī elektroenerģijas un siltuma ražošana.

«Elektrības apjomus ar katru gadu kāpinām. Tieši tādēļ kopš 2007. gada neesam vērsušies pie regulatora, lai celtu atkritumu noglabāšanas tarifu, kas mūsu poligonā ir vairāk nekā divas reizes mazāks kā citos. Tā kā saražotais siltums līdz šim netika pilnībā izmantots, pagājušajā gadā pabeidzām realizēt pirmo etapu projektam par siltumnīcu kompleksa izveidi. Ceru, ka nākamgad tikpat veiksmīgi īstenosim projekta otro kārtu,» stāsta Getliņi EKO valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns. Siltumnīcas aizņem 3,6 tūkstošus kvadrātmetru, un tās ir vienas no modernākajām Baltijā. Kopš pagājušā gada siltumnīcu kompleksā audzē tomātus – šā gada pirmā raža gaidāma marta vidū. No viena kvadrātmetra iespējams iegūt no 50 līdz 55 kilogramiem tomātu.

«Diemžēl mūsu likumdošana nedod iespēju valsts un pašvaldības uzņēmumiem kaut ko ražot brīvajam tirgum. Produkciju faktiski nav iespējams pārdot, jo izsoles procedūra aizņem noteiktu laiku, bet tomāti tik ilgi nestāvēs. Mēs apzinām lielākos tirgotājus, kuri reizi nedēļā iesūta savu cenu, un pēc tam rīkojam izsoli. Ražu iegūst tas tirgotājs, kurš piedāvājis augstāko cenu. Kopumā šī procedūra ir ļoti birokrātiska, bet mēs neko nevaram darīt,» par tomātu realizācijas procesu stāsta I. Stirāns.

SIA Getliņi EKO siltumnīcās plānots turpmāk audzēt ne tikai tomātus, bet arī puķes un zemenes. Siltumnīcā, kurā audzē tomātus, ir pietiekami daudz brīvas vietas, tādēļ jau ir iekārtotas īpašas ierīces, kurās iestiprinās piekaramās kastes puķu un arī zemeņu audzēšanai. Pirmie ziedi varētu uzplaukt līdz Jāņiem, savukārt zemeņu raža gaidāma rudenī.

Tiem, kuri ar SIA Getliņi EKO saimniecisko darbību vēlas iepazīties klātienē, ir iespēja pieteikties stundu garai ekskursijai grupā, ko vada uzņēmuma galvenais inženieris. Ekskursijas laikā apmeklētāji tiek iepazīstināti ar uzņēmuma darbību, ar visu atkritumu apsaimniekošanas ciklu ne vien teorētiski, bet arī praksē. Tāpat ir iespēja aplūkot siltumnīcas. Ieskatu uzņēmuma darbībā sniedz arī virtuālā ekskursija, kas iespējama, apmeklējot interneta vietni www.getlini.lv. Kā norāda I. Stirāns, gadā poligonu apmeklē 50 līdz 60 ekskursantu grupas.

Vaicāts par nākotnes plāniem, I. Stirāns neslēpj, ka tie saistās ar poligona infrastruktūras attīstības programmu, kas tiks īstenota par ES struktūrfondu līdzekļiem. Programmas ietvaros plānots asfaltēt ceļus, uzbūvēt jaunas darbnīcas, iegādāties jaunu tehniku.