Mācības tuvāk mājām

Darba tirgū vienmēr nepieciešami kvalificēti, atbildīgi un iniciatīvas pilni darbinieki, jo nav noslēpums, ka tieši profesionalitāte un kompetence ir jebkura uzņēmuma konkurētspējas pamatā.

Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centra (PITEC) darbības pamatvirziens ir izglītojošā darbība, lai nodrošinātu iedzīvotāju iespēju paaugstināt profesionālās izglītības līmeni, apgūt jaunu profesiju vai apgūt darba tirgū aktuālās pamata prasmes. Lai kvalitatīvas izglītības ieguve būtu pēc iespējas ērtāka, ir izveidotas filiāles Latvijas lielākajās pilsētās, tostarp arī Saldū.

PITEC Saldus filiāle piedāvā 15 otrā profesionālā kvalifikācijas līmeņa un septiņas trešā profesionālā kvalifikācijas līmeņa izglītības programmas, kā arī profesionālās pilnveides programmas un neformālās izglītības programmas. Sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) centrs īsteno izglītību ar kuponu bezdarbniekiem. Iespējams izstrādāt un īstenot izglītības programmas, kas paredzētas tieši konkrēta uzņēmuma darbiniekiem. «Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem kad mēs veicām potenciālo audzēkņu atlases, šogad cilvēki paši izteikuši savas vēlmes, kur vēlas mācīties, un gaida savu rindu konkrētā apmācības programmā,» stāsta mācību procesa koordinatore Inga Ābelniece. Viņa norāda, ka šobrīd aktuālas ir izglītības programmas vīriešu auditorijai: apdares darbu strādnieki, atslēdznieki, autoatslēdznieki, bruģētāji, elektromontieri, elektriķi, mūrnieki, sanitārtehnisko iekārtu montētāji, skārdnieki.

«Mācību process tiek organizēts mācību centra telpās, nepiespiestā gaisotnē, lai ikviens justos ērti. Apmācāmajiem nodrošināta brīva pieeja datoram un internetam, kvalitatīvi, pasniedzēju sagatavoti mācību materiāli. Mūsu pasniedzēji ir augsti kvalificēti speciālisti, kuri labprāt dalās savās zināšanās un pieredzē,» uzsver I. Ābelniece. Kopumā PITEC Saldus filiālē strādā 40 pedagogu.

Lai nostiprinātu iegūtās teorētiskās zināšanas kādā jomā, vienmēr nepieciešams trenēties praktiski, tāpēc filiāle sadarbojas ar dažādiem uzņēmumiem, kuros audzēkņi iziet praksi. Netrūkst arī daudz labu piemēru jeb veiksmes stāstu, kā mainījusies cilvēku dzīve pēc mācību beigām, piemēram, sieviete, kura apguva frizieres profesiju, atvēra savu skaistumkopšanas salonu un pieņēma darbā savu kursabiedreni. Savukārt viena no pasniedzējām šeit apguva lietvedību, pēc tam iestājās augstskolā, kur ieguva informātikas skolotājas diplomu un nu jau ceturto gadu strādā PITEC Saldus filiālē.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais