Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

Prioritāte – sakārtot un attīstīt

© f64

"Viens no galvenajiem šī gada mērķiem ir saimniecības sakārtošana un uzturēšana," saka Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs. Iedzīvotāju skaitam Stopiņu novadā ir tendence pieaugt – tas tuvojas jau 10 tūkstošiem – tādēļ jo īpaši svarīgi sakārtot ceļus un esošo infrastruktūru, kā arī plānoti veikt attīstību, lai ikviens šeit justos labi un ērti.

– Kādi ir Stopiņu novada domes izvirzītie mērķi 2011. gadam?

– Mūsu mērķis ir nodrošināt stabilu pastāvēšanu un attīstību Stopiņu novadā. Šogad esam izsludinājuši konkursu par pirmsskolas izglītības iestādes Pienenīte piebūves celtniecību, un 23. februārī kļūs zināms projekta realizētājs. Tāpat plānots uzlikt jaunu jumtu sporta kompleksam, kā arī strādāt pie ceļu projektiem, jo esošā ceļu infrastruktūra ir neapmierinoša. Prioritāro statusu nezaudēs arī sociālā joma – šogad budžetā esam paredzējuši 250 tūkstošus latu.

– Vai budžeta pieņemšana noritēja veiksmīgi? Kādām jomām šogad atvēlēti vislielākie līdzekļi?

– Budžetu apspriedām četrās finanšu komitejas sēdēs un tad to apstiprinājām domes sēdē. Kopējais budžets ir 8 miljoni latu. Procentuāli visvairāk līdzekļu tiek atvēlēti izglītībai – 41,5 procenti, jo mums ir piecas skolas un viena pirmsskolas izglītības iestāde. Nākamā pozīcija ir attīstība – 28,8 procenti, un tad pārējās jomas, kas saņem līdz 10 procentiem no budžeta līdzekļiem. Sociālais budžets šogad aizņem 6,3 procentus. Iedzīvotājus vienmēr interesē jautājumi par sabiedrisko kārtību – bāriņtiesa, policija. Šīs jomas aizņem trīs procentus no kopējā budžeta.

– Ar kādām sociālās jomas problēmām jums nākas saskarties?

– Sociālajā jomā novērotās problēmas izriet no kopējās ekonomiskās situācijas valstī – zems atalgojums, līdz ar to zema pirktspēja un nespēja norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem. Turpina pieaugt trūcīgo un maznodrošināto personu skaits. Pašvaldības izveidotā pabalstu sistēma paredz ne tikai pabalstus trūcīgajām personām un maznodrošinātajiem, bet arī dažādus atvieglojumus – atbrīvošanu no maksas par mūzikas un mākslas skolu, brīvpusdienas skolēniem, bezmaksas baseina apmeklējumus, iespējas baudīt kultūras un sporta pasākumus u.c. Nozīmīgs sociālais atspaids dažādām iedzīvotāju grupām ir dienas centri, kas darbojas četros ciematos – Ulbrokā, Upeslejās, Sauriešos un Cekulē. Šos centrus atvērām un uzturam par novada līdzekļiem. Plānots, ka vēl vienu dienas centru, iesaistoties Leader projektā, varētu izbūvēt un atvērt Līču ciematā.

– Pērn minējāt, ka veiksmīgi tiek realizēts ESF projekts ūdenssaimniecības attīstībai. Kādi projekti plānoti šogad?

– Šī gada septembrī noslēgsies ūdenssaimniecības sakārtošanas darbi Ulbrokā. Otrajā kārtā plānoti darbi gan Vālodžu, gan Dzidriņu ciematā – jāsakārto ūdens un kanalizācijas sistēma. Šie darbi jāpaveic līdz 2012. gada decembrim. Līčos esam plānojuši ūdens attīrīšanas iekārtu remontu.

– Kā sokas jūsu novada uzņēmējiem?

– Tie uzņēmumi, kas šobrīd strādā, ir nostabilizējušies, veidojas jauni mazie uzņēmumi novadā. Uzņēmēju sadarbība ar domi ir laba, un mēs atzinīgi vērtējam viņu iesaistīšanos infrastruktūras uzlabošanā, sabiedriskajās aktivitātēs. Pateicoties to uzņēmēju iniciatīvai, kuru uzņēmumi izvietoti Getliņu ielas tuvumā, tiks turpināti ielas asfaltēšanas darbi.

– Kā pašvaldība atbalsta un stimulē kultūras un sporta aktivitātes? Vai šogad paredzēts kāds īpašs pasākums?

– Tradicionālie pasākumi novadā ir barikāžu atcere, Lieldienas, Mātes dienas koncerts, kurā piedalās bērni no visām izglītības iestādēm, Dziesma manam novadam Līgo parkā, Līgo vakars un Jāņi, Lāčplēša diena, 18. novemris, Ziemassvētku pasākumi. Pērn aizsākām jaunu tradīciju – Līgo parka lielo vasaras festivālu sadarbībā ar ierakstu kompāniju Gailītis G. Festivālā uzstājās 10 grupas, un tas pulcēja ap 3000 apmeklētāju. Šogad, 5. augustā, festivāls notiks jau otro reizi. Regulāri notiek dažādi citi pasākumi – izstādes, teātri un tikšanās ar literātiem, ekskursijas un citi. Ir plašs pašdarbnieku skaits, atbalstām NVO.

Apzināmies sporta aktivitāšu nozīmi un nepieciešamību cilvēku ikdienā, tādēļ atbalstām dažādus sporta veidus. Mums ir spēcīgas florbola komandas vairākās vecuma grupās, augstā līmenī attīstīts handbols, futbola komandas, volejbols, basketbols, hokeja komanda, džudo. Baseinā palielinās peldēšanas pulciņu skaits. Notiek dažādas sporta spēles un turnīri.

– Tātad iespējas baudīt kultūru un sportot pieejamas dažāda vecuma cilvēkiem?

– Jā, bet jo sevišķi gaidām iniciatīvas bagātus un enerģiskus jauniešus, kuri labprāt iesaistītos dažādos projektos – gan Eiropas struktūrfondos, gan domes projektos ar finansējumu līdz 300 latiem. Ceram, ka veidosies jauniešu NVO, kaut saprotam, ka jaunieši ir ļoti aizņemti, jo novadā darbojas daudzi pašdarbības kolektīvi, mūzikas un mākslas skola, sporta pulciņi un komandas, dienas centri. Arī Rīgas tuvums paver vēl plašākas iespējas jauniešiem iesaistīties dažādās aktivitātēs, bet jauniešu NVO ir iespējas gan startēt dažādos projektos, gan veicināt sava – Stopiņu –novada attīstību. Te vēl ir plašas iespējas darboties jaunatnes lietu speciālistam.