Jaunauces sirds

© Ojārs Lūsis

Jaunauces muiža nenoliedzami ir šīs teritoriāli nelielās vietas lielākais lepnums. Muižā saglabājusies izsmalcināta senatnes aura, kas nāk no barona fon Roppa dzimtas laikiem, un radošs, zinātkārs gars, kas palicis no pavisam nesena laika, kad tajā mājoja skola.

Pateicoties biedrības Mēs – Jaunaucei aktivitātei, vēsturiskā ēka nav nogrimusi aizmirstībā, gluži pretēji – tiek īstenota virkne dažādu projektu, lai muiža atgūtu savu autentisko izskatu, savukārt parks ap to – krāšņumu un sakoptību.

Jaunauces muiža ir vienīgais Latvijā tik neskartā stāvoklī saglabājies vēlīnā klasicisma interjeru komplekss. Tās īpašā vērtība ir Latvijā lielākā 19. gadsimta pirmā ceturkšņa krāšņu kolekcija – septiņas baltās podiņu krāsnis. Divas no tām ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu atjaunotas sākotnējā godībā. Restaurēti arī kupolzāles ciļņu grupas, logi un durvis. Jāpiebilst, ka Jaunauces muiža var lepoties ar vienīgajām sarkankoka durvīm Latvijā. Interesanti arī, ka vairākumā telpu zem biezas krāsojuma kārtas saglabājies sākotnējais parkets. «Mēs apzināmies, kādu milzīgu vērtību vidū atrodamies, tādēļ ceram, ka mērķtiecīga darba rezultātā mums izdosies atgūt kompleksa vēsturisko izskatu. Tiks uzsākta ūdensvada un kanalizācijas sistēmas sakārtošana – plānojam labiekārtot sanitāros mezglus,» stāsta biedrības Mēs – Jaunaucei biedre un ekskursiju vadītāja Lūcija Siliņa. Lai arī kopš 2009. gada vairs neskan skolēnu balsis un kāju dipoņa, vēsturiskā ēka ir gana apdzīvota, jo to savām vajadzībām izmanto arī luterāņu draudze, tāpat šeit aplūkojamas biedrības rīkotās izstādes, vasaras nometnes un dažādi plenēri.

Biedrības Mēs – Jaunaucei centienu rezultātā tiek īstenoti ne tikai ēkas, bet arī Jaunauces muižas parka rekonstrukcijas projekti, kas ilgst jau septiņus gadus. Iepazīstinot ar padarīto, L. Siliņa norāda: «Visu pils un parka projektu autore ir biedrības vadītāja Inguna Balcere, bet parka rekonstrukcijas projektu izstrādājusi ainavu arhitekte Ilze Māra Janelis. Atjaunoti parka tiltiņi, soliņi un lapene, kur baronu ģimene dzēra tēju. Pērn iestādīti ap 1000 koku un krūmu.»

«Manuprāt, iekļaujoties Saldus novadā, esam ieguvēji, jo tā ir iespēja pagastiem piesaistīt lielākus finanšu līdzekļus. Izņēmums nav arī Jaunauce, jo novads rūpējas par šīm kultūrvēsturiskajām ēkām un atbalsta biedrības Mēs – Jaunaucei rakstītos projektus. Jaunauces muiža ir šīs vietas sirds un dvēsele, un tas ir mūsu pienākums, rūpēties, lai projektu ietvaros izveidotais tiktu pienācīgi apsaimniekots,» uzsver apvienotās Jaunauces un Rubas pagastu pārvaldes vadītāja Gunta Kalniņa. Pēc viņas domām, lai komplekss spētu pilnvērtīgi uzņemt ciemiņus, jāsakārto ceļu jautājums. Patlaban līdz muižai var aizbraukt pa zemes ceļu, bet tūristu piesaistei nepieciešama asfaltēta brauktuve. «Tūlītējs risinājums nav iespējams, jo ceļu infrastruktūra saistās ar milzīgām izmaksām, bet nākotnes perspektīvā par to noteikti jādomā,» spriež G. Kalniņa.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais