Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

Getliņos atkritumus uzglabās cilvēkiem un videi drošā veidā

© F64

Sadzīves atkritumu poligons Getliņi ar kopējo teritoriju 87 hektāri ir Baltijā lielākais šāda veida objekts, un līdzšinējos gados jau veikti būtiski ieguldījumi, lai to sakārtotu un modernizētu.

Poligona teritorija pakāpeniski tiek labiekārtota un papildināta ar jaunākajām tehnoloģiskajām iekārtām un risinājumiem, kas sniedz iespēju atkritumus apsaimniekot droši un efektīvi.

Taču nu pavērušās jaunas iespējas, lai Getliņos atkritumus uzglabātu cilvēkiem un videi drošā veidā. Īstenojot projektu Papildu infrastruktūras izveide sadzīves atkritumu poligonā "Getliņi", kura vērtība pārsniedz 4 miljonus latu, tiks samazināts gaisa piesārņojums no putekļiem, trokšņa un smakas poligona teritorijā un tuvākajā apkārtnē, t.sk. Rīgā, kuras robeža ir tikai pāris kilometru attālumā no poligona. Ar mobilās kompaktēšanas tehnoloģiskās iekārtas palīdzību atkritumi tiks saspiesti, novēršot plastikāta maisiņu un citu vieglo frakciju nokļūšanu ārpus teritorijas. Atkritumu saspiešana palielina atkritumu poligona kalpošanas ilgumu un veicina bioloģiski noārdāmo atkritumu sadalīšanos.

Projekta ietvaros tiks izveidots kontūrceļš ar grants segumu 4 km kopgarumā apkārt poligona teritorijai un transporta apgriešanās laukumi. Papildus tiks izveidots 5 m plats un 4 km garš kontūrgrāvis, lai nodrošinātu poligona atbilstību ugunsdzēsības un apsardzes prasībām. Poligons tiks norobežots ar žogu, kas nodrošinās atbilstību drošības un ugunsdrošības noteikumiem, aizkavēs nepiederošu personu un dzīvnieku patvaļīgu iekļūšanu poligona teritorijā.

Lai uzlabotu atkritumu pieņemšanas un reģistrācijas procesu un pilnveidotu pieņemto atkritumu uzskaites sistēmu, paredzēta jaunu autotransporta svaru projektēšana un izbūve, kā arī svaru platformas aizsargu izbūve, lai novērstu atmosfēras nokrišņu iedarbību uz atkritumu svēršanas iekārtu.

Lai samazinātu netīrumu izplatību uz sabiedriskās lietošanas ceļiem, projekta ietvaros tiks izbūvēta poligona tehnikas mazgātava un auto transporta riepu dezinfekcijas laukums, kas turpmāk nodrošinās auto transporta dezinfekciju atbilstoši LR un starptautiskiem standartiem.

Atkritumu mobilās kompaktēšanas iekārtas iegāde ir nozīmīga poligona turpmākai attīstībai, jo tā nodrošina deponējamo atkritumu saspiešanu līdz blīvumam ~ 0,8 t/m3, kas nākotnē ļauj lietderīgāk izmantot poligonā esošās biodegradācijas šūnas, samazināt atkritumu apglabāšanas izmaksas un pagarināt poligona dzīves ilgumu.

Savukārt mobila konteineru pārvadāšanas iekārta nepieciešama sašķiroto atkritumu pārvadāšanai no SIA Getliņi Eko aprūpētā dalīto atkritumu savākšanas laukuma uz deponēšanas vietu biodegradācijas šūnās.

SIA Getliņi EKO valdes locekle Aija Breikša uzsver: "Sadzīves atkritumu apglabāšanas zonas attīstība ir viena no nozīmīgākajām jaunā projekta sastāvdaļām. Turpināsim pilnveidot poligona ekstrakcijas un mitrināšanas sistēmu. Ierīkojot sistēmu, tiks nodrošināta gāzes iegūšana biodegradācijas šūnās un attiecīgs klimata izmaiņas izraisošo gāzu izplūdes samazinājums. Projekts paredz arī infiltrāta savākšanas dīķa izveidi – slēgta divu sekciju baseina izbūvi un baseina krastu labiekārtošanas darbus. Izveidotais infiltrāta savākšanas dīķis 7000 m2 platībā turpmāk novērsīs netīrā ūdens noplūšanu, samazinot infiltrāta izraisīto virszemes un gruntsūdeņu piesārņojumu."

Projekta finanšu, tehniskās un administratīvās vadības uzraudzību nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

***

UZZIŅAI

Kopējās izmaksas: 4,26 miljoni LVL

No tām attiecināmās izmaksas: 3,17 miljoni LVL

Tai skaitā:

Kohēzijas fonda finansējums: 2,69 miljoni LVL

Finansējuma saņēmēja līdzfinansējums: 0,475 miljoni LVL attiecināmajām izmaksām

Finansējuma saņēmēja līdzfinansējums: 1,12 miljoni LVL neattiecināmajām izmaksām