Kvalitātes latiņu nepazemināsim!

«Ja agrāk ar mazajām ceptuvēm konkurējām, tad tagad esam sapratuši, ka ir jāmeklē iespējas sadarboties. Tikai kopā spējam turēties līdzi industriālajām maizes ražotnēm,» secina SIA Saldus maiznieks direktors Raivo Blumbergs. Viņa vadītā uzņēmuma produkciju – aptuveni četrdesmit maizes šķirņu un konditorejas izstrādājumu – iespējams iegādāties Kurzemē un Rīgā.

Mazajiem maizniekiem šis bijis krīzes gads – gan lielo tirgus spēlētāju ietekmes, gan izejvielu cenu sadārdzinājuma dēļ. «Visu nosaka pircējs, kurš lielākoties izvēlas industriāli ražoto maizi. Tā ir lētāka, bet tā nav mūsu tradicionālā maize ne pēc garšas īpašībām, ne kā savādāk,» spriež R. Blumbergs. Saldus maiznieka produkcijas cena ir augstāka, jo rudzu un saldskābā maize tiek ražota no plaucējuma un dabiskā ierauga, tās gatavošanas process ir stipri garāks (plaucējumam jārūgst līdz 30 stundām) un darbietilpīgāks. «Toties šī maize ir daudz garšīgāka, aromātiskāka un, pats galvenais, veselīgāka. Ja cilvēki turpinās pirkt preci, par prioritāti nosakot cenu, pēc gadiem pieciem paliks tikai industriālās maizes ražotnes. Un tad klients brīnīsies, kāpēc nav iespējams iegādāties augstas kvalitātes rupjmaizi,» piebilst R. Blumbergs. Tāpēc Saldus maiznieks vairs necenšas konkurēt ar mazajām maizes ceptuvēm, bet tieši otrādi – meklē sadarbības iespējas, piemēram, izejvielu iepirkumos, loģistikas izmaksās.

Saldus maiznieks šobrīd piedāvā aptuveni četrdesmit maizes šķirņu. Joprojām lielā cieņā ir plaucētā rupjmaize. R. Blumbergs ir gandarīts par pēdējo jaunumu – Kurzemnieku rudzu maizi. «Nepārtraukti meklējam jaunas nišas, kuras vēl nav iekarojušas lielās maiznīcas.»

Maiznīcas produkciju iespējams iegādāties 100 kilometru rādiusā ap Saldu – Liepājā, Ventspilī, Rīgā, arī Aucē. «Tas ir tas attālums, uz kuru vest maizi vēl sanāk rentabli, tālāk grūti cerēt uz peļņu,» pamato R. Blumbergs. Rīgā šo maizi var atrast aptuveni 30 tirdzniecības vietās, tostarp veikalos Elvi un TOP.

Saldus maizniekā strādā apmēram 65 darbinieki un, kā norāda R. Blumbergs, izdevies izveidot stabilu komandu: «Par saviem darbiniekiem varu teikt tikai labus vārdus. Pa šiem gadiem ir izveidojusies komanda, ar kuru var kalnus gāzt!»

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais