Saldus siltums samazinās siltumenerģijas ražošanas izmaksas

Šajā vasarā un rudenī Saldū un Novadnieku pagastā tiek īstenoti divi lieli projekti ar ES Kohēzijas fonda atbalstu. Vienu projektu īsteno AS Sātiņi LM Energo. Šā projekta ietvaros paredzēts uzbūvēt biomasas koģenerācijas staciju ar siltumenerģijas ražošanas jaudu 2,6 MW un elektroenerģijas ražošanas jaudu 0,6 MW.

Otru projektu īsteno SIA Saldus siltums. Projekta Siltumapgādes sistēmas rekonstrukcija Saldus pilsētā ietvaros tiek izbūvētas jaunas siltumtrases 4 km garumā un visas Saldus pilsētas siltumtrases tiek apvienotas vienā siltumapgādes sistēmā (projekta izmaksas Ls 910 tūkstoši + PVN). Projekta ietvaros tiek veikta daļa esošo siltumtrašu posmu rekonstrukcija un tiek pieslēgti jauni siltumenerģijas patērētāji. Visa siltumapgādes sistēma Saldū ir būtiski uzlabojusies, jo iespējams maksimāli noslogot apkures iekārtas, kurās tiek izmantoti atjaunojamie energoresursi. Saldus siltums aktīvi ir veicis ieguldījumus jaunu apkures iekārtu uzstādīšanā: 2009. gada rudenī tika uzstādīts šķeldas apkures katls ar siltumenerģijas ražošanas jaudu 3 MW Kalnsētas ielas katlumājā, 2011. gadā uzstādīts šķeldas apkures katls ar siltumenerģijas ražošanas jaudu 2,6 MW Dzirnavu ielas katlumājā. Tādējādi, neraugoties uz gāzes cenas kāpumu attiecībā pret iepriekšējo gadu un izmaiņām nodokļu politikā, tiks saglabāts iepriekšējā gada siltumenerģijas tarifs.

Kad uzņēmums atmaksās projektu realizācijai ņemtos aizdevumus, tiks izskatīta iespēja samazināt siltumenerģijas tarifu. Ja pilsētas iedzīvotāji būtu aktīvāk norēķinājušies par patērēto siltumenerģiju, uzņēmumam būtu jāaizņemas mazākas naudas summas un tarifs tiktu samazināts ievērojami ātrāk.

Visi projektā Siltumapgādes sistēmas rekonstrukcija Saldus pilsētā ieplānotie darbi vēl nav pabeigti, taču jaunās trases ekspluatācijā tiks nodotas jau novembrī.

Valdes priekšsēdētājs Armīns Miķelsons uzskata, ka ir izveidots ļoti labs sadarbības plāns, kas perspektīvā ļauj cerēt uz tarifa samazinājumu. Noslēgtais līgums ar Sātiņi Energo LM ir izdevīgs gan pašiem Sātiņi Energo LM, gan Saldus iedzīvotājiem. Jaunā Sātiņi Energo LM biomasas koģenerācijas stacija būvēta ar mērķi nodrošināt ražošanai nepieciešamo siltumu kaļķa žāvēšanai. Aktīvākais darbības periods ir vasarā, bet ziemā veidojas lieli siltuma pārpalikumi, ko var pārdot Saldus siltumam. Saražoto elektroenerģiju pārdos kopējā Latvenergo tīklā. Armīns Miķelsons uzskata, ka ir izveidots ļoti labs sadarbības plāns, kas perspektīvā ļauj cerēt uz tarifa samazinājumu.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais