Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

Latvijas koksne – konkurētspējīga pasaules tirgū

SIA BSW Latvia ir starptautisks uzņēmums, kura mātes kompānija atrodas Lielbritānijā. Pirms desmit gadiem rūpīgas tirgus izpētes rezultātā tapa rūpnīca Latvijā, kurā ražo dažādas specifikācijas zāģmateriālus.

"Desmit gadu laikā esam mērķtiecīgi strādājuši, attīstījušies un piedzīvojuši gan labus, gan ne tik labus laikus. Šobrīd nākotnē raugāmies ar pozitīvu skatu, jo krīze deva iespēju kļūt patstāvīgākiem – pašiem pieņemt lēmumus un izdarīt izvēles, meklēt noieta tirgus," saka uzņēmuma direktors Inesis Ārgalis.

Jau kopš darbības uzsākšanas SIA BSW Latvia nodarbojies tikai un vienīgi ar zāģmateriālu ražošanu. Šobrīd gadā tiek saražoti 100 tūkstoši kubikmetru gatavās produkcijas, kas gan atpaliek no treknajos gados sasniegtā rādītāja – 160 tūkstošiem kubikmetru, tomēr ļauj apmierināt pieprasījumu.

Uzņēmumā saražotā produkcija pamatā tiek izmantota dažādu konstrukciju izgatavošanai un dārza elementiem – vienkāršākais piemērs ir terases dēļi. "Esam specializējušies ražošanai lielos apjomos, jo šāda pieeja ļauj samazināt pašizmaksu par produkcijas vienību, protams, nekaitējot tās kvalitātei," zina teikt I. Ārgalis. Produktu konkurētspēju tirgū nodrošina Latvijā augušo koku teicamās koksnes īpašības, būtiskākā no tām – izturība.

SIA BSW Latvia nodarbināti 105 cilvēki – mežsaimniecības, kokrūpniecības un datorspeciālisti, inženieri, elektriķi.

Ražošanas process ir automatizēts, speciālistu klātbūtne ir ļoti būtiska, jo sevišķi brīžos, kad nākas operatīvi reaģēt kādā neparedzētā situācijā.

Svarīga nozīme biznesā ir izejmateriāliem, tāpēc rūpīgi jāizvēlas piegādātāji un sadarbības partneri. "Mums ir izveidojusies laba sadarbība ar daudziem lielākiem un mazākiem uzņēmumiem. Viens no ilglaicīgākajiem partneriem ir SIA Latsin, savukārt lielākais apaļkoksnes piegādātājs mums ir AS Latvijas valsts meži. Sadarbojamies arī ar uzņēmumiem Lietuvā," informē I. Ārgalis.

Stratēģiski laba ir arī paša uzņēmuma atrašanās vieta, ko savā laikā noteica gan Stopiņu pagasta pašvaldības labvēlīgā attieksme pret jaunu spēlētāju tirgū, gan piemērota infrastruktūra un galvaspilsētas tuvums. "Arī šobrīd sadarbība ar novada domi mums ir veiksmīga, jo abas puses gūst labumu – viņi nodokļus un darba vietas, savukārt mēs – vietu ar visu nepieciešamo infrastruktūru," saka uzņēmuma direktors.

Liela daļa SIA BSW Latvia saražotās produkcijas tiek eksportēta, jo vietējais tirgus šobrīd lielus apjomus nepieprasa. Pirmajos trijos darbības gados uzņēmums pārsvarā bijis orientēts uz Lielbritānijas tirgu – tur nokļuva aptuveni 90 procentu saražotā, pirmskrīzes gados šis skaitlis svārstījās 70 līdz 80 procentu robežās, savukārt šobrīd – 30 līdz 40 procentu. "Mērķtiecīgi strādājot, esam atraduši arī citus noieta tirgus. Pamatā tās ir dažādas Rietumeiropas valstis, arī Ziemeļāfrika un Tuvie Austrumi. Nākotnē apsveram iespēju lūkoties Ķīnas, Korejas un Japānas virzienā," stāsta I. Ārgalis.

Uzņēmuma finanšu gads beidzas 31. martā, līdz ar to precīzas aplēses par 2009. gada rādītājiem vēl nav iespējams izdarīt. Tomēr, kā norāda I. Ārgalis, izskatās, ka gads būs izdevies gana labs. "Ir gan pozitīvi signāli, gan signāli, kas dara piesardzīgus, tāpēc savos plānos būsim piezemēti un karstu nestrēbsim. Strādāsim, lai kļūtu vēl efektīvāki un konkurēstpējīgāki!"