Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

Atbalsta un veicina iniciatīvu

© F64

Biedrība Stopiņu un Salaspils partnerība tika dibināta 2009. gada septembrī. Šobrīd tā apvieno 19 biedrus – pašvaldības, nevalstiskas organizācijas,uzņēmējus un fiziskas personas, kuri pārstāv šīs teritorijas iedzīvotāju intereses un rūpējas par teritorijas attīstības jautājumiem vietējā līmenī.

Izmantojot sabiedrības līdzdalības principus, biedrība ir izstrādājusi un īsteno stratēģiju, kas ir virzīta uz to, lai palīdzētu iedzīvotājiem pašiem uzlabot dzīves kvalitāti un labklājību savā teritorijā, veicinātu iniciatīvu. Biedrība, īstenojot programmu LEADER, piesaista un koordinē finanses no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Eiropas Zivsaimniecības fonda, izsludina projektu konkursus un novērtē to atbilstību vietējai attīstības stratēģijai. Ne mazāk svarīgs uzdevums ir arī sabiedrības informēšana un praktiska palīdzība projektu sagatavošanā. Biedrība regulāri rīko bezmaksas seminārus, un iedzīvotājiem netiek liegtas konsultācijas par viņus interesējošo tēmu, kopīga projektu caurskatīšana un atbalsts specifisku jautājumu risināšanā. "Manā skatījumā cilvēki joprojām ir diezgan inerti, to varētu skaidrot ar Rīgas tuvumu, jo gandrīz visas vajadzības pēc sabiedriskiem un kultūras pasākumiem, dažādiem pakalpojumiem ir iespējams apmierināt tur. Tomēr LEADER programma ir laba iespēja mudināt cilvēkus aizdomāties par to, ko vajadzētu paveikt šeit, vietā, kur mēs dzīvojam, izrādīt savu iniciatīvu," saka biedrības administratīvā vadītāja Santa Podgaiska.

Līdz šim biedrība ir izsludinājusi divas projektu konkursa kārtas, no kurām viena bijusi lauku attīstības programmā, otra – zivsaimniecības attīstības programmā. Pirmajā kārtā īpaši aktīvi piedalījušās pašvaldības iestādes, dienas centri un skolas. Kopumā pirmajā kārtā tika iesniegti 12 projekti un 11 no tiem saņēma ES finansiālo atbalstu. Viena projekta maksimālais apjoms ir līdz 20 000 latu.

"Lai arī projektu rakstīšana sākotnēji var šķist diezgan sarežģīta, prieks, ka cilvēki no tā nebīstas un pamazām sāk aktivizēties arī sabiedriskās organizācijas, kas ar panākumiem startē konkursos," uzslavē S. Podgaiska. Piemēram, ir izveidojusies Ulbrokas mūzikas un mākslas skolas atbalsta biedrība, kas saņēma atbalstu projektam par šūšanas darbnīcas izveidi, amatieru kolektīvu biedrība Raksti, kas, pateicoties sekmīgai dalībai projektu konkursā, varēja iegādāties tautastērpus un koncertu tērpus, kā arī vairākas citas biedrības.

Lauku attīstības programmā ir izsludināta jau otrā kārta. Projektu pieņemšana sāksies 7. martā un turpināsies līdz 7. aprīlim.

Vairāk informācijas par biedrību Stopiņu un Salaspils partnerība un tās aktivitātēm iespējams uzzināt, sazinoties ar tās administratīvo vadītāju Santu Podgaisku elektroniski – santa.podgaiska@gmail.com vai arī zvanot pa mobilo tālruni 26330025.