Sākums profesionālajai izaugsmei

© Ojārs Lūsis

Saldus sporta skola nākamgad svinēs pusgadsimta jubileju. 50 gados no Saldus sporta skolas nācis ne viens vien augstus sasniegumus guvis sportists, kas godam pārstāvējis ne tikai savu pilsētu, bet arī valsti starptautiskajos sporta notikumos.

Pamats – vieglatlētika un basketbols

Dibinot sporta skolu, pirmās tika atvērtas basketbola un vieglatlētikas sekcijas. Laika gaitā klāt ir nākuši arī citi sporta veidi, bet basketbols un vieglatlētika ir tie sporta veidi, kas Saldū populāri bijuši vienmēr. Skolas direktors Māris Zusts uzsver: «Pēdējos gados arvien lielāku popularitāti iegūst tieši komandu sporta spēles – tās bērniem šķiet interesantākas un aizraujošākas. Tādējādi populārs ir ne tikai basketbols, bet arī futbols. Taču arī vieglatlētikā, grieķuromiešu cīņā un svarcelšanā, kas ir individuālie sporta veidi, mūsu jaunieši gūst ļoti labus panākumus.» Kopumā šajā mācību gadā, apgūstot iepriekšminētās licencētās profesionālās ievirzes mācību programmas, ir 387 audzēkņi. Diemžēl divas programmas – orientēšanās un peldēšana – dažādu apstākļu dēļ pagaidām ir slēgtas. Māris Zusts norāda, ka orientēšanās no Saldus nav pazudusi, jo bērni un jaunieši pievienojušies orientēšanās sporta klubam Saldus, kur tie turpina trenēties un piedalīties dažāda ranga sacensībās.

Sporta halle paver jaunas iespējas

Nu jau piekto gadu saldenieku rīcībā ir jauna sporta halle, kas atrodas tiešā sporta nama, futbola laukuma, stadiona un jauno tenisa kortu tuvumā, tādējādi nodrošinot pilnvērtīgas aktīvās atpūtas un sportošanas iespējas. Sporta kompleksa kopējā platība ir 3423 kvadrātmetri. Vislielāko apjomu aizņem lielā sporta zāle un tai piegulošais vieglatlētikas skrejceļu un palīgtelpu bloks.

Vaicāts par halles noslogojumu, M. Zusts atzīmē: «Vienmēr jau var vēlēties vairāk, taču arī tagad nevaram sūdzēties, ka sporta būve netiek pilnvērtīgi izmantota. Praktiski brīva tā ir tikai vakaros pēc pulksten deviņiem. Brīvi brīži ir arī brīvdienās. Tāpēc aicinu visus saldeniekus atnākt un atrast sev piemērotāko sportiskās atpūtas laiku un veidu.»

Kā nozīmīgs notikums jāatzīmē Baltijas Basketbola līgas Zvaigžņu spēle 2010. gadā, kas tiešraidē no Saldus sporta halles tika rādīta TV. Jāatzīmē, ka arī populārais basketbolists Māris Blūms ir Saldus sporta skolas bijušais audzēknis.

Par tradīciju kļuvis starptautiskais Ziemassvētku basketbola turnīrs. Šogad uz to solījušies ierasties ne tikai Baltijas, bet arī Pēterburgas basketbolisti – kopumā turnīru izspēlēs 16 komandas.

Ļoti laba sadarbība sporta skolai ir ar novada sporta klubiem, tostarp basketbola klubu Saldus. Sadarbojoties pašvaldībai, sporta skolai un klubam, 2010. gadā ir iegādāta Shooting machine, kas dod iespēju organizēt kvalitatīvāku mācību un treniņu procesu basketbolā. Šādas iekārtas citās sporta skolās nav pieejamas.

Apstākļi, treneris, jaunietis – rezultāts

Sporta skolas direktors uzsver: «Augstu sporta rezultātu sasniegšanā ir svarīgs ne tikai sportists, būtiska nozīmē ir treniņu apstākļiem un pieejamajam inventāram, kā arī trenerim – viņa spējai motivēt un iedvesmot, profesionālajām iemaņām konkrētajā sporta veidā un plašām zināšanām par veselību, ēšanas paradumiem un tamlīdzīgiem jautājumiem. Viens no maniem mērķiem, uzsākot darbu sporta skolas direktora amatā, bija piesaistīt profesionālus trenerus, kuri spēj izpildīt visu iepriekš teikto. Daudzējādā ziņā man tas ir izdevies – esam pieņēmuši darbā jaunus trenerus, tostarp bijušos audzēkņus, kuri nu jau pabeiguši Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju. Tas ir devis rezultātu arī sporta skolas popularitātei – jo spēcīgāks trenerus sastāvs, jo labāki sportiskie rezultāti un vairāk bērnu vēlas trenēties.»

Treneriem tiek piedāvāta iespēja papildināt savas profesionālās un teorētiskās zināšanas, apmeklējot kursus, seminārus un plaša mēroga sporta pasākumus. Šā gada augustā Saldus sporta skola organizēja kvalifikācijas paaugstināšanas konferenci visiem Latvijas treneriem.

Patlaban norit stadiona rekonstrukcijas projekta izstrāde, ko plānots pabeigt šogad. Projektā paredzēts izbūvēt 8 skrejceļus, mešanas un lēkšanas sektorus, kā arī tribīnes ar 300 sēdvietām. Cerams, ka projektu izdosies realizēt 2014.–2015. gadā. Tas, protams, pavērs jaunas iespējas organizēt dažādas augsta līmeņa sacensības un nodrošinās visiem sporta veidu pārstāvjiem kvalitatīvus treniņu apstākļus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais