SALEnergo PRO meklē jaunas darba rokas

Ūdensapgāde, kanalizācijas un siltumtrašu būve ir SIA SALEnergo PRO galvenie darbības virzieni. Uzņēmumam šogad aprit sešu gadu jubileja, un tas ir gatavs paplašināties, taču, kā atzīst uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Leons Žutauts – strādāt gribošus un varošus speciālistus grūti atrast.

«Sākotnēji komandu veidoja siltumtehnikas speciālisti, taču ar laiku paplašinājām pakalpojumu klāstu, uzkrājām pieredzi un kļuvām kompetenti arī inženiertehnisko būvju, ūdensapgādes, kanalizācijas tīklu izbūves jautājumos,» stāsta L. Žutauts.

Dempinga cenām – nē

Lai arī uzņēmums atrodas Saldū, tā darbības lauks aptver visu Latvijas teritoriju.

Sešu gadu laikā ir izdevies atrast savu vietu zem saules, lai gan krīze iecirta dziļas rētas uzņēmuma attīstības plānos. «Ļoti smags bija pērnais gads, pasūtījuma apjomi saruka, bet darbiniekus vajadzēja nodrošināt ar darbu un stabilu samaksu, turklāt ne visi pasūtītāji bija godprātīgi maksātāji un vēl pēc gada nav spējuši norēķināties par padarīto, taču tiek darīts viss, lai naudu tomēr atgūtu. Bet šāda negatīvā pieredze devusi rūdījumu, un tagad ļoti rūpīgi izvērtējam pasūtītājus.» Uzņēmuma pilnvērtīgu darbību kavē arī iepirkumu konkursos dominējošās dempinga cenas. «Pasūtītājs grib samaksāt zemāko cenu, bet prasa visaugstāko kvalitāti. To ir nereāli izpildīt. Un ir ne mazums piemēru, arī tepat Saldū, kad šādi projekti apstājas, netiek pabeigti un cieš iedzīvotāji – ne viņi redz solītos projekta ieguvumus, ne apkārtne ir sakārtota: redzami tik vieni vienīgi rakumi, kas traucē un ierobežo arī satiksmi, kā arī no dempinga cenām cieš paši pasūtītāji, jo iegūst zemas kvalitātes preci, kas ilgi nekalpo,» norāda L. Žutauts.

Arī projektē

Papildus jau minētajām darbības sfērām uzņēmums sevi pilnveido un attīsta projektēšanas darbos. Piemēram, nesen SALEnergo PRO pabeidza kāda lielveikala projektēšanu, un tas jau atvēris durvis klientiem. «Tagad kā apakšuzņēmums strādājam pie vienas katlumājas projektēšanas Rīgā un mūsu pārziņā ir tehnoloģisko iekārtu uzstādīšana. Tāpat šobrīd finiša taisnē ir ūdenssaimniecības projekts Saldus novada Kalnos, nesen darbi aizsākti pie siltumtrašu pārbūves,» stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Aktīvi pasūtītāji ir ne tikai valsts, pašvaldības, juridiskas personas, bet arī privātpersonas, kas var saņemt konsultācijas pie uzņēmuma speciālistiem. Privātpersonas visvairāk interesējas par jautājumiem, kas skar apkures sistēmu izbūvi, siltumkatlu nomaiņu. «Gribam izveidot vienu pastāvīgu brigādi Rīgā, jo pasūtījumi ir daudz,» teic L. Žutauts.

Tirgū atgriežas rosība

Viņš norāda, ka šogad būvniecības tirgū jūtama dinamika, saņemti daudzi piedāvājumi iesaistīties projektos kā apakšuzņēmējiem. «Darāmā ir daudz, tāpēc ir vajadzība pēc jaunām darba rokām, taču kvalificētus speciālistus ir ļoti problemātiski atrast. Tuvākajā apkaimē nav cilvēku, kam piedāvāt darbu. Daudzi jo daudzi labi sava aroda pratēji ir aizbraukuši no Latvijas, un darba devēji tagad arvien vairāk izjūt šīs emigrācijas sekas. Nevaram akceptēt visus piedāvājumus, jo nav kas tos izpildītu – visvairāk šobrīd vajadzīgi darbinieki, kas prot santehnikas darbus, kā arī metinātāji. Taču pat ja nav vajadzīgās pieredzes, galvenais, ko gaidām no jaunajiem darbiniekiem, ir vēlme strādāt. Visu var iemācīties, un mēs palīdzēsim šīs iemaņas apgūt.»

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais