Novembrī sāks darbu atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacija

Ar ES Kohēzijas fonda atbalstu Brocēnu novada Vibsteros praktiski gatava ir sadzīves atkritumu šķirošanas un pārkraušanas stacija, kurā plānots pāršķirot 23% no Liepājas reģionā savāktajiem atkritumiem.

Samazina noglabājamo atkritumu apjomu

Projekta, kura vērtība ir 2,4 miljoni latu, realizētājs ir SIA Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija. Uzņēmuma vadītājs Ģirts Tiļļa informē, ka galvenais projekta mērķis ir samazināt noglabājamo atkritumu apjomu, tādējādi samazinot ietekmi uz vidi, vienlaikus radot iespēju pārstrādāt otrreiz izmantojamās izejvielas – papīru, plastmasu, metālu, stiklu. Savukārt bioloģiskie atkritumi tiks izvietoti komposta laukumos un vēlāk izmantoti zemes bagātināšanai parkos un skvēros.

Stacijā plānots pāršķirot ne tikai tos atkritumus, kas tiek savākti dalīto atkritumu savākšanas sistēmas ietvaros, bet arī sadzīves atkritumu konteineros izmesto. Tajā pašā laikā viens no Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas mērķiem ir veicināt sabiedrības izpratni par atkritumu šķirošanas nozīmību ilgtermiņa skatījumā. Jo šodien mazāk noglabāsim poligonā, jo labvēlīgāka dzīves vide būs nākamajām paaudzēm.

Projekta realizācijas teritorijā dzīvo ap 36 000 iedzīvotāju. 2009. gadā tika savāktas 8944 t sadzīves atkritumu, no kuriem 95% bija nešķiroti sadzīves atkritumi, kas tika apglabāti poligonā, un 5% bija otrreizējās izejvielas, kas tika savāktas 30 esošajos dalīto atkritumu savākšanas punktos. Pēc projekta pabeigšanas, kad iespēja dalīt atkritumus būs būtiski lielākam cilvēku skaitam, plānots nodrošināt 12 420 t sadzīves atkritumu šķirošanu gadā – 35% no kopējā atkritumu apjoma būs otrreizējās izejvielas un 65% bioloģiskie atkritumi. Jāatzīmē, ka bioloģisko atkritumu atšķirošana un nogādāšana kompostēšanas laukumos, nevis apglabāšana sadzīves atkritumu poligonos, dos iespēju samazināt kopējo apglabājamo atkritumu apjomu vidēji par 30%.

Tās atkritumu frakcijas, kas nav pārstrādājamas, tiks nogādātas reģionālajā atkritumu poligonā Ķīvītes Liepājā. Jāatzīmē, ka ar katru gadu paaugstinās cena par noglabājamo atkritumu tonnu. To tiešā veidā ietekmē progresējušais dabas resursu nodoklis, kas šobrīd sastāda jau 5 latus par tonnu noglabājamo atkritumu.

Privātīpašnieki ieguvumus redz ātrāk

Minētā projekta ietvaros Saldus un Brocēnu novados papildus esošajiem 30 tiks uzstādīti vēl 50 dalīto atkritumu savākšanas punktu. Ģirts Tiļļa ir apmierināts ar iedzīvotāju attieksmi pret atkritumu šķirošanu – dalīti savākto atkritumu apjoms pieaug jau tagad, bet pēc projekta realizēšanas to īpatsvars noteikti būs vēl lielāks. Faktiski katrā apdzīvotā vietā būs pieejami dalīto atkritumu savākšanas punkti, kur no atkritumiem varēs atbrīvoties bez maksas. Ģirts Tiļļa skaidro: «Atkritumu šķirošana tuvu to radīšanas vietai dod iespēju būtiski samazināt poligonā nogādājamo atkritumu apjomu,

kam ir divi ieguvumi – no vienas puses, tas samazina transporta izmaksas un maksu par atkritumu noglabāšanu, kas nenoliedzami atsaucas uz atkritumu savākšanas tarifiem iedzīvotājiem, no otras puses, veicina vides saglabāšanas procesus, kas

ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm.»

Jāatzīst, ka visātrāk ieguvumus redz tieši privātmāju īpašnieki, kam noslēgti individuālie līgumi ar atkritumu apsaimniekotāju. Jo vairāk tiek nodoti šķiroti atkritumi, jo mazāk paliek tādu, kas jāizved un jānoglabā poligonos. Taču Tiļļa ir optimistiski noskaņots un cer, ka arī daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji atkritumus šķiros un ar laiku par to izvešanu viņiem būs jāmaksā mazāk. Taču pastāv ne tikai ekonomiskie ieguvumi – ir jāveicina iedzīvotāju atbildība pret vidi, kurā būs jādzīvo mūsu bērniem un bērnu bērniem.

Rekultivēs esošo izgāztuvi

Tieši blakus jaunajai atkritumu pārkraušanas stacijai atrodas nu jau slēgtā izgāztuve Vibsteri, kas ilgus gadus kalpojusi Saldus rajona vajadzībām. Atkritumus tajā vairs nenoglabā, bet vide vēl liecina par izgāztuves klātbūtni. Drīzumā ar ES Kohēzijas fonda atbalstu un Brocēnu novada domes spēkiem tiks veikta arī šīs izgāztuves rekultivācija un pēc gada šeit zaļos pakalns.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais