Norplast laivas iekaro Antarktīdu

SIA Norplast dibināts 1995. gadā. Sākotnēji uzņēmumā strādāja seši darbinieki un ražoja dažādas stikla šķiedras laivas Norvēģijas tirgum.

Tagad Saldū izvietotajā rūpnīcā saražotā produkcija – laivas, naftas vadu pārsegi, glābšanas vestes, akulumatoru kastes, traktoru motoru pārsegi, atpūtas vannas – caur Norvēģiju nonāk daudzās pasaules valstīs. Šobrīd uzņēmumā strādā 45 darbinieki.

9 mēnešos izgatavotas 19 laivas

Šā gada pirmā puse SIA Norplast bijusi īpaši veiksmīga – klientiem nosūtītas 19 lietošanai gatavas deviņus metrus garas laivas, kas piemērotas dažādu uzdevumu veikšanai. «Laivas ir pilnībā nokomplektētas, sākot no motoriem un dzenskrūvēm, līdz pat reliņiem un iekšējai apdarei. Pēc izgatavošanas tās tiek testētas Ventspils ostā un tikai tad piegādātas klientiem. Šo laivu modeli esam iesnieguši Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā kā pretendentu uz Eksporta un inovāciju balvu,» stāsta uzņēmuma ražošanas vadītājs Ivars Liepa. Laivu izgatavošana šogad sastāda apmēram pusi no kopējā uzņēmuma apgrozījuma. Jāatzīmē, ka deviņos mēnešos ir sasniegts plānotais gada apgrozījums 2,2 miljoni latu.

Viens no interesantākajiem un sarežģītākajiem projektiem šogad bija laivas izgatavošana ekspedīciju apgādes kuģiem, kuri dodas uz Antarktīdu. Laiva paredzēta, lai krastā nogādātu pārtiku, aprīkojumu un degvielas krājumus, kas nepieciešami Antarktīdā izvietotajām ekspedīciju bāzēm. Ņemot vērā specifiku un apstākļus, kādos paredzēta laivas ekspluatācija, Norplast veica vairākus konstruktīvus pielāgojumus. Saldū ieradās arī cilvēks, kurš turpmāk vadīs šo laivu, un izteica savas vēlmes, kas atvieglotu laivas ekspluatēšanu. Salīdzinot ar to laivu, kāda tika izmantota minētajiem mērķiem, jaunā ir klasi labāka, modernāka.

Ražošanas vadītājs skaidro: «Gada pirmajā pusē gan cilvēkresursi, gan telpu kapacitāte tika izmantota par visiem 100%, jo vienlaikus strādājām gan pie naftas vadu aizsargu ražošanas, gan laivu izgatavošanas un pārējiem produktiem. Tāpēc ir plāni par vēl vienas telpas iegādi, kur varētu pārcelt laivu ražotni. Patlaban ražošanas stadijā ir vēl divas laivas, bet, iespējams, līdz gada beigām būs pasūtījums vēl sešām. Ja īstenosies visi iecerētie plāni, tad darba pietiks.»

Apmaksā pusdienas, sporta nodarbības un skolas somas

Ar norvēģiem raksturīgo attieksmi pret sociālajiem projektiem arī Norplast, Libra un Compocean Saldus novada bērniem un saviem darbiniekiem sniedz plašu atbalsta programmu. Uzņēmuma darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem ir iespēja bez maksas apmeklēt peldbaseinu un slidotavu, basketbola un volejbola treniņus. Savukārt Cieceres internātskolas meitenēm tiek apmaksātas aerobikas nodarbības, bet puikām futbola treniņi. «Galvenais, lai bērniem būtu iespēja saturīgi pavadīt laiku un uzzināt ko jaunu. Piemēram, pavasaros, kad lielākā daļa klašu dodas ekskursijās, mūsu uzņēmums katrai Saldus skolai, kā arī Druvas vidusskolai, apmaksā transporta izdevumus tiem bērniem, kuru vecāki to nevar atļauties finansiālu apsvērumu dēļ. Tieši mazturīgajiem domātas arī uzņēmuma apmaksātās stundas baseina apmeklējumiem. Skolu vadība izvērtē, kuram bērnam piešķirt šo iespēju, bet mūsu vēlme ir, lai atbalstu pirmām kārtām saņemtu bērni no maznodrošinātām ģimenēm. «Pagājušā gada februārī Norplast uzsāka jaunu projektu – piešķirt brīvpusdienas 40 Saldus skolu audzēkņiem. Šogad tradīcija turpinās un brīvpusdienas jau kopš 3. oktobra saņem 50 skolēnu. Taču arī viņiem ir jābūt sekmīgiem un nedrīkst kavēt stundas. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad tiks dāvinātas 150 skolas somas un ap 2000 bērnu saņems atstarotājus. Tāpat kā pērn Ivars Liepa kopā ar Saldus policiju ieplānojis reidus skolās, kurās tiks kontrolēta atstarotāju lietošana. Tātad uzņēmums ne tikai dod, bet arī prasa, lai dāvinājumi sasniegtu paredzēto mērķi – šajā gadījumā bērnu drošību. Vēl visu Saldus skolu labākie, centīgākie, kārtīgākie un aktīvākie skolēni saņems veicināšnas balvas uz Ziemassvētkiem un maijā. Šogad skolēnu atbalsta projektos piesaistītas DNB Nord un SEB bankas. Gribētos, lai nākotnē katrs Saldus uzņēmums iesaistītos, kaut ar mazumiņu, tad varētu palīdzēt visām Saldus novada skolām.

Kopumā sociālajiem projektiem Norplast šogad novirza 15 000 latu. Ivars Liepa vēsta: «Likumdošana dod tiesības ziedojumiem novirzīt līdz 20% no uzņēmuma gada peļņas nodokļa sabiedriskā labuma organizācijām, tāpēc kopā ar basketbola klubu Saldus organizējam un dalāmies ar tiem, kam finansiālā situācija ir sliktāka nekā mūsu darbiniekiem, kuri saņem labu atalgojumu un papildu bonusus gan tagad , gan arī visas krīzes laikā . Mums ir izveidojies lielisks, lojāls kolektīvs, kurā cits citu atbalsta gan darbā, gan privātajā dzīvē. Kopā sportojot un atpūšoties, ir iemantoti draugi, kuriem var uzticēties. Es gribu pieminēt mūsu īpašnieku lielisko attieksmi pret strādājošajiem – viņi var saņemt visdažādāko palīdzību arī jautājumos, kas nav tiešā veidā saistīti ar darbu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais